Alexandru Iosup

Alexandru Iosup

conferentiar universitar

4 articole

Alexandru Iosup este conferentiar universitar la Universitatea Delft, iar in 2015 a fost numit profesorul anului in Olanda. Deviza lui: "fiecare student conteaza".

Ce facem cu Profesorul Escu? (II)

In primul meu articol publicat pe Ziare.com, am inceput o serie despre dezvoltarea academica a tinerilor din Romania. In al doilea articol , am vorbit despre modelul de performanta propus de Ajax, o analogie la calitatea sistemului academic. Am descris ca prima componenta din modelul Ajax evaluarea individuala bazata pe un sistem de...

Jose Mourinho sau ce facem cu Profesorul Escu? (I)

In primul meu articol publicat pe Ziare.com, am inceput o serie despre dezvoltarea academica a tinerilor din Romania. In al doilea articol , am vorbit despre modelul de performanta propus de Ajax, o analogie la calitatea sistemului academic. Am descris ca prima componenta din modelul Ajax evaluarea individuala bazata pe un sistem de...

Ajax Amsterdam si stiinta dezvoltarii tinerilor profesionisti

Desi poate nu pare, dezvoltarea academica a tinerilor din Romania este subiectul principal in aceasta serie de articole. In articolul anterior , am vorbit despre cum Romania isi pierde valorile din toate domeniile, pentru ca nu le poate dezvolta. De la fotbalisti la ingineri, de la doctori la profesori. Pusi in sistemul potrivit, ei ajung...

Chivu si alte sute de mii de romani de elita

S-a nascut in Romania, in 1980. A ajuns la Universitatea, apoi a fost remarcat de o organizatie de elita din Olanda, care i-a facut o oferta de nerefuzat: sa il ajute sa creasca profesional, in competitie loiala cu multe alte talente si, poate, sa ajunga sa joace in Liga Campionilor. Cristian Chivu este un fotbalist de clasa. Ca sa ajunga...

Ultimele comentarii


Excelenta acestui articol (felicitari dle. A.Iosup) m-a facut sa imi

calc promisiunea pe care mi-am facut-o de a nu scrie comentarii cenzurate. Autorul cunoaste perfect viata universitara si sistemele de recunoastere profesionala internationale. Le-a descris perfect si cat se poate de simplu.

In lumea profesionala de varf, indiferent ca este vorba de un doctor sau de un expert in meseria sa, exista un dicton care spune tot: "Publish or perish".

"Publica sau pieri". Este exact opusul plagiatului, in care recunostinta breslei vine nu numai din numarul de citatii pe care le susciti in lucrarile celorlalti, ci si prin numarul de materiale publicate de alti experti pe care le ai drept referinta si pe care iti expui ideile originale.

Un exemplu, uitati-va la lista bibliografica de la sfarsitul articolului, este un exemplu perfect. Iar citarea unor lucrari externe este si mai precisa, indicand chiar si pagina sau paragraful citat cu precizie.

Masteratele sau doctoratele care polueaza acum clasa publica prin numarul enorm de plagiate nu respecta nici unul dintre criteriile clare de publicatie stiintifica, nici prin metoda de productie, nici prin calitatea tutoratului profesoral universitar. Aceste pseudo diplome ale unor pseudo doctoranzi reprezinta dinamitarea sistemului de educatie bazat pe cunoastere, munca asidua si permanenta, pe cinste intelectuala.

Sper ca educatia romaneasca sa revina la standardele de calitate care caracterizeaza o societate occidentala si europeana. Dl. conferentiar universitat Iosup pare a fi una din premise. Sper sa fie cat mai multi ca dansul.


A investi in pregatirea continua a angajatilor

exista o parabola frumoasa despre acest subiect...am sa incerc sa o traduc: Directorul Economic ai reproseaza Directorului executiv:
- Investim mult in cursuri si training si cu toate acestea sunt angajati care pleaca din companie
- Da, adevarat dar ati dai seama ce s-ar intampla daca nu am investi in pregatirea angajatilor si acestia ar ramane in companie?


