Marcel Tolcea

Marcel Tolcea

profesor universitar

2 articole

Marcel Tolcea este scriitor, jurnalist, profesor universitar la Catedra de Jurnalism a Universitatii de Vest din Timisoara, redactor al revistei "Orizont", copywriter la Neuromed Timisoara. Este membru fondator al Societatii Timisoara si al Fundatiei Soros, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Gafa Digi24 TV, Piata Universitatii, deontologia si jurnalismul minieresc

Un val de indignare a cuprins opinia publica romaneasca dupa ce o realizatoare de la Digi24 TV a facut o gafa, in direct, intrebandu-l pe Marian Munteanu daca s-a aflat in Piata Universitatii in timpul Mineriadei. Ca sa fiu clar de la bun inceput, reactia mi se pare exagerata si manipulatoare. Nu cred ca Oana Zamfir trebuia sa fie data afara....

Instrumentalizarea violului. De e pace, de-i razboi

Nicio reactie emotionala a societatii romanesti din ultimii ani nu se compara cu indignarea opiniei publice fata de lasarea in libertate a unor presupusi violatori. Pe drept cuvant! Si totusi, nimic din istoria cazurilor de viol nu seamana cu amplitudinea reactiei de acum fata de cei 7 banuiti violatori din Vaslui. Oare ce s-o fi intamplat...

Ultimele comentarii


Cascadorii rasului !

Marea problema a societatii Romanesti dupa revolutie a fost ignoranta si nepasarea absolut criminala fata de destinul celorlalti sau chiar al propriilor copii( vezi conflictul intre generatii si rautatea absolut terifianta a varstnicilor fata de nevoia de adevar si dreptate a tineretului dupa revolutie).Iar aceasta ignoranta tapetata cu suprficialitatea specifica invatamantului autohton post decembrist ( definit reforma) a dus la aparitia unor asemenea pesoane usor de manipulat si controlat , niste roboti virtuali fara opinii si fara idealuri, consumatori de malluri si impingatori de aer prin societate. Terenul este pregatit pentru cei care au in program stricarea mintilor tinerilor si modificarea istoriei poporului Roman. Oricum ca si consolare as putea sa anunt ca acest mecanism este unul universal daca acest tip de consolare ne poate ajuta cu ceva.


Democratie.....

Sa dai afara un om pentru o gafa care, luata in serios de un om echilibrat. putea provoca cel mult mirare sau chiar un hohot de ras.... Ma intreb cum i-ar fi tratat pe "GOLANI" cei ce nu au putut trece peste o gafa.... Cei ce au dato afara pe ziarista pentru o asemenea greseala se ridica la gradul de .... "MINER" daca nu de .... bolsevic. Am pus in gilimele miner ca sa se inteleaga ca ma refer numai la minerul din Piata Universitatii


Asa DA! Dle Profesor Marcel Tolcea,

Va asteptam mai des la rampa. Nu lasati leprele sa umple de zoaie societatea noastra manipulata la greu.
Foarte bine ati adus in fata faptele unui "cameleon"- care mizeaza pe uitarea noastra! Este vorba de C.T.Popescu. La inteligenta lui, credeam ca v-a sta pitit undeva, pe sub o masa, cand e vorba despre evenimentele din Dec.'89, mineriade si alte momente grele prin care a trecut tara in ultimii 25 de ani.

CTP a fost mai mereu de partea criptocomunistilor care au preluat puterea, chiar daca de multe ori in ultimii ani a fost critic cu Ion Iliescu. Alaturi de Sergiu Andon, Corina Dragotescu, Adrian Ursu, Bogdan Chiriac si multi, multi altii din media si din politica, care se dau luptatori anticomunisti pe baricadele revolutiei!!!

Acestia trebuie demascati si aratata adevarata fata a lor in fata natiunii. Sunt jurnalisti corecti din primele zile a le revolutiei si pana astazi. Acestia trebuie sa scotoceasca arhivele vremii, sa gaseasca articole scrise sau imagini televizate care sa ne arate adevarul. Adica ce spuneau atunci si cum sau metamorfozat pe parcurs in minciuna.

Mai trist este ca avem cazuri de jurnalisti care au lucrat la Europa libera, la Deutche Welle, la Paris , pe care-i ascultam in timpul dictaturii cu sufletul la gura, sperand sa ajungem candva intr-o societate libera.
Iar, cand am prins acele momente, surpriza, mare surpriza! Am vazut un Hurezeanu care facea un tablou roz lui Iliescu si ani de zile s-a plasat de partea socialistilor, un Stelian Tanase - care alaturi de o alta speranta, Dinescu, se plasau de partea PSD, USL, la Realitatea lui Vantu, un Radu Calin Cristea, membru CNA-care este trup si suflet atasat valorilor Antenei 3, USL, Ponta...ce mai, te apuca damblaua!

Cum va explicati, Dle Profesor, asemenea alunecari, atat lipsa de moralitate? Sa fie fosti acestia acoperiti ai securitatii pe la posturile acelea???


q

nu este gafa. atat stie domnisoara despre mineriada . de amintit nu are cum sa-si aminteasca pentru ca ori inca nu era ori avea 2-3 ani.


