Adrian Marica

Adrian Marica

stagiar la Comisia Europeana

2 articole

Adrian Marica a studiat politica europeana la Universitatea din Amsterdam. Este stagiar la institutiile europene si e interesat de domenii precum dezvoltarea UE, guvernanta europeana si drepturile omului.

Rasismul costa. Dincolo de inestimabilele drame personale, miliarde de euro sunt pierdute din cauza intolerantei noastre

"Daca esti un copil de etnie rroma si locuiesti in Romania de azi, sunt sanse de trei ori mai mari decat in cazul altor copii romani sa te fi nascut intr-o familie saraca. Probabil vei creste intr-o casa supra-aglomerata, probabil nu-ti vei termina studiile si probabil nu-ti vei gasi un loc de munca. Speranta ta de viata este cu cel putin...

Pozitionarea noastra fata de sex, nu fata de religie, produce sentimente anti-gay

Sexul este principala cauza pentru care suntem atat de antrenati in blamarea comunitatii gay din Romania. Suntem atat de prinsi in tabuul privind sexul si functia sa sociala incat evitam subiectul si il transferam asupra unei intregi comunitati care, la fel ca heterosexualii, practica sexul de placere. Singura diferenta este ca, in cazul...

Ultimele comentarii


@Roan

Multumesc pentru apreciere. In privinta perceptiei si asta se poate schimba, totul depinde de acea minoritate care "se crede" discriminata, nu de noi. In general romanul e tolerant si nu discrimineaza, dar cand e inselat, mintit, furat si escrocat, cum vrei sa reactioneze? Si multi tigani insala, fura si cersesc, ca sa fim corecti. Ei zic ca din saracie, dar adevarul e ca traditiile lor ii cam impiedica sa se scoleasca si sa munceasca cinstit, sa aiba bun simt si sa se comporte civilizat in societate, fara sa zbiere sau sa scoata cutitul. Cunosc foarte multi tigani care au renuntat la apucaturile etniei si astazi sunt profesori, medici, ingineri, economisti, avocati si chiar preoti. Dar nu se mai declara tigani. La recensaminte se declara romani. Oare de ce? De ce se rusineaza de etnia lor? Iliescu, varu' lu' Cioaba, cum s-o fi declarat? Dar Nastase? Dar Patriciu? Dar....?
Uite de exemplu, romanii sunt perceputi in occident foarte rau si discriminati. Deseori sunt asociati cu tiganii. Insa fac eforturi considerabile sa schimbe imaginea lumii despre ei. Si chiar reusesc, cel putin partial. Mai avem pana vom fi apreciati si "nediscriminati" fata de alte natii ale lumii, considerate civilizate.


Nu va contrazic

Aveti dreptate cu ce spuneti si cred ca, pe undeva, desi ne contrariem, suntem pe aceeasi lungime de unda. Cred ca articolul face aluzie la felul in care sunt perceputi romii de catre romani si la cum putem contribui noi, comunitatea, pentru a face lucrurile mai usoare pentru ei, iar nu la solutiile efectiv practice, proiecte legislative etc. Articoul vorbeste, in opinia mea, mai mult despre *perceptia* comunitatii asupra romilor si mai putin despre proiectele concrete de integrare in societate, ceea ce m-a si facut sa afirm ca, pe undeva, suntem pe aceeasi lungime de unda, deoarece eu sunt de acord cu articolul (ar trebui sa ne schimbam perceptia), iar dumneavoastra sustineti ca nu se face nimic concret in legatura cu asta (partea practica nu este pusa in aplicare, nu se implica nimeni), deci ideile noastre nu se exclud reciproc.


Nu exista "prioritate" pentru romani sau pentru tigani!

