Ciprian Mihali

Ciprian Mihali

profesor

6 articole

Ciprian Mihali a predat timp de 20 de ani filosofia la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca. A fost vreme de patru ani ambasador al Romaniei in Senegal. Din 2016 lucreaza la Bruxelles pentru Agentia universitara a Francofoniei.

Republica Escobara Romania

Pe zi ce trece, atacul juntei conduse de Liviu Dragnea impotriva Romaniei este tot mai indarjit si mai violent. Asistam in aceste luni la asaltul final, in urma caruia ultimele redute institutionale nesupuse inca juntei ar trebui sa cada. Insotit la Inalta Curte de interlopi si de reprezentanti ai clanurilor de infractori, care ii datoreaza...

Absurdul ca proiect de tara

E foarte important sa stim unde ne aflam in acest moment. Exista pe aceasta planeta, intr-o regiune a ei numita Europa, un popor roman incapabil sa spuna care sunt valorile care-l tin impreuna si, mai ales, incotro se indreapta. In acest moment, Romania este o corabie in deriva. Dupa ce din 1990 incoace, vreme de aproape 20 de ani, am avut niste...

Comunismul nostru cel de toate zilele

La 30 de ani de la schimbarea regimului puterii in Romania, relatia noastra cu trecutul si, prin ea, cu prezentul si viitorul, se intemeiaza pe o seama de confuzii si ignorante care alimenteaza neincetat falsele dezbateri din mediul virtual sau din discursurile zgomotoase si lipsite de orice substanta ale politicienilor. Multe dintre aceste...

Europa noastra, Romania lor

In anii '90, pentru prima mea iesire in Germania, am petrecut o zi si o noapte la Consulatul german de la Sibiu pentru a avea o viza de 30 de zile. Dupa aceea, ca bursier al guvernului francez, am mers in fiecare an, vreme de mai multi ani, pentru a smulge de la niste functionari dispretuitori o viza de studii in Franta. Am stat la cozi lungi in...

Solidaritate si nesupunere civica

Protestul de 15 minute din 15 martie aduce cu adevarat ceva nou in societatea romaneasca: este intaia manifestare de nesupunere civica la nivel national cu un numar semnificativ de participanti. Romanii si-au descoperit astfel cu nesfarsita incantare calitatea de cetateni, spiritul de solidaritate si forta colectiva. Au descoperit ca pot face...

Micul nostru colt de lume

De la "Gradina Maicii Domnului" nimeni nu a mai vorbit atat de suav despre Romania pana la Liviu Dragnea si al sau discurs despre "micul nostru colt de lume". Atat de suav si atat de mincinos. Si nu doar despre Romania, ci si despre Europa. Propun ca de acum inainte sa numim "sindromul Liviu Dragnea" (SLD, o versiune anagramata si agramata a...

Ultimele comentarii


Din 2016 se putea sti si intui.

Atunci au fost ultimele alegeri libere, neorganizate de pesedeaua hoata. Alea organizate de Boc si Ciolos au fost corecte. Acum se va frauda mai dihai ca-n '46. O sa vedeti!


Nu merge cu 'escobarul'. Nu avea asa mare raspandire.

Propun Republica Securistilor Romani


Rien ne va plus !

Nimic nu se mai poate adauga la acesta analiza!!!
Concluzia e foarte clara: Iesiti fratilor la vot!!!
Nu lasati Mafia la butoane!!!


Daca

ar intelege toti votantii ce se intampla cu actiunile acestea ale lui dragnea si ale psd, ar fi un pic mai bine.De aceea - cu riscul ca ma rept- haideti cu totii la vot.


Republica Escobara ??????

Titlul ales de dom profesor este nepotrivit, asta ca sa ma exprim elegant !!
Ca sa nu mai zic ca e "de rasu' lumii" , e chiar "escobaristic " sa scrii atributul ca nume propriu.
Imaginati-va ceva de genul Racheta Clintoniana sau Putinista !
Despre Continut ce Pot sa Zic ?
Inca un Proces Verbal de constatare intocmit de data asta de catre un filozof puternic impresionat de Civilizatia (!!)Senegaleza .


Exact asa stam.

Este un tablou clar, aproape complet si foarte corect al societatii romanesti de astazi.
Credeam ca s-a spus destul de mult si ca doar la capitolul solutii suntem la pamant, dar nu am vazut niciodata un tablou atat de exact. Era necesar.
Cred ca un singur lucru important nu s-a precizat (accentuat): toate acestea au fost posibile din cauza proastei calitati a poporului roman foarte predispus sa produca lichele. Lichelele au sufocat toate domeniile vietii, incepand cu lovitura de stat, continuand cu restul.
Cum facem ca sa-i scapam de lichele macar pe urmasii nostri?


Nu-s numai dragnea si PSD-ul pe aici,

sunt si multi altii, institutiile statului, multimea, celelalte milioane si daca nimeni nu-i opresc inseamna ca totii doresc acest lucru. Inseamna ca tot romanul doreste "sa bage mana" fara sa fie pedepsit. Inseamna ca romanul doreste mult ca pe strada, in parc, la market sa se intalneasca zilnic cu figuri dubioase de infractori sa fie ciomagiti, violati, pacaliti, etc.


Analiza corecta

Mai exista solutii democratice? Dificil. Istoria ne invata ca aceste tipuri de regimuri au sfarsit prin radicalizarea populatiei si tulburari mari. O noua guvernare ar trebui sa anuleze imunitatea celei vechi.


Daca tot ce spune autorul aici este adevarat (si sunt convins...

...ca asa este), atunci cu siguranta creierul coordonator al acestei actiuni de sbjugare a Romaniei nu se afla intre figurile vizibile ale puterii: astia n-au nici inteligenta, nici studiile si nici cultura necesara pentru a desena un asemenea plan: creierul din spatele lor este bine ascuns, foarte probabil nici nu se afla in Romania!


"Republica Escobara Romania". Titlul explica cam tot. De altfel,

sfarsitul lui Don Livio va fi identic cu al criminalului din exemplu.
Doar ca in Romania aceasta poate sa se intinda pe mai multe decenii sau generatii. Cred ca romanii au inca ceva de invatat de la familia lor occidentala, dar isi doresc ca societatea in care traiesc sa fie una primitoare.