Mihai Dima

Mihai Dima

profesor universitar

2 articole

Prof. univ. Mihai Dima este doctor in fizica, fost bursier Humboldt la Universitatea din Bremen si fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI).

Un an de conducere PSD a cercetarii stiintifice: subfinantare, impostura, mediocritate si manipulare a adevarului

Desi modurile specifice de gestionare a cercetarii stiintifice sunt complexe si mai putin accesibile publicului larg, solutia pentru o cercetare performanta poate fi redusa la o formulare simpla: resursele financiare trebuie sa ajunga la cercetatorii performanti . Practic, acest lucru implica existenta unor criterii eficente in baza carora...

Cercetarea, prizoniera mediocritatii si clientelismului local

Cercetarea stiintifica din Romania a fost deconectata de la fluxul international si lasata prizoniera mediocritatii si clientelismului local. Reactia comunitatii stiintifice este mai puternica si mai consistenta ca niciodata. Pe parcursul anului 2016 s-au facut eforturi pentru relansarea cercetarii stiintifice din Romania. Bugetul alocat...

Ultimele comentarii


Piticescu Mioara Roxana - director incdmnr-IMNR

Un exemplu de director general (& director stiintific) incd stabiliti prin decizii netransparente:
Piticescu Mioara Roxana - director general incd Metale Neferoase si Rare - IMNR
Femeie cu grave si profunde probleme psihice - intrinseci si extrinseci, diagnosticata cu labilitate emotionala cronica si tulburari de personalitate, manifestate prin schimbarea brusca, frecventa si exagerata a dispozitiei, cu aparitia unor sentimente sau emotii puternice (ras sau plans necontrolat, iritabilitate sau temperament sporit, etc.), simptome exprimate intr-un fel ce pune intr-o stare de profunda jena persoanele normale prezente (exista informatii ca si la unele sedinte organizate la MCI a avut astfel de manifestari)
Un banal control psihiatric medico-legal ar scoate-o fara probleme ca fiind si fara discernamint !
Pe viitor, MCI ar trebui sa solicite astfel de controale.
Ne tot intrebam, ce legatura mai are INCDMNR-IMNR cu cercetarea in domeniul metalurgiei neferoase, sub conducerea acestei femei ?
Ce realizari o recomanda pe Roxana Mioara Piticescu pentru functia de Director General ?
A elaborat vreo tehnologie metalurgica noua ? - Nu !
A obtinut vreun nou produs metalurgic ? - Nu !
A oprimizat/imbunatatit vreo tehnologie metalurgica sau produs metalurgic ? - Nu !
De vreo 15 ani se "ocupa" de nanomateriale. Credeti ca a obtinut/elaborat vreun nanomaterial / nanotehnologie cerut(a)/vandut(a) pe piata ? - Nu !
Ce o recomanda pentru functia DG ? ...
Simplu: Prietenia cu Cati Andronescu !


Care justitie?

Pe de o parte nu sunt familiar cu domeniul stiintelor juridice. Cunoasterea proprie mi-a permis (cu pretul a mai multor zile dar nu al anului intreg necesar evaluarii PCE-2016 oficiale) numai documentarea conforma si prezentarea publica a modului incorect, arbitrar si abuziv de actiune la nivelul MCI. Pe de alta parte, am impresia ca Doamna Justitie nu mai este asa legata la ochi precum in ilustratii, chiar si pana a i se pune prin noile legi un sac pe cap. Si, din pacate nu numai pentru mine, am si obtinut dovada de la un nivel autorizat: DNA. Acolo am trimis copiile sesizarilor adresate disciplinat tuturor nivelelor superioare organizarii PCE-2016 (pana la GUV), la cate 30 de zile fara raspuns de la nivelul inferior. Iar raspunsul primit, destul de elaborat si cuprinzator, mi-a indicat "clasarea cauzei cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul ar fi obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit" (Ordonanta nr. 570/P/2017), pe baza a doua considerente indubitabile: (1) Decizia nr. 405/2016 a Curtii Constitutionale a stabilit ca prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" se intelege "indeplineste prin incalcarea legii", si (2) "Curtea a statuat ca neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a uni act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara - legi si ordonante ale Guvernului", si nu "a unor acte de reglementare secundara" (precum cele aferente PCE-2016). Deci orice incorectitudine sau abuz este permis daca nu contravine legislatiei primare ...
In concluzie, se pare ca minciuna sta la masa nu numai cu aparatul de stat al MCI ci cu mult mai multe personaje (nu dintr-o fictiune ci din cosmarul actual de zi cu zi!)


stimate domnule,

orice fapta ilicita se poate ataca in justitzie. De ce n-o facetzi, asa cum au facut-o multe organizatii civice romanesti ? de ce nu incercatzi macar, mai ales ca suma de 5,6MRON nu este un mizilic ?


amice,

de vreme ce te repezi sa raspunzi cu insulte, nu meritzi atentzie. Totusi, subliniez ca nu am spus nicairi ca cercetarea nu are nici-un rost (citeaza, te rog, din textul meu ceva care sa semene cu asa ceva); am spus doar - iar d-ta nu aicitit/intzeles - ca cercetarea trebuie sa serveasca interesul natzional, fie ea de excelentza sau "de mijloc", iar forma cea mai concreta a realizarii interesului natzional este aportul direct la cresterea competitivitatzii economiei romanesti. Daca n-ai observat asta, itzi atrag atentzia ca TOATE statele avansate fac asta si nu dau bani publici pe orice fel de cercetare. Cat despre potlogaria "amicilor mei psd", n-am nici-o legatura si tot ceea ce stiu eu este ca din banii mei, controlatzi strict de mine, eu n-as contribui la finantzarea cercetarii in RO fara sa vad o minima preocupare pentru interesul public mai mult decat catre interesul personal. Sunt pe deplin de acord sa fie implicati cercetatori straini valorosi (dar care sa fie verificat valorosi !) in evaluarea proiectelor de cercetare romanesti, cu conditzia ca cel putzin jumatate dintre acestea sa abordeze rezolvarea unor teme de cercetare cu aplicabilitate sigura sau aproape sigura in cresterea economica a tzarii. Asta doreste si UE si incearca sa ne antreneze si pe noi sa o facem... si doar ASA e corect. Cat despre insultele dumitale, cum vorbesti, asa esti. Aferim !