Programele educationale sunt aceleasi pentru toata lumea si toata lumea are acces la ele. Degeaba divagati. Exact asta dovediti prin postare, ca nu exista discriminare in privinta educatiei sau sanselor de reusita in viata.
Saracia este distribuita uniform printre majoritari si minoritari, printre romani si tigani, asta era sensul comentariului meu, nu discriminarea sau intoleranta, integrarea sau neintegrarea sciala. Cine vrea sa invete si sa munceasca cinstit, poate, fara ajutorul nimanui. Ambitia, inteligienta si determinarea fac minuni, indiferent de situatia sociala a individului. E drept, efortul e mai mare, dar cine il considera ca merita, il depune. Problema in societatea noastra e alta, 80-90% din bunastarea populatiei (romani, tigani sau alte minoritati) sau din cele necesare traiului nu se mai obtin prin munca, educatie, inteligienta, ci prin smecherie, cersetorie, "relatii" si hotie. De aceea dau gres toate masurile de "integrare sociala", atat pentru romani, cat si pentru tigani. De aceea exista abandon scolar in paturile sarace, de aceea perpetuam saracia si excluziunea sociala, indiferent de etnie. Iar banii nu-i pierdem din cauza intolerantei noastre, ci din cauza hotiei. Vreti iar sa repet: cazul Voicu si Paun va spun ceva? Sa mai dau exemple, eventual din Teleorman sau Vaslui, de data asta cu romani, sa intelegeti mai bine?
Cat despre ONG-uri, numa' bine ca ati amintit de ele. Alte surse de hotie si "sugative" de bani publici cheltuiti fara folos...
Asadar, tot politicul poate rezolva problema saraciei sau excluziunii sociale. Dar nu prin "programe" sau "proiecte" facute doar pentru unii, discriminati "pozitiv", cum sunt tiganii, ci prin reforme profunde in toate sectoarele, prin care munca, cinstea si inteligienta sa fie generatoare de bunastare si orice alta cale de a o obtine, sa fie sanctionata sever. Abia atunci "exclusul social" se hotaraste sa "puna osul", ca merita, fara sa-l impinga pe la spate niciun ONG...
Pana atunci, palma intinsa si hotia e scurtatura de la coliba la palat, de la martoaga la mertan.


Nu exista rasism orientat impotriva tiganilor in Romania

Cel putin asa cred eu.

Eu ii dispretuiesc pe hoti, criminali, scandalagi, betivi, ***, cocalari si alti nesimtiti (in categoria hoti si nesimtiti se incadreaza si senatori/parlamentari). Ca el este tigan sau roman NU CONTEAZA.
Din intamplare uni tigani se incadreaza in una din aceste categori.
Romanul eu cred ca dispretuieste necinstea nu rasa.

Integrarea tiganilor se poate face numai prin educatie.


@Ambigua Dar ce treaba au programele pentru copiii romani cu romii?

Mai intai de toate, va asigur ca nu ma confund cu domnul Marica, cred ca daca dumnealui ar dori sa va raspunda, ar face-o asumat, asa cum si-a postat si ideile din articol, asumat.
Apoi, as dori sa va intreb ce treaba au programele pentru copiii romani cu programele pentru romi? Subiectul este "integrarea romilor", nicidecum a romanilor, deci? Sau insinuati cumva ca ar trebui sa ne ocupam numai de copiii romani? Adica ei au prioritate, ei ar trebui ajutati mai intai? Explicati-mi, atunci, cum NU este comentariul dumneavoastra rasist.
Desigur, nu spun ca romanii nu ar trebui ajutati, doar ca ar trebui toti impreuna (pe de-o parte romanii, pe cealalta romii), nicidecum "prioritar", pentru ca tocmai in asta consta discriminarea.
Cat despre politica, cred ca va inselati. Sunt nenumarate ONG-uri care cu asta se ocupa, deci cine doreste si are solutii, le poate aplica.

*In ceea ce-l priveste pe domnul Irma, asa cum recunoaste si dumnealui, comentariul meu s-a datorat in mare parte tonului rautacios pe care l-a folosit, asa ca l-am invitat, daca are alte solutii - asa cum lasa impresia, sa le prezinte.


Dar ce treaba are Irma cu solutiile?

Si daca are solutii, n-are putere sa le aplice. Dumneavoastra, d-le Marica (vad ca va ascundeti dupa un pseudonim!) nu stiti ca doar politicul poate asigura solutiile si rezolvarile? Iar politicului ii convine situatia. Sunt multi tigani acolo sus, in Parlament, care fura pe rupte de la confratii lor. Fonduri, fireste. Cazul Paun si Voicu va spun ceva? Degeaba noi, cetatenii de rand, nu discriminam pe nimeni, banii pentru integrarea minoritatilor se FURA. Asta este adevarul, nu poliloghia cu intoleranta. Contrazice-ti-ma daca puteti! De aceea raman saraci, pentru ca banii pentru ei se fura, tot de catre "ai lor".
Dar de ce nu vorbiti de tiganii milionari, cu mertane in curti, palate cu turnulete, dolari si euroi cash si kile de aur. Copiii nascuti in astfel de familii sunt saraci? Nu v-ati intrebat, de unde atata bunastare, la niste oameni fara scoala si fara nicio slujba?
Dar mai bine povestiti-ne de copiii romanilor saraci. Pentru ei ce programe de "incluziune" exista? Ca astia sunt acum majoritari. Si suntem pe locul 1 in Europa la risc de saracie pentru copiii nostri. Nu minoritari, majoritari! Pentru ei ce solutii exista? Cresterea salariilor la profesori?


