Cristian Paun

Cristian Paun

profesor, cercetator

2 articole

Cristian Paun este profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti, in cadrul Facultatii de Relatii Economice Internationale. Activeaza in domeniul consultantei financiare pe diferite proiecte dezvoltate cu finantare private sau publica. Cristian Paun este si profesor consultant la Universitatea Romano-Americana si la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti, Facultatea de Management si Facultatea de Comunicare. Ocupa si functia administrativa de Director Executiv al Societatii Romane de Economie, fiind si membru al acesteia din 2009. Este membru al Institutului Murray Rothbard din Romania din cadrul Universitatii Romano-Amercane si colaboreaza pe diferite proiecte cu Institutul Mises din Romania.

Romania, intre marirea salariilor medicilor si privatizarea sistemului de sanatate

Romania este tara in care nu se intampla de foarte multa vreme nimic in materie de reforme structurale. O tara fara un proiect si fara viitor, anchilozata in metehne si mentalitati care si-au dovedit pe deplin falimentul aici si peste tot in lume. Este o tara a experimentelor sociale care orice ar avea in vedere, numai economia de piata nu....

Analfabetismul economic al celor de la FMI

Cei de la FMI si-au dat mana peste tara cu cei de la BNR (si apoi cu presedintele) facand un adevarat zid impotriva relaxarii fiscale (mai exact impotriva reducerii de TVA). Motivele invocate sunt dintre cele mai bizare si complet in raspar cu teoria economica . Desi FMI ar trebui sa gandeasca economic, nu o face si, prin pozitia lor...

Ultimele comentarii


Am fost ca și acum de partea lucrurilor care merită...

Am avut aceeași opinie in diferite randuri, cel mai important moment fiind cel al "privatizării" sistemului de urgență.

Aici aveți cateva articole publicate de-a lungul timpului pe blogul meu:

http://cristianpaun.finantare.ro/category/sistemul-public-de-sanatate/


... poate se vor relua discutiile pe lege

fara insa sa se bage politicienii cu populisme sau bagari in seama , sa se pronunte numai specialistii .
Co-plata este interesanta , e si ea un fel de supapa ...


Problema asistatilor sociali cu servicii medicale este foarte simpla

Ambulator : Circumscriptii sanitare anume destinate cu asigurae de sanatate GRATUITE de stat, finantate de la bugetul de stat.
In spital : Acceptarea la plata 100% a serviciilor medicale.
Pe plan local : Acceptarea GRATUITA a asistatilor social in casele de batrani pe langa cei care au asigurare privata ori cu CAS platit si gratuitate la dispozitivele ori echipamente de tip proteze.


Exista servicii medicale private in toate tarile civilizate,

dar este respectat un principiu. Daca un cetatean plateste asigurari de sanatate de stat, el se poate duce la orice unitate medicala doreste, ori la un spital de stat, ori la o clinica privata, existand posibilitatea echitabila de decontare a serviciului medical oriunde s-ar duce, in cuantumurile stabilite prin lege. Daca la privat costa mai mult, diferenta este platita de pacient si sunt foarte multi care isi pot permite sa platesca o astfel de diferenta, spitalele de stat ramanand pentru populatia mai nevoiasa, pensionari si alte categorii - sa le spunem - defavorizate.
Pentru a se putea privatiza sistemul de sanatate sunt necesare alte gandiri si alte principii, cum ar fi
1. Neobligarea cetatenilor de a plati asigurari medicale la stat (folosindu-se si sisteme private de asigurari), dar cu obligativitatea ca cetateanul sa plateasca o asigurare de stat daca nu are una privata.
2. Decontarile echitabile intre sisteme, adica un cetatean sa poata merge la orice unitate medicala doreste, indiferent unde are asigurarea, cu plata unor diferente in cazul in care tarifele difera intre unitati. Chiar daca teoretic ar trebui sa functioneze acest principu, la noi nu functioneaza.
3. Pentru aplicarea punctului 2 este necesara o "normare" a interventiilor medicale, in sensul de a stabili un cuantum suportat de asigurarile de stat pentru fiecare tip de interventie medicala, indiferent unde se trateaza pacientul.
Oricum, in cazul nostru nu se poate renunta si nici macar diminua sistemul medical de stat, avand in vedere ca toti cetatenii care realizeaza venituri sunt obligati sa platesca asigurarile medicale la stat, precum si existenta unui numar foarte mare de pensionari de stat (practic toti, majoritatea mosteniti si perpetuati in urma sistemului comunist) si oameni cu venituri foarte modeste.
Nu cred ca se pot rezolva problemele prin masuri de tip colectivist-socialist-populist, adica se mareste otova la toata lumea. Vor urma si alte categorii profesionale care vor primi majorari de salarii si, cel mai probabil, se va ajunge la deprecierea monedei nationale pentru ca nu se face o corelare a veniturilor marite cu eficienta muncii depuse. Ceea ce grecii nu au putut face din momentul in care au trecut la euro si din aceasta cauza au ajuns in situatia de acum, trebuind sa primeasca bani la infinit pentru a compensa imposibilitatea de depreciere a monedei lor nationale si a-si echilibra astfel bugetele. Pot primi grecii triplul sumei stabilite si problemele nu se vor rezolva.
Sa speram ca noi nu vom pati ca ei, dar, atat timp cat nu adoptam euro, avem aceasta supapa de reglare prin devalorizarea leului in functie de greselile de guvernare. Asta il doare, de fapt, pe Mugur Isarescu.
In consecinta, eu raman adeptul coplatei, o suma platita in plus pe langa asigurarea medicala obligatorie, in momentul in care asiguratul beneficiaza de actul medical. Legea gandita pe timpul guvernarii PDL este buna si interesanta, dar nu a fost luata in serios.


