George T. Sipos

George T. Sipos

niponolog, manager universitar

8 articole

George T. Sipos este specialist in studii est-asiatice, manager in administratie universitara si specialist in educatie internationala universitara. Jurnalist si traducator din literatura japoneza, colaboreaza la diverse publicatii din Romania incepand din 1995. A publicat pana in prezent patru carti de traduceri. A locuit, studiat si muncit pe trei continente, in Romania, SUA si Japonia. Este casatorit, are doi copii si e pasionat de politica internationala, globalizare, educatie universitara, literatura, traduceri si filme documentare. In prezent este Director Executiv de Administratie si profesor asociat la International College of Liberal Arts din Yamanashi Gakuin University, in Kofu, Japonia.

Cui i-e frica de corectitudinea politica. Sau "Dormi in pace, natiune..."

In Romania, corectitudinea politica este o gluma. Intelectualul roman rasat, de inalta clasa, lider de opinie al majoritatii, se dezice de ea superior. Si-a facut o datorie de credinta fata de neam si de patrie sa infiereze vehement corectitudinea politica, sa se amuze cu orice pret pe seama ei, sa o ironizeze, si sa-si demonstreze (marea)...

Adevarul istoric: undeva la mijloc

Studiul si predarea istoriei unei perioade tulburi si indelung disputate precum modernitatea Asiei estice te pun cateodata, inevitabil, in situatii dificile in care soliditatea a ceea ce tu consideri adevar istoric devine motiv de dezbatere. Intreaga perioada interbelica precum si cel de-Al Doilea Razboi Mondial in Pacific reprezinta o sursa...

70 de ani. Nevoia de Hiroshima. Nevoia de Nagasaki

Joi se implinesc 70 de ani de la detonarea primei bombe atomice asupra unui zone populate. In dimineata zilei de 6 august, locuitorii Hiroshimei deveneau victimele unui experiment fara precedent in istoria omenirii. De-a lungul anilor, (la un calcul facut in 2014) aproape 300.000 de oameni si-au pierdut viata ca urmare a bombei cu uraniu...

Nevazuta criza mondiala a educatiei universitare

Pe 28 februarie bordul de directori al universitatii Sweet Briar College din statul Virginia, in Statele Unite ale Americii, a votat in unanimitate inchiderea definitiva a portilor venerabilei institutii de invatamant superior. Decizia va intra in aplicare in luna august a acestui an si a fost determinata de "probleme financiare insurmontabile"....

Bursele Romaniei pentru studentii straini: o gluma?

Ministerul Afacerilor Externe a publicat online acum cateva zile conditiile pentru acordarea burselor de studii pentru studentii straini din tari non-membre ale Uniunii Europene care doresc sa studieze in tara noastra. Cum recrutarea si admiterea studentilor straini intr-o universitate de stat (din Japonia, in cazul de fata) se intampla sa...

Alegeri anticipate in Japonia - Unda verde conservatism-nationalismului

Alegerile generale anticipate pentru desemnarea unei noi structuri politice in camera inferioara a Dietei japoneze (camera cu puterea de decizie mai mare) desfasurate duminica, 14 decembrie, au confirmat predictiile analistilor politici: o victorie zdrobitoare pentru coalitia prim-ministrului Shinzo Abe, coalitie formata din partidul sau, Jiyu...

Japonia universitatilor super globale

Guvernul japonez al lui Shinzo Abe, cel care a dizolvat la finele lunii trecute Dieta si a initiat alegeri anticipate pe 14 decembrie, se lupta de ceva vreme cu problema scaderii economice care vine nu numai pe fondul unei crize mondiale prelungite, dar si pe cel al unei populatii care imbatraneste vizibil si in care sistemul de asigurari...

Nationala impuscare in picior

Ca romani, avem o diabolica tendinta de a ne impusca in picior, de a ne pune in situatii care ne dezavantajeaza si care ne creeaza o imagine proasta ca natiune si ca tara. Indiferent de propaganda guvernamentala de promovare a tarii peste hotare si de sumele enorme cheltuite pentru a ne prezenta intr-o lumina diferita in fata restului lumii,...

Ultimele comentarii


Dreptul de a fi ofensat

Corectitudinea politica incalca drepturile omului. Cei care cenzureaza in numele ei ar trebui sa raspunda in fata legii.


si cine decide ce este corect politic ?

Corectitudinea politica nu este o inventie recenta, a fost amplu practicata in dictaturile comuniste - ce-i drept fara sa vizeze toate minoritatile. Daca autorul ar "sapa" putin, in loc sa se concentreze pe o polemica sterila, ar putea ajunge la conculuzii mai interesante si la un articol mai coerent.