Asa se explica!

Daca vezi cat de departe s-a mers in unele tari occidentale cu absurdul, citeste: http://blogovici.com/d-ale-progresismului/#comment-31
Incepi sa intelegi de ce exagereaza acest tanar student la scoala corect-politicii.


@Roan

Va multumesc pentru provocare.
In ceea ce priveste parerea mea despre macro-societate, va raspund cat se poate de succint: NU MA PRICEP.
Fiecare persoana are propriile competente, fiecare isi stabileste CUM si CATA VALOARE creeaza pentru cei din jur. Unii creeaza valoare doar pentru colectivitati restranse, de 200-300 persoane, pe cand cei cu aspiratii la nivel macrosocial devin inteleptii care emana "indicatii pretioase".
Din pacate, nu ma situez printre cei din urma, asa ca nu va pot ajuta.

In ceea ce priveste observatiile punctuale asupra articolului, ele nu se bazeaza pe "miros".
Incercam doar sa ofer un feedback tanarului care isi disemineaza prea devreme opiniile pe o tema la care, aparent, ne pricepem cu totii.
Inteleg ca a studiat politica europeana, inteleg ca este stagiar la "institutiile europene", inteleg ca are preocupari inalte (guvernanta europeana, wowww!), dar cred ca trebuie sa isi realizeze limitele si sa isi gaseasca locul care i se potriveste.
Ca fiecare dintre noi, de altfel.

P.S. Imi asum malitiozitatea din comment-ul anterior care, probabil, a si provocat riposta dvs.
Pe de alta parte, insa, cred ca tinerii "visatori" trebuie sa fie adusi cu picioarele pe pamant. In fond, ei sunt cei care ne vor "dirigui" peste 15-20 ani.


Rasism? Ce departe de realitate!

Autorul articolului nu intelege sau nu vrea sa arate corect realitatea. E adevarat, exista rromi saraci, la fel de saraci ca unii romani, dupa cum exista multi rromi bogati. Problema cu rromii nu e una de ignorare, de "de posibila discriminare rasiala". Cred, mai curand, ca discriminarea pozitiva pe care au pretins-o si care le convine reprezentantii lor, care au profitat din belsug, aruncand apoi problema rromilor saraciti in bratele statului roman, invocand, asa cum face dl autor aici, "o nepasare totala a societatii si a politicienilor".
Rromii nu de pomeni au nevoie, fie ele cazute pleasca de la amicii europeni, ci de o autoritate care sa-i oblige a se incadra in regulile unei comunitati civilizate. Sa munceasca cinstit, plateasca taxe si impozite, sa-si construiasca palatele din bani curati si cu respectarea disciplinei in constructii, sa-si trimita copiii la scoala. Asta trebuia sa faca ONG-urile, nu sa manipuleze fonduri.
Nici statul roman, nu si-a exercitat rolul cu seriozitatea si luciditatea necesara. A fost slab, corupt, a admis presiuni din categoria "politica corecta", sugestii si critici tendentioase, cum sunt si cele din acest articol.


Wow, cate abilitati

Este incredibil, domnule Irma. Serios, este greu a gasi pe cineva cu aptitudinile dumneavoastra. Va dati seama ca dumneavoastra ati reusit sa cititi o persoana straina *doar* privind-o in ochi? Este ceva senzational! Ati luat vreodata in considerare posibilitatea unui rol pentru Sherlock Holmes? Ar trebui!
In alta ordine de idei, in aceasta cascada de calitati care va definesc, tinand seama de simtul incredibil de ascutit in ce priveste observatia, ne puteti lumina, cu voia dumneavoastra, cu privire la reusitele domniei voastre in ceea ce priveste dezvoltarea societatii? Sunt ferm convins ca, vazand spiritul critic in randurile dumneavoastra, aveti anumite solutii pentru prezentele probleme sociale cu care se confrunta frumoasa noastra comunitate. *ma refer aici la comunitatea de oameni din Romania, nu la Comunitatea ziare.com, nu doresc sub nicio forma sa va induc in eroare*
Insa foarte impresionat am fost de capacitatea dumneavoastra de a mirosi frica, o frica latenta ce zace, cum spuneti dumneavoastra, sub pielea tanarului Marica. Fabulos! Ati fi amabil sa impartasiti si cu noi secretul acestui simt al mirosului?
In orice caz, cu riscul de a ma repeta, vazand acest spirit critic si de observatie sublim, va invit sa impartasiti cu noi realizarile dumneavoastra, contributia dumneavoastra in societate si solutiile pe care le propuneti pentru problemele actuale.
Multumesc si astept cu nerabdare!