stimata arcadia,

n-ai prea citit, cu atentzie, cele spuse de mine si, sigur, n-ai inteles ce vreau sa spun eu acolo. In textul meu nu gasesti niciun cuvintzel care sa arate ca as deturna criteriile de performantza in favoarea impostorilor - a caror existenta si prevalentza le recunosc si eu. De altfel, in textul meu am exprimat aprecierea fata de guvernarea care a introdus contributia evaluatorilor straini, aceasta ducand la cresterea calitatzii actului de evaluare a proiectelor. Dar problema este ca aceste proiecte, bune sau rele, corect evaluate sau ba, nu sunt deloc orientate spre ceea ce ar trebui sa fie, anume spre servirea interesului public, adica al celor care le finantzeaza (saracimea din RO platitoare de taxe). Sistemul de finantzare de pana acuma protejaza aproape exclusiv interesele personale ale cercetatorilor, fie ei la nivel de excelentza sau ba, iar asta trebuie sa inceteze. daca citesti cu atentzie criticile mele vei vedea ca am propus doar obligativitatea ca 50% din banii alocati de la bugetul PUBLIC cercetarii sa fie acordati pe proiecte cu aplicare sigura sau aproape sigura in cresterea competitivitatzii economiei romanesti. De altfel UE exact asta face atunci cand acorda co-finantare generoasa cu guvernele nationale pe proiecte cu aplicabilitate economica. Nu sunt impotriva cercetarilor care duc la indeplinirea frumosului scop al progresului shtiintzific al omenirii, dar asta nu-i de-ajuns din punct de vedere al interesului natzional romanesc, adica al acelora care asigura finantarea din bani publici a cercetarii in RO. Daca chiar stitzi despre ce vorbitzi, va rog sa comparati ceea ce am cerut eu cu modul de finantare din bani publici a cercetarii in SUA, care se face sub controlul National Science Foundation. Credetzi ca isi permite cineva sa cheltuiasca banii publici doar pentru dezvoltarea fanteziei stiintifice a une MASSE numeroase de cercetatori, fara vreun folos public ? Cu bai provenitzi din surse private - poate de la bunicu', de la vreun unchi bogat... cine stie - putetzi face orice fel de cercetare doritzi, dar fata de banul public aveti datoria sa-l valorificati SHI in interes PUBLIC, nu numai pentru vizibilitatea personala, care aduce beneficii doar persoanei cercetatoriale (ce barbarism !) care a realizat aticolele publicate, nu insa si saracimii romane, care da banul si primeste doar vizibilitate. Asta am spus, iar d-ta nici macar n-ai citit, ci te repezi cu insultele. Este evident ca nu ai cu cine sa discuti, in RO, un subiect atat de complicat, dar cu solutzii atat de simple.


Prietene puti a psd, ca esti membru sa nu

Singuara tratare simplista aici este a dumitale. Practic ai redus esenta statului roman la apa, paie, si bataie. Daca ar fi asa cum zici si cercetarea nu area nici un rost (ceea ce este o prostie) de ce se chinuie amicii tai psd sa mascheze potlogaria?


Completare: Minciuna si sfidare - alocare ilicita a 5,6 MRON

Articolul atat de bine si cuprinzator documentat, chiar daca mai pot fi aduse completari, poate fi sustinut imediat de probele evidente disponile public (v. postarea din sept. 2017 la adresa https://www.facebook.com/vlad.avrigeanu ) privind o alocare ilicita a peste 5.6 MRON in competitia PCE-2016/Fizica. Minciuna sta cu ministrul MCI la masa!


@carcotasu, dai aici un excelent exemplu de limbă de lemn ;)

și de deturnare a criteriilor de excelentă in favoarea impostorilor, cei care "nutresc" acele sincere sentimente de cardășie politico-mafiotă. bravo!


Ce pot avea in comun cercetatorii stiintfici cu mediocritatile...

...din alde-psd?
Ce viziune poti cere bucatareselor Dancila si Carmencita?
Ce fonduri poti cere shparlamentarilor penali, care vor sa fure ei tot?


Socialismul si parazitismul politic generalizat dauneaza grav

Educatiei. Dupa 1989, Educatia nu a incetat sa se diminueze, sa-si piarda din substanta sai sa degenereze intr-o fabrica de diplome destinata beizadelelor de tot soiul.

Este deci normal ca cercetarea si nu nu numai, incepand cu publicatiile stiintifice si sfarsind cu congrese internationale la care Romania nu face decat prezenta turistica, toata viata intelectuala a involuat.

In 1848 ( infine in perioada pasoptista), intelectualitatea romana a facut ceea ce lumea politica nu reusea.
In 2018, (in fine, in perioada post-revolutie) situatia este una disperata. Ma gandesc numai la un exemplu, polul de cercetare de la Magurele... nici acum terminat... Sunt mai multi cercetatori romani la Geneva, in CERN, decat la Magurele ! Nu mi se pare normal.