Sa nuantam putin

Domnisoara reporter cred ca nu a comis o gafa ci a dat dovada de lipsa se profesionalism. Imi imaginez ca atunci cand apare un subiect destul de fierbinte pe care il mai si dezbati in emisiune, ar trebui sa te documentezi putin


Vax

"a cuprins opinia publica romaneasca " ; doar pe cea romaneasca ? nu cumva mondiala ?
intrebarea pusa este foarte buna , desi e incompleta ...
dl. profuniv , ce drept au unii sa cenzureze intrebarile incomode ale ziaristilor ? cum mai e cu francezul ala , care avea unele dubii ( Des... )? si la urma urmei , ce drept ai tu sa vorbesti in numele opiniei publice romanesti ?


Da domnule Tolcea,ai 90%dreptate

Privind presa care poate fi ca un CHIRURG in cangrena
politică a societății!
Dar ce te faci cu restul,format din ziariști pe care ii pomeniși că bat azi campii in sprijinul corupților și profitorilor,precum Felix.
Ce putere are presa să impiedice alegerea in masă a unor parlamentari care să facă legi anticorupție ȘI EI să fie primi care să le respecte.
Iată,cam toate guvernele au dat OUG,ocolind parlamentul in care ,poate nu avea incredere,deși acolo era majoritatea
care ii propulsase.Dar nici guvernele nu sunt fericite cu legiști și logică in acțiuni,creand NODURI in funcționarea
instituțiilor statului,a societății...Și presa,are rolul
negativ de a deveni parteneră nu a societății,ci a puterii
ori a opoziției,amplificand galceava!


Care presa ?!?

Presa democratica nici macar nu a reusit sa prinda radacini . In final a fost fie desfiintata fie confiscata de securisti . Gustul argintilor castigati usor sau santajul din partea detinatorilor de dosare i-au calmat pe mai toti confratii de breasla gazetareasca . Tribunele media au devenit in timp vizibile oficine securiste ocupandu-se firesc doar de propaganda si diversiuni . Daca unul din romani ii crede si ii aplauda doar pe cei care corespund parerilor sale injurandu-i vartos pe cei care le zgarie urechea si vazul , altul ca el procedeaza la fel cu ceilalti . La sporirea confuziei generale au contribuit si armatele postacilor activisti , fie ei voluntari fie platiti cu banii din furaciuni . Ceea ce se dezvaluie acum privind murdaria din ograda unor trusturi de presa demonstreaza nu numai amploarea fenomenului securist din media dar conduce si la ideea generalizarii fenomenului in mai toata media romaneasca . Tinand cont de realitati este aproape imposibil sa mai vorbim de o presa in intelesul corect . Ce a fost in acei inceput de ani '90 se stie , mai nimerit este sa se scrie despre ceea ce s-a intamplat dupa privind involutia presei autohtone . Dar cine sa o faca ? Or fi unii dar isi vor putea face oare auzit glasul ?


Cele doua adevaruri lungi si late.......

1.E adevarat ca intr-o societate de drept,politicienii nu critica justitia iar separarea puterilor este un principiu respectat. Dl.Tolcea are dreptate cand afirma ca politicienii romani coruptzi profita de acest caz pentru a lovi justitzia si a sugera ca ei si colegii lor sunt niste victime ale acestei justitzii nedemne.
2.Ceea ce mi se pare insa la fel de adevarat este faptul ca in cazul de la Vaslui avem de a face cu batjocorirea ideii de justitie. Faptul ca cei doi magistrati implicati in acest caz au parasit magistratura este un indice ca ceva foarte grav s-a petrecut. Aceasta fiind spusa,nu putem sa nu constatam cu satisfactie ca justitia romaneasca face progrese incete dar sigure in timp ce cei din clasa politica sunt la fel de coruptzi si detestabili ca cei de acum 15-20 de ani.


politicinenii trebuie sa vorbeasca ultimii

politicinenii trebuie sa vorbeasca ultimii despre cazul violului pentru ca ei ar trebui sa caute solutii pentru modificarea legilor astfel incat cazurile de abuz fizic sau periclitatea a vietii cuiva sa fie judecate cu celeritate si corectitudine fara a lasa loc unor abuzuri.
Pe de alta parte trebuie sa intelegem foarte clar ca nu este normal ca o persoana sa fie arestata preventiv luni intregi atata timp cat nu este recidivista si cat timp nu incearca sa altereze cursul anchetei sau al procesului. Asadar pe fond, pentru ca este prima fapta pentru care sunt cercetati continuarea procesului cu cei 7 in libertate are suport legal. Faptul ca unii dintre inculpati au incercat sa intimideze victima sau sa intervina asupra desfasurarii anchetei reprezinta fapte care trebuiesc tratate diferit si care pot justifica, daca sunt dovedite in instanta, revenirea la masura arestului preventiv.