Alin Iliescu

Alin Iliescu

politolog

2 articole

Alin Iliescu este politolog, absolvent al Masterului de Comunicare Politica si Marketing Electoral din cadrul SNSPA si specialist in comunicare new media. Este implicat activ in proiectele de schimbare civica din Romania, iar in prezent ocupa functia de director executiv al platformei civice si politice PACT pentru Romania.

Cateva sfaturi nesolicitate pentru Miscarea Romania Impreuna, din experienta unui alt partid nou

In ultimii doi ani, am fost implicat in lansarea unei noi miscari politice, PACT pentru Romania. Am fost de la inceput alaturi de oamenii care au gandit proiectul si care l-au pus apoi in aplicare, intai ca director de presa, apoi ca director executiv. Munca a fost titanica: este o aventura sora cu nebunia sa cresti o organizatie de la zero...

Domnule Dragnea, domnule Tariceanu, de ce nu doriti ridicarea MCV?

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul referitor la etapele parcurse de Romania pentru a-si indeplini angajamentele privind reforma judiciara si combaterea coruptiei, in contextul Mecanismului de Cooperare si de Verificare instituit in 2007, iar cea mai importanta concluzie a sa suna astfel: "Comisia constata ca ritmul global al...

Ultimele comentarii


Cine trebuie sa o faca?

Cu ce patroni, cu ce proprietari?
Daca va ganditi la stat, guvern, prin institutiile sale politizate, pline de activisti, nu este posibil. Nu are cum sa rezulte o industrie eficienta. Daca s-ar fi putut, nu numai ca nu s-ar fi prabusit fostele economii comuniste, cu proprietate aproape exclusiva de stat, dar s-ar fi gandit si americanii sa faca un fel de socialism cu industrie de stat.
In capitalismul spre care trebuie sa mergem (pentru ca alta solutie economica eficienta nu exista), industrializarea nu se poate face decat in mediul privat, in functie de investitorii care sunt dispusi sa dezvolte activitati industriale, precum si de initiativele unor cetateni capabili si entuziasti care, in loc sa cheltuie bani pe case si vile uriase, pe masini luxoase si pe concedii exotice, sa ii investeasca in activitati industriale.
Un partid venit la putere intr-o societate libera, cu economie libera (deci privata), bazata pe piata, nu poate face, eventual, decat sa favorizeze anumite activitati industriale in detrimentul altora. Cu alte cuvinte numai prin parghii fiscale care, de cele mai multe ori, creaza inechitati, multumeste pe unii, dar nemultumeste pe multi altii.
In ceea ce priveste industria privata autohtona, noi am pierdut trenul dupa caderea comunismului. Pare utopic, dar stiti cum s-ar fi putut rezolva o astfel de problema (incurajand si sprijinind mediul privat, evident)? Prin IMPROPRIETARIRE post-comunista, dar o improprietarire conditionata si controlata. Ultimele doua cuvinte sunt foarte importante, insemnand improprietarire nu pentru a da ceva pe care oamenii sa faca speculatii comerciale ("cumpar ieftin si vand scump"), ci pentru a fi puse in valoare proprietatile, capacitatile de productie, resursele, spatiile etc. ale fostului stat comunist. Se poate dezvolta o intreaga teorie (am conceput ceva in anii '90, dar nu a interesat pe nimeni) privind criteriile si prioritatile intr-o astfel de actiune. Pe scurt, sunt improprietariti si raman cu proprietatile (altfel existand posibilitatea de a fi date altora) cei care reusesc (individual sau asociati) sa creeze eficienta economica, locuri de munca si taxe si impozite pentru bugetele statului. Asta ar fi fost "licitatia": cine reuseste sa creeze mai multe locuri de munca si taxe varsate la bugetele statului
Nu a interesat pe nimeni un astfel de program in anii '90, dar eu sunt sigur ca printr-o astfel de strategie s-ar fi salvat multe proprietati de stat si capacitati productive (care altfel au fost abandonate, parasite, s-au degradat), in paralel cu posibilitati oferite multor romani capabili si harnici de a trece la capitalismul cu proprietate si activitate privata.