Majoritate/minoritate sau de raport de putere ?

Sixtus, daca ar fi sa privim lucrurile cum le prezentati, inteleg ca ati fi de acord ca barbatii sa aiba niste privilegii ingradite caci abuzeaza de corectitudinea politica.


Mai usor cu pianul pe scari, d-le George T. Sipos

Corectitudinea politica este o norma prin care o minoritate este protejata (discriminare pozitiva) fata de abuzurile majoritatii.

Din pacate, fara un discernamant corect (norme de drept), in zilele noastre protectia este facuta pentru orice minoritate sau pretentii minoritare (abuzul minoritatii), iar majoritatea este privita fara discernamant, ca o autoritate abuziva, cotropitoare.

In acest caz, condamnarea actiunilor "Corect politice" este perfect justificata (vezi http://www.ziare.com/politica/politica-externa/flagelul-corectitudinii-politice-1377513), iar apararea "Corectitudinii politice", in stilul lui Goorge T. Sipos, este inacceptabila, vezi http://www.ziare.com/cultura/cultura-romaneasca/cui-i-e-frica-de-corectitudinea-politica-sau-dormi-in-pace-natiune-1378070 .


Fara calm a fost

postarea mea din cursul diminetii,care nici nu a aparut."intelectual rasat","anonim comentator pe internet","omul (mascul)alb si crestin"au reprezentat ,pentru mine,niste ironii nemeritate,acide.Am reactionat cum nu trebuie si tocmai de aceea am apreciat felul cum a gestionat Val dialogul.


Reciteste

Amice, tonul articolul e ironic. Reciteste dumneata cu atentie si vezi ca treaba aia cu "majoritatea" e o ironie, nu ce-ai inteles matale.


Felicitari,Val!

O replica argumentata cu calm,un punct de vedere cu respect pentru cel cu care dialogati.Ina.


"non multa, sed multum", domnule Sipos !

La vederea titlului interventiei dumneavoastra am gandit la o simpla coincidenta : aproape simultan cu domnul Baconschi dumneavoastra ati meditat la "politicul corect" si aveti ceva sa ne spuneti. Ce citesc insa ? intrati intr-o controversa cu articolul de zilele trecute al domnului Baconschi ; o faceti cu vorbe multe si idei deja banalizate. Ati ales o confruntare care NU va pune in valoare, ci dimpotriva.

Cai, cui sa-i fie frica de corectitudinea politica ? Cat timp aceasta nu devine dictatura, desigur ca nimanui. Problema nu este acea corectitudine devenita stereotip si filtru, ci efectele utilizarii ei excesive. Pentru ca anuleaza niste principii si libertati fundamentale, mai ales libertatea opiniei si a cuvantului.
enuntati mai sus o multime de precepte de genul "majoritatea este cea care are dreptul si obligatia morala sa-si impuna punctul de vedere" - ca sa ma opresc aleatoriu la unul dintre ele. Da domnule, dar care-i acea obligatie morala si cum se manifesta ea, concret ? Uitati-va numai la satul acela din judetul v aslui unde majoritatea ii sustine pe violatori ! Oare din ce "obligatie morala" o fac ? Nu domnule, nu-i asa de simplu. Majoritatea inseamna ceva, dar fara elite, de exemplu, ac ea majoritate nu merge inainte, ci isi consuma dramatic si ireversibil resursele, cate le are.
In sudul Africii exista un stat in care peste 50% dintre cetateni sufera de sida. Ei sunt majoritatea, dar reprezinta ei oare si normalitatea ? Aceasta stare de fapt estge pentru dumneavoastra motorul acelei natiuni ?
Somnule Sipos " e usor a scrie versuri ....", iar paraponul cu care vreti sa va luati "la tranta" cu "intelectualii rasati" nu constituie, musai, mijlocul prin care sa va ridicati la nivelul spre care aspirati. Cautati ceva mai constructiv decat ranchiuna ! Am certitudinea ca odata regasita serenitatea, veti avea destule de spus.


Stati linistit,

domnul Patapievici nu este dacoman. Dupa cum stiti probabil, in volumul 'Politice' a afirmat ca "Romanii nu pot alcătui un popor fiindcă valorează cat o turmă".


H.-R. Patapievici respinge corectitudinea politica, numind-o

"filistinism nivelator", "comunismul american" http://inliniedreapta.net/corectitudinea-politica-ideologia/ http://inliniedreapta.net/comunismul-american/ In opinia dvs. este cumva Patapievici dacoman, ortodoxist, rasist, homofob sau manelist?