Dorin Dobrincu

Dorin Dobrincu

istoric

4 articole

Dorin Dobrincu este istoric, cercetator la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi, Academia Romana - Fililala Iasi. A fost director general al Arhivelor Nationale ale Romaniei (2007-2012).

Lectia de istorie pentru uzul senatorului: Rezistenta armata anticomunista din Romania

In Comisia Juridica a Senatului Romaniei s-a discutat pe 30 octombrie 2017 un proiect de lege privind stabilirea unei zile care sa aminteasca de rezistenta armata anticomunista. Comisia a dat un raport de respingere a proiectului. Indeosebi declaratiile senatorului PSD Serban Nicolae au retinut atentia opiniei publice. Pe scurt, cu referire...

De 1 decembrie: ceva istorie si cateva dorinte

Romania a avut de-a lungul celor putin peste 150 de ani de existenta (ma refer la statul cu acest nume) cateva sarbatori nationale: 10 mai in timpul Regatului, 23 august in perioada comunista, 1 decembrie dupa caderea regimului totalitar. Cea din urma a fost aleasa ca zi oficiala, ziua statului, in 1990. A fost alegerea clasei politice de...

Rusia si libertatea de a (re)scrie istoria

Miercuri, 27 ianuarie 2016, Bucuresti. La Ateneul Roman se verniseaza expozitia Cu fata, in spatele sarmei ghimpate...Deportarea etnicilor germani in URSS , realizata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in colaborare cu Fundatia Konrad Adenauer si Forumul Democrat al Germanilor din Romania - Regiunea Extracarpatica....

Ce facem cu imigrantii in 2016: Egoismul Europei, jocul Turciei si norocul lui Putin

Datele de care dispunem arata ca in 2015 au ajuns in Europa si au depus cereri de azil peste un milion de persoane, preponderent din Orientul Mijlociu si nordul Africii. Spre comparatie, in 2014 numarul cererilor de azil inregistrate s-a situat sub doua sute de mii. Probabil cifrele nu ar fi spus mare lucru decat oamenilor care de regula...

Ultimele comentarii


Ma intreb si eu...

...daca "putul gandirii" unui neica-nimeni, ajuns Senator in Senatul tarii mele (ca si calul lui Caligula, alias Dragnea), merita expunerea eleganta de motive din articol. Voi ce ziceti?


Domnule Dobrincu, vă mulţumesc pentru lecţia de istorie pe care

ati dat-o senatorului PSD: ea era necesară. Episodul de ieri din Senat dovedeste incă odată că PSD este mostenitorul tehnicilor propagandistice, manipulatoare ale PCR, pe filiera FSN, PDSR. Prin falsificarea istoriei, prin suprimarea libertătilor, prin cultivarea fricii partidul-stat comunist a distrus gandirea multor romani. Pentru refacerea acestei situatii, care grevează dezvoltarea normală a Romaniei, socot că ar fi binevenită prezenta cu regularitate, nu doar in cazuri de avarie, in media, a istoricilor specializati in perioada comunistă, printre care vă numărati.


Dle Dobricu,daca va adresati unui individ primitiv ca Serban Nicolae

este pierdere de timp!
Individul este o vuvuzea inculta,deci usor de manipulat,a rusilor putinisti!
Candva romanii au sa-l pedepseasca!Sa nu-si faca iluzii!
Sustinerea lui de catre PSD arata clar cat de "patrihoti"sunt membrii acestei mafii!
In expunerea dvs,evident succinta,faceti referiri preconcepute,desi voalate, la legionari!
Miscarea legionara a fost in mod fundamental singura miscare politica de sorginte pur nationala ,conceputa de intelectuali de varf ,unii chiar la nivel mondial!
Degenerarea ei a avut loc in urma crimelor comise impotriva ei de Carol II,care i-a impins la extremisme!
Miscarea Legionara a produs militanti romani de fier,asa cum ii descrie si denumirea!
Dar fierul legionarilor nu a ruginit dupa modelul celebrei coloane din New Delhi,care povesteste tot despre lupte!
Aceasta miscare a fost supusa improscarii cu noroi de evreii comunisti,nu pentru ca ar fi fost esential antisemita ci pentru ca sub imboldul lui Iorga a deschis cooperative satesti(zeci de mii)care au eliminat exploatarea negustorilor evrei din sate,care incepusera procesul de alcolizare a taranilor prin carciumele satesti!
Legionarismul nu a fost perfect,dar a fost profund romanesc!
A fost stropit cu noroiul minciunii asa cum a fost creiata minciuna "holocaustului" din Romania!
Nu sunt legionar(cand miscarea a fost demnatelata aveam ...doi ani!
Mai mult ,am crescut intr'o familie impregnata de anti-legionarism ,dar am citit mult despre Miscare(inclusiv despre atrocitatile Sigurantei lui Carol care taia sanii fetelor sefi de cuib,etc.etc,).
Dar,cel mai mult,mai socat discutiile avute cu intelectuali legionari,cum nu se mai intalnesc azi nici in comica Academie Romana,care la varste incredibile au ramas neclintiti in idealurile lor nationale!
Dle Dobricu,candva,adevaratii istorici romani,vor trebui sa scrie adevarul,pe care sunt sigur ca-l cunosc,dar se tem sa-l spuna curajos!Teo


Acest Serban Nicolae (la fel ca alti cativa senatori din comisia

respectiva), a dat dovada nu numai de incultura dar si de atitudine anti-romaneasca, situandu-se pe pozitia securitatii comuniste, controlata de rusi prin KGB.