Nu am inteles care este scopul acestor sfaturi

Pentru crearea unei miscari politice morale sau pentru crearea unei miscari politice eficiente (care sa castige multe voturi in alegeri)?
Din pacate, in degringolada post-comunista a societatii romanesti, cu o populatie deposedata, dezradacinata si saracita cronic in multe zeci de ani de guvernari ori totalitar-dictatoriale, ori interesat-haotice, cele doua scopuri sunt diferite.
Avem mare nevoie de formatiuni politice morale, cu programe gandite corect din punct de vedere economic pe termen lung, programe solide, echilibrate si echitabile, dar asta nu inseamna neaparat succesul electoral in conditiile Romaniei (si inca stam bine fata de cum am fost in perioada 1990 - 2006, inainte de aderarea la Uniunea Europeana). Din pacate, majoritatea poporului roman se ghideaza si voteaza dupa promisiuni directe privind salariile, pensiile, indemnizatiile, alocatiile, ajutoarele etc., indiferent ca sunt realiste sau nu. Se pare ca romanului i-a placut intotdeauna sa fie mintit frumos. Daca tot e mintit, macar sa fie mintit frumos...
Am spus-o de multe ori, problema este ca romanii cad prea usor in admiratie dupa oameni care par puternici, guralivi, incisivi, tupeisti, pierzand din vedere faptul ca acestia pot fi necinstiti, demagogi, interesati in a rezolva problemele personale si de familie, nu pe cele ale comunitatii.
Exista o piesa de teatru remarcabila a dramaturgiei romanesti: Titanic Vals de Tudor Musatescu. Un cetatean dintr-o localitate din provincie, ajuns instarit in urma decesului fratelui sau, situatie materiala speculata imediat de politicienii versati din oras, ajunge sa fie ales pentru ca a cerut alegatorilor, sincer si umil, sa nu fie ales. Desigur ca este vorba de o fictiune, dar cam asta ar fi solutia. Nu stiu cum, dar trebuie sa ne corectam si sa invatam sa ridicam si sa alegem oameni in primul rand cinstiti si sinceri, nu pe cei care, cu gura mare, dand dovada de abilitati oratorice (vorbesc mult dar nu spun nimic), provoaca, de fapt, o siluire a electoratului prin minciuni bine masluite si puternic trambitate pentru a-si vedea atinse scopurile personale.
Nu stiu cati astfel de oameni pot fi atrasi spre politica (Dacian Ciolos este sigur unul dintre ei), dar toti, atatia cati sunt, lasand la o parte orgoliile si ambitiile personale, sa faca bine si sa se UNEASCA intr-un partid politic bazat pe etica, moralitate, echilibru si echitate. Si care sa ramana asa, indiferent de eventualele neintelegeri sau situatii neprevazute. Daca apare SI SE MENTINE un astfel de nucleu care sa inspire incredere, in mod sigur va atrage oameni cinstiti, capabili, specialisti, profesionisti, care vor veni cu multe idei valoroase.
Cred ca am ajuns intr-un stadiu al evolutiei civilizatiei umane in care nu este suficient sa impartim politica intre dreapta si stanga. Trebuie sa o impartim intre cinste si minciuna. Cand vom intelege acest lucru vom putea face pasi importanti spre normalizare.