uite un exemplu care functioneaza:

Elvetia; in Elvetia nu exista sistem de sanatate de stat, numai privat; anul trecut s-a facut un referendum pentru desfiintarea caselor de asig de sanatate private shi inlocuirea lor cu una singura, de stat. ce au votat cetatenii? NU ! deci, probabil functioneaza.

http://www.eidgenoessische-abstimmungen.ch/abstimmungen-initiativen-schweiz/einheitskasse-initiative-fuer-einheitskrankenkasse-schweiz/


in Germania

spre exemplu... doar asa, ca sa ne dea putin de gandit, ... un procent mare din spitalele existente au fost construite si sunt finantate de catre Biserica Catolica, pe langa casele de asigurari, care platesc serviciile si (partial) medicamentele.
E minunat ca indreptam tunurile mereu catre Guvern (egal ce culoare are, nu am preferinte) dar mai gasim 10 lei in buzunar sa doman pentru Catedrala Mantuirii Neamului...prost...


stimate domn...

incep sa ma satur de sentimentalismele astea cu "rece si strain de sufletul romanesc"... nu mai exista suflet romanesc domnule, e plecat la munca in Spania, Italia, Germania... pana la urma dl. Arafat e unul dintre putinii oameni care au facut ceva insistemul de sanatate in afara de afaceri, furturi si spagi... sa va ajute Dumnezeu pe dvs. si pe toti romanii sa nu ajungeti sa aveti nevoie vreodata de serviciul de urgenta pentru care ii multumim d-lui Arafat.
Dar e bine ca acest "politician socialist,arogant,rece" este considerat sub nivelul minunatului Basescu, acel politician cald si umil...
Vai de steaua noastra!


inca ceva

Ideea cu privatizarea este gresita si din alt motiv: serviciile medicale costa. Mult. Mult de tot. Aparatura, medici, facilitati, etc. Omul normal nu si le poate permite.
Vorbiti de raport pret-calitate? Ar trebui sa am 10 spitale din care sa aleg, dar intr-o resedinta de judet ai practic unul singur, si cine are bani sa mai construiasca? Sa fim seriosi...
Revin la postul meu anterior, aratati-mi in Europa o singura tara cu servicii de sanatate private. Si va asigur din experienta proprie ca functioneaza impecabil


doar ca... chiar nu merge

Dati-mi exemplu de un singur sistem de sanatate privat care merge.
In State e privat, si de ani buni se chinuie presedintii sa il duca spre stat, doar ca nu reusesc din cauza rezistenti formidabile a firmelor private. Singurul stat din SUA in care sistemul de sanatate merge este Massachusets (supranumit "Taxachusets"), pentru ca... ati ghicit, e de stat.
Prin privatizare, abuzurile s-ar muta de la stat la privat. E simplu.
Exemplul dv cu dentistii este fortat, pentru ca nicaieri in lume dentistii nu sint sustinuti de stat. Poate doar in Coreea de Nord...
Sistemul de sanatate din Romania NU este subfinantat. Bani sint, si chiar multi, problema este ca se scurg in toate partile (adica se fura). Problema nu este in felul sistemului (de stat sau privat), ci in administrarea banilor. La fel ca si in Invatamint.


Abandon ?

Nu « reforma » este problema societatii romanesti. Au existat, exista si vor continua astfel de pseudoschimbari, de « vopsire » a unor stari de fapt, un fel de « aceiasi Marie cu alta palarie » !

A fost si este nevoie de o refundare a societatii, pe baza unor principii clare si juste, care sa tina seama de viitor si sa o rupa cu trecutul. Exista oameni integri ( inca !) precum surse curate de idei.

Pentru asta insa este nevoie sa fie eliminate toate deseurile umane ce imbacsesc, polueaza si distrug. Adica sa se infaptuiasca revolutia inceputa in decembrie ’89.