Ungaria ii raspunde dur lui Aurescu: Mai multa modestie de la un ministru al carui premier e trimis in judecata

Duminica, 20 Septembrie 2015, ora 11:20
18264 citiri
Ungaria ii raspunde dur lui Aurescu: Mai multa modestie de la un ministru al carui premier e trimis in judecata
Foto: Arhiva Ziare.com

Relatiile diplomatice dintre Romania si Ungaria sunt tot mai tensionate si declaratiile devin tot mai acide.

Dupa ce sambata ministrul roman de Externe Bogdan Aurescu a criticat Ungaria in termeni duri spunand ca "ridicarea de garduri este un gest mai degraba autist si inacceptabil", duminica, omologul sau maghiar i-a intors criticile, facand referire si la problemele pe care premierul Victor Ponta le are in justitie.

"Ne-am astepta la mai multa modestie din parte unui ministru de Externe al carui premier este trimis in judecata. Suntem un stat care in peste 1.000 de ani a trebuit sa se apere nu doar pe el, ci intreaga Europa, de multe ori. Asta este situatia in prezent, indiferent daca ii convine sau nu ministrului roman din Externe", a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, potrivit US News, care citeaza AP.

De asemenea, Ministerul ungar de Externe l-a convocat, luni, pe ambasadorul roman la Budapesta.

Aurescu: Ridicarea de garduri care sa delimiteze Europa, un gest autist si inacceptabil

Razboiul declaratiilor si gardul de la granita

Schimbul acid de declaratii intre Bucuresti si Budapesta s-a intensificat in ultimele 5 zile, atunci cand Ungaria a anuntat ca intentioneaza sa construiasca un gard si la granita cu tara noastra, "pentru ca traficantii de persoane care tranziteaza Serbia isi schimba rutele, existand probabilitatea sa se indrepte spre Romania", dupa cum a explicat atunci seful diplomatiei ungare.

Ungaria vrea gard la granita cu Romania. Reactie prompta de la Bucuresti

In replica, Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat ca nu este un gest corect din punct de vedere politic, insa premierul Victor Ponta a avut o reactie mai dura.

Victor Ponta, atac fara precedent la adresa Ungariei: Facem si noi un zid! Daca impusca femeile si copiii? (Video)

"Unii oficiali maghiari ar trebui sa-i tinem dupa gard, sa nu se mai plimbe prin Transilvania sau in Europa si sa spuna lucruri ciudate. Pot sa fie, printre refugiati, si teroristi. Ungaria, prin faptul ca ridica un gard si arunca problema in Romania, Serbia, Austria, se scoate din Europa.

Noi suntem mai europeni decat ei. Eu ma gandesc cu groaza la un singur lucru care e posibil: ce facem daca militarii maghiari se apuca si trag sau ucid niste copii, niste femei?", a spus Victor Ponta pe 15 septembrie la Antena 3.

MAE ungar, atac la adresa lui Victor Ponta: Sa inceteze minciunile la adresa Ungariei

Au urmat numeroase alte atacuri de ambele parti, ultimul fiind cel de sambata al ministrului Aurescu, dupa consultarile cu omologul sau olandez, Bert Koenders.

"I-am spus domnului ministru ca, in opinia mea, ridicarea de garduri care sa delimiteze Europa civilizata, intre ghilimele, de restul Europei este un gest mai degraba autist si inacceptabbil, in afara spiritului european. In schimb, Romania este frontiera externa a UE si a NATO si avem toata capacitatea de a apara comunitatea de valori din care facem parte", a fost declaratia lui Aurescu care a infuriat Ungaria.

Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA

Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata, alaturi de alte patru persoane, in dosarul Rovinari-Turceni, pentru 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

Vineri judecatorul caruia i-a fost repartizat dosarul s-a abtinut, asa ca luni, la primul termen de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, vor fi verificate masurile asiguratorii si preventive din dosar.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ungaria Aurescu modestie Ponta proces, #Ponta trimis judecata Ungaria , #Ungaria