Stimate d-le Alin Iliescu!Recomandati (va rog) noului partid

si un "proiect economic", de pilda "Reindustrializarea Romaniei", deoarece noile partide au atitea proiecte politice, incit nici un tren de marfa nu le poate duce deodata pe toate...
cu stima,
Caliman I. Eugen, consultant independent-dezvoltare industriala.


buna lista de subiecte care trebuie clarificate

dar prea lunga discutia despre branding. doar zi ca e un nume prost ales si mai bine isi zic partidul de centru dreapta pcd decat sa consume bani si energie aiurea in procese si dezbateri.
as mai adauga la lista de opinii clare ca as vota un partid care declara ca va anula toate deciziile referitoare la justitie pe care le ia psdul, cu efect retroactiv care daca se poate ca sa garanteze ca hotii nu scapa. cred ca asta ar aduce niste votanti
alt punct, am citit despre problemele pact initiale, dar nu am senzatia ca prezentul e mult mai bun. partidele astea de buzunar cu intentii bune vor trebui sa se uneasca intr-o alianta electorala macar un an inainte de alegeri daca vor sa aiba un impact concret, pragmatic, nu doar donquixotism de parada - noi am vrut dar lumea nu e pregatita pentru noi


Toate partidele din Romania au "ceva",ticalos,fals,parsiv.......!

Raspunderea pe care un partid trebuie sa si-o atribuie in doctrina lui trebuie sa fie clara,spusa de o asemenea maniera incit cine citeste statutul acelui partid sa isi dea seama imediat care sunt telurile,programele,directiile de urmat ale acelui partid.In nici un statut,indiferent al carui partid este acel statut nu se spune(nici in clar,nici macar voalat)care este scopul crearii acelui partid.In opinia mea ,scopul crearii unui partid politic este acela de a prelua puterea politica in acea tara.(sau local daca este un partid local-oras,judet).Abia de aici in colo se diferentiaza partidele intre ele,in functie de cum folosesc puterea politica,in ce scop,cu ce mijloace , de cine este exercitata acea putere politica si in folosul cui.Din pacate,perioada comunista si-a pus puternic amprenta asupra populatiei,nepotismul,slugarnicia,teama,incompetenta,saracia,lasitatea,minciuna,a facut ca din '90,toate astea sa para ceva "normal" alimentate fiind si de ticalosii care au ridicat aceste "calitati" la rang de cinste.Tovarasii din fsn,apoi psd,au furat atit de mult incit se poate spune ca au furat o tara intreaga.Modelul lor l-au adoptat si taranistii,liberalii,pd-istii,ungurii,si in felul acesta suntem acum condusi de cea mai ticaloasa clica de la iliescu in coace,in frunte cu dragnea si tariceanu.Fratilor,Romania este intr-un *** asa de mare cum nu a mai fost niciodata.Daca pina acum nu ati realizat ca principalii vinovati sun iliescu,nastase,basescu,tariceanu,ponta si dragnea,inseamna ca ati trait to timpul cu un voal negru pe fata.


Dumneata nu prea ai logica: pai, daca legalizeaza

hotia, nu inseamna ca au incalecat justitia ca sa joace cum vor ei ? Daca spui acelasi lucru de ce o faci ilogic ?!?


Mafia PSD prefera" sa dea foc tarii"cum declara un troglodit psd-ist

decat sa renunte la jefuirea statului si blocarea justitiei cand este vorba de aplicarea legii infractorilor proprii!
Romania a facut progrese admirate de lumea civilizata,cat timp a fost presedinte T.Basescu,parintele statului de drept si al independentei justitiei in Romania!
Cat timp a fost Boc premier,admiterea in Schengen(in prima parte la portile aeriene)era certa,ca si ridicarea MCV!
In fata pericolului ireversibilitatii instaurarii statului de drept,mafia PSD_ALDE(inclusiv PNL)au organizat inlaturarea lui Boc si a doua incercare de lovitura de stat,pentru indepartarea justitiarului Basescu!
Prima a reusit,a doua a esuat!
De cate ori puterea este preluata de mafia PSD,tara este aruncata inapoi cu zece ani!
Am ajuns din nou in situatia sa-i facem pe bulgari sa jubileze ca sunt inaintea noastra,conform celor doua rapoarte MCV luate comparativ!
Dragnea,Tariceanu si servitorii lor ca impostorul "jurist"pus ministrul justitiei,ori agentul PSD in CCR fostul magistrat comunist Dorneanu ,precum si corul de catei
psd-isti din parlament,urmaresc in fapt marginalizarea Romaniei fata de lumea occidentala si "rusificarea"institutiilor inca democratice din tara pe care o vor feuda lor proprie!
Dupa modelul Putin!
Romanii au un singur instrument:fortarea prin masive demonstratii ,a alegerilor anticipate,votul masiv si maturarea putregaiului PSD-ALDE de la guvernarea tarii!Teo