Intrebati la institutul Ely Wiesel

Faptul ca liderii actuali ai Romaniei au apucaturi de slugi nu mai trebuie demonstrat.
Asa cum Roller si compania au modificat istoria Romaniei in anii '40-50 se incearca o manevra identica de catre ciracii institutului Ely Wiesel din Romania, care nu s-au sfiit sa afirme ca rezistenta anticomunista a fost dusa de pe ,,baze ideologice fasciste" fiindca foarte multi dintre opozanti au fost legionari. Placheta cu eroii de la liceul Radu Negru din Fagaras a fost scoasa de aceiasi indivizi.Tot aceiasi , fosti activisti pe stil vechi, au calificat romanele Huliganii si Noaptea de Sanziene ca scrieri legionare - evident, fara sa le fi citit. La fel si in cazul lui Vintila Horia, desi inscenarea din anii '60 cu privire la pretinsul legionarism a fost facuta de Securitate. Tot aceiasi cer ,,punerea la index" a scrierilor lui Radu Gyr,Emil Cioran, Mircea Eliade, Vintila Horia...ba au avut tupeul sa declare ca sentintele Tribunalului poporului, care a trimis la moarte elita Romaniei antebelice, sunt corecte.

PS
Ce legatura are Ely Wiesel cu Romania si cu deportarea evreilor in Transnistria ? Acest individ a refuzat sa viziteze Memorialul de la Sighet, orasul sau natal.
Acest institut ar trebui sa poarte numele unui mare roman : Marele rabin Alexandru Safran, care impreuna cu Regina mama Elena, Iuliu Maniu ,Mitropolitul Balan... au salvat de la moarte zeci de mii de evrei. Alexandru Safran a fost fortat sa paraseasca Romania, cu acordul organizatiilor internationale evreiesti, toate cu simpatii comuniste si multi ani a fost marginalizat.


Ce rusine psd

Sa nu STI nu-i asa de mare Rușine, sa nu vrei sa inveți asta-i rușinea maxima. Comuniștii romani si-au vandut tara, elita, partiotii pe-un blid de linte. Rușinea tării si a poporului roman oportuniști si lași fara caracter. Partizanii aveau un crez, un ideal. Disprețul si lipsa de considerație sunt "calitatile" foștilor si actualilor Secu si PCR.


traiasca CIA in frunte cu comandantul sau suprem

ideologic romania se mai afla inca sub controlul blocului comunist; doar frica de mama rusia i-a indemnat pe unii din securistii lui ceasca(in frunte cu marinarul) sa se alieze la sua si la blocul occidental, spre satisfactia noastra a celor ce ne-am nascut cu alergii la comunism; de nu va incepe razboiul cu numarul 3 poate om avea sansa sa scapam si noi de leprele comuniste care din inertie mai conduc inca tzara noastra


N-ai inteles

Maracine , omu are oarece ambitii ; s-ar putea sa avem un nou Nunutza Roznovanu , dar fara regele Carol .


@ Dobrin Dobrincu

Draga Dobrinele , ai vrea tu si noi romanii am vrut , numai ca e o problema.natiunile conlocuitoare , despre care tu "bati saua sa priceapa iapa" , odata ce li sau acordat drepturi sau impus sa conduca ei romanii si romania. uite cazul politicienilor din udmr cu ajutorul carora se defriseaza padurile romaniei , in stil barbar si nimeni nu poate face nimic.


Da, ceva

nu e in regula cu 1 decembrie, și eu aș prefera 10 mai. Măcar nu i-aș mai vedea pe barboșii de ortodocși din Ardeal lălăind rugăciuni, cată vreme istoria ne spune că ei au fost impotriva Unirii, că au afurisit armatele romane, iar mitropolitul ortodox de la Sibiu, Vasile mangra, s-a sinucis intr-un hotel de Budapesta ca să nu fie tras la răspundere pentru tradare. Nu știa, bietul de el, că romanii ii iubesc pe trădători, altfel nu l-ar fi ales pe celălalt trădător, Miron Cristea, mitropolit primat și apoi primul patriarh. Dar poate că așa a fost scris. O piatră de temelie mai potrivită la fundația BOR nici că se putea !