Firmele private romanesti conduse de indivizi cu

mentalitate feudala de jupani - Intamplator cunosc niste situatii de angajari la multinationale din Romania si din USA - Acolo chiar se fac selectii serioase bazate pe skill, experienta si probe practice


si la firmele private

Si la multe din firmele private se practica cumetrismul si relatiile nu doar in sistemul public (bugetar). Sa nu fim naivi sau neinformati.


Stiinta dezvoltarii tinerilor profesionisti functioneaza in mediul

privat bazat pe competitie si performanta - Bugetarii au dezvoltat stiinta carierismului, a ierarhiilor formale bazate pe diplome discutabile si a mentinerii in functii


Daca amestecam fotbalistii cu medicii si profesorii...

...inseamna ca suntem cam departe de problema.
Cine trebuie sa pregateasca si sa stimuleze medicii si profesorii care lucreaza in spitale si institutii de invatamant de stat este clar. Dar cine trebuie sa se implice in pregatirea fotbalistilor si sa creeze cluburi puternice si scoli de fotbal?
Ajax Amsterdam nu a fost niciodata clubul armatei, al ministerului de interne sau al cailor ferate de stat olandeze. Si nici patronat de Primaria orasului si alimentat cu bani din bugetele locale. Asa cum nici un club sportiv dintr-o tara capitalista nu primeste bani din bugetele de stat, fie ele centrale sau locale.
Stim foarte bine cum s-a descurcat Becali cu Armata, ce a facut primarul "Pinalti" la Piatra Neamt, ce au facut multi alti primari (inclusiv focoasa primarita PSD-ista de la Craiova care se pare ca se ocupa mai mult de echipa de fotbal si de stadioane, decat de administrarea orasului), sau cum au profitat de patrimoniul Ministerului de Interne actionarii smecheri de la Dinamo.
Cand aceste cluburi vor deveni cu adevarat profesioniste si vor avea un management profesionist (nu smecherist ca in fotbalul nostru), cand vor invata sa traiasca din banii pe care ii castiga din sportul pe care il practica, meciuri, participari la competitii, reclame, transmisii televizate si, desigur, sponsori, atunci o sa putem vorbi si de sistem... academic in fotbal si de o scoala romanesca de fotbal cu baze serioase, nu becalistice.


Noi nu avem nici acum in 2015...

...dotarea si organizarea academica din Olanda (ca ati pomenit-o) anului 1995. La noi s-a facut un pas inainte si doi pasi inapoi. Totul pleaca de la fenomenul coruptiei, de inteles ca ANAF-ul se preocupa de averile mari, dar pe cand un for de genul in domeniul academic?


cum zicea si silvia_h mai sus...

Comparatia intre fotbal si o meserie care cere ani lungi si grei de educatie in spate depaseste orice imaginatie. Eu am stat in scoala peste 20 de ani (1-12, Universitate + Doctorat), si mi-a placut fotbalul ca hobby, jucind miutza in timpul liber. Cind un fotbalist cit-de-cit serios va zice ca face matematica in timpul liber ca hobby, atunci o sa dau un pic de credit articolasului asta.


Deci ca sa fi ' roman de elita ' trebuie sa ti treci viata...

...prin scoli?!
Ma intreb si eu ca Moromete.

Deci aia cu 'scoli' sunt romanii de elita ?!

Cand ii vad in Romanica pe aia cu scoli in vine sa iau urmatorul avion cat mai departe.
Ce au invatat in scolile 'acelea' ma intreb ?!
Nicidecum intelegere sau buna cuviinta.

Prin cate scoli a trecut Patzaichin ? Sau Vasile Roaita?


Zau ca nu am inteles sensul articolului

Un fotbalist e azi profesionist=mercenar, adica merge la echipa care da mai multi bani, atat.
Eu, si multi altii, am fugit din tara lui ceasca, am ramas in acte tradatori de tara, noroc ca nu ne-au impuscat la granita. Din pacate, camarazi de drum au fost impuscati de blegosul=hemoroID=maxi si haita. Despre tortionarii astia cand scrieti?