Invitatii Ziare.com Ioan Chelaru: Basescu si sesizarea CCR - doua lucruri grave

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 19:07
5077 citiri
Invitatii Ziare.com Ioan Chelaru: Basescu si sesizarea CCR - doua lucruri grave

Sambata, 21 septembrie a.c, practic in ultima zi in care avea obligatia constitutionala de a promulga o lege, presedintele Traian Basescu a ales sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu pretinsa neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Aparent, acest ultim demers la Curtea Constitutionala si implicit motivele de neconstitutionalitate, exprima preocuparea presedintelui Romaniei pentru necesitatea respectarii vointei suverane a poporului cu ocazia referendumului.

Aceasta este insa o falsa problema, intrucat Curtea Constitutionala, inca de acum o luna, a statuat ca stabilirea unui cvorum si a unui numar minim de voturi valabil exprimate la referendum, inferior pragului pe care il prevede in prezent Legea nr.3/2000 este unul constitutional.

In realitate insa, aceasta sesizare de neconstitutionalitate pune in evidenta, odata in plus, modul abuziv si discretionar al comportamentului institutional al presedintelui Traian Basescu. In primul rand, sesizarea de neconstitutionalitate formulata cu privire la legea mentionata este complet nejustificata - si, cel mai probabil, va fi respinsa de Curtea Constitutionala - intrucat nu cuprinde niciun capat de cerere suplimentar sau vreun argument diferit fata de cele formulate in vara acestui an de cei care au depus sesizarea pe baza careia Curtea a adoptat Decizia nr.334/2013.

Din acest punct de vedere, presedintele Traian Basescu da o noua dovada de incalcare a Constitutiei intrucat este de notorietate jurisprudenta Curtii - care, unui fin si aplicat cunoscator al acesteia, care nu se sfieste sa ofere lectii la televizor pe aceasta tema ar trebui sa ii fie cunoscuta - conform careia o actiune ce contine aceleasi argumente primeste aceleasi solutii din partea unei instante, fie ea si de contencios constitutional.

Din aceasta perspectiva, presedintele nu se sfieste sa utilizeze institutiile constitutionale in propriul interes, abuzand in exercitarea acestora cu scopul de a intarzia intrarea in vigoare a unei legi care nu prezinta niciun viciu de constitutionalitate.

Daca primul motiv nu ne mira si, in plus nu face decat sa legitimeze, o data in plus, actiunea de demitere din vara anului trecut cand, pe fond, tocmai acest comportament abuziv il reprosam, cel de-al doilea motiv al deciziei presedintelui Traian Basescu de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la Legea de modificare a Legii nr. 3/2000 dezvaluie un aspect mai interesant si, prin natura lui, chiar mai grav decat primul.

Practic prin aceasta sesizare de neconstitutionalitate, presedintele cere socoteala Curtii Constitutionale cu privire la solutia cuprinsa in Decizia nr. 334/2013 cerandu-i intr-un cadru cvasipublic sa o justifice. Credem ca este interesant, pentru ca USL, in mai multe randuri, fara a critica, si-a manifestat rezerva fata de temeinicia unora dintre deciziile Curtii Constitutionale careia, intre altele fie spus, i-a luat 3 ani sa accepte ca pragul si numarul de voturi valabil exprimate in cadrul unui referendum nu trebuie reglementate astfel incat sa anuleze vointa celor care s-au prezentat la vot.

Credem insa ca este grav, pentru ca aceasta solicitare de justificare, facuta deocamdata cu jumatate de ton, ar putea prefigura un atac fara precedent si autentic, de aceasta data asupra Curtii Constitutionale, care se pare ca numai atata vreme cat a dat decizii favorabile presedintelui a reprezentat un "stalp" al statului de drept.

Tocmai pentru ca stim care pot fi modalitatile de actiune ale Presedintelui Traian Basescu, credem ca acest demers al sau la Curtea Constitutionala, dincolo de latura sa vadit abuziva, trebuie sanctionat si politic mult mai ferm.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ioan Chelaru Basescu CCR, #Chelaru Basescu referendum CCR , #stiri Ioan Chelaru