Hello, chiar nu vezi ce se intampla ???

Nu mai incaleca nimeni justetzea, ca mai nou se dau legi pentru F urat, asa ca acum justetzea, nu mai poate face nimic ! Vezi macar chestiunea abuzului in serviciu, ce facu ca sute, poate mii de delicventi sa fie eliberati, ca nu mai e abuz... Sa-ti amintesc de o alta megaHotie ? Pesiunile speciale, care fac ca indivizi ce au luat in medie o mie de lei salariu, sa ia pensiune speciala zece mii de lei... si sunt mii.. Se cheama legalizarea hotziei. Justetzea nu poate sa reactzioneze pe de o parte pt ca e parte privilegiata (drept pt care nu face galagie cand vede legile pt furat) iar pe de alta parte ca ea trebuie sa judece in litera si spiritul legiiiiiii ! Din pacate majoritatea sunt ca tine, papagali, care transmit gandurile altora fara sa-si foloseasca materia cenusie !


In ziua de azi toti cei ce verbesc politica is...

politologi. Toti ce sfarsesc liceul si ajunga sa termine facultatea far sa dea BAC-ul se aleg cu titlul de doctor, de te miri de ce se mai inbolnavesc oamenii. Toti ce termina dreptul, chit ca il fac la totala nefrecventa se ajung de pe o zi pe alta judecatori, procurori, far sa aiba macar o minima experienta de viata...
Pe vremuri, militzia nu se baga in problemele familiale ale celor ce isi spalua zdrentele in public, pt ca in final tot a institutie cadea naspa, ca ai soti se impacau si aratau cu destiul spre ... cei la care apelasera.
Acum cu MCV-ul asta de se aplica doar la Ro si Bg, dar o tarisoara ca croatia ce are si ea mari metehne de coruptzie, hotie si minciuna, nu, ma face sa ma gandesc de ce noi, familia romanilor, care pe fond nu suntem cu nimic mai corupti ca americanii, care ca sa nu o aiba au legea lobyului, adica coruptie cu plata, sau ai din vest-ul asta atat de moralizator, dar care ne trimite internationale ce uita sa isi plateasca drepturile, preferand sa dea spaga ca sa nu fie pe lista cercetatilor de ANAF, de ce avem mecanismul asta, mai ales ca noi mai mult contribuim la fondurile eu, decat sa le primim... Si pana la urma de ce o parte din familie merge sa-si spele rufele murdare in PE ? Ce castiga ro, ce castiga ei, ce castigam noi ? Probabil doar scarba si multa multa neincredere in tot ceea ce e ro. Gratzie lor, nu o data am constatat ca in vest, cand zici ca esti ro dintr-o data esti privit altfel, cel putin cu multa multe rezerva si mai ales neincredere. De aceea ma tot intreb cui prodest ??? Cui prodest domnule politolog ???


Domnule politolog Iliescu, cei doi nu vor ridicarea MCV fiindca asa

asa au fost instruiti de superiorii lor anti-europeni. Nu trebuie sa fii un mare filozov pentru a nu intelege ca atat Dragnea cat si Tariceanu nu au nimic comun cu Blocul Comunitar. Ei incearca sa ne indreapte cu pasi repezi spre un alt orizont de dezvoltare, spre zona Euro-Asiatica a lui Putin. Shalom