Un interviu altfel, cu un candidat altfel: "Am fost intotdeauna un magnet de crize si de misiuni imposibile. Sunt cel care face sa se intample lucruri" - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 17 Mai 2019, ora 14:04
35912 citiri
Un interviu altfel, cu un candidat altfel: "Am fost intotdeauna un magnet de crize si de misiuni imposibile. Sunt cel care face sa se intample lucruri" - Interviu
Foto: Facebook/Dragos Tudorache

Era un pusti de 27 de ani roman care gestiona in Kosovo 100 de oameni, 70% canadieni si americani, cativa germani si englezi, toti mai in varsta ca el, judecatori care reconstruiau acolo justitia, practic de la zero, dupa razboi. "Aveam o placuta cu numele meu pe usa si invariabil se intampla asa: auzeam batai in usa, cineva baga capul se uita la mine 5 secunde, inchidea usa si se ducea in secretariat sa intrebe de mine. In doi ani am facut-o cea mai eficienta operatiune ONU pe zona de instante si procese internationale".

Asa a inceput ascensiunea internationala, incredibila pentru unii, a fostului judecator, fostului oficial OSCE si ONU, fostului ministru de Interne si inaltului oficial al CE, Dragos Tudorache, acum candidat al Aliantei 2020 USR-PLUS la europarlamentare.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Dragos Tudorache a explicat drumul parcurs cu fiecare etapa in parte, un drum care a inclus si crearea a ceea este astazi Spatiul Schengen: "Concluziile Consiliului, care au repus proiectul pe sine, le-am negociat cu delegatia germana la 2 noaptea si le-am scris pe un servetel in restaurant. Si s-a intamplat fix cum era scris pe servetel". Dar si aderarea Romaniei la UE.

Acum este in etapa de sef de unitate in CE, pozitie permanenta in managementul Comisiei, responsabil de migratia ilegala si politica de returnare. Si la asta este dispus sa renunte pentru un post de europarlamentar: "Mereu a fiert in mine dorinta de a face altceva".

E ceva in neregula cu acest parcurs? Este ceva suspect in ascensiunea si ambitiile lui Dragos Tudorache? Ce-l mana in lupta? Omul merita votul, dincolo de lista? Sunt raspunsurile pe care le-a cautat acest interviu.

Sunteti locul 5 pe lista Aliantei 2020, USR-PLUS. Eligibil?

Absolut!

La ce scor?

Pe la 15%. Conform ultimelor sondaje pe care le-am vazut suntem la 20-21%, ceea ce ar insemna 8-10 europarlamentari.

Cu care ati deveni o voce puternica in noul grup En Marche la care va veti afilia in PE?

Am fi a treia delegatie in viitorul grup, ceea ce ne va permite sa contam inclusiv in negocierile din familiile europene pentru constituirea majoritatii in PE. Avem niste obiective clare pe care vrem sa le indeplinim, sa livram pe programul asumat, iar pentru asta, in logica europeana, trebuie sa ai influenta in propria familie politica.

Urmarim doua planuri: sa ne impunem obiectivele din programul nostru politic in programul viitoarei CE si sa participam cat mai activ in negocierile pentru desemnarea functiilor celor mai importante din institutiile europene.

Si cea mai importanta este presedintia CE. Pe care dintre cei doi aflati in pozitia de "spitzenkandidat" il vedeti presedinte, Weber sau Timmermans?

Pe niciunul.

Dar pe francezul Michel Barnier, il vedeti viitor presedinte al CE?

Da. Il vad.

Domnule Tudorache, va propun o abordare diferita. In precedentul interviu realizat cu dvs, atunci cand ati intrat pe lista Aliantei 2020, ati detaliat proiectul si motivele candidaturii si ale renuntarii la o pozitie permanenta inalta la Bruxelles, ati dezvoltat viziunea dvs politica si ati raspuns intrebarii privind eventuala colaborare cu serviciile secrete, devenita o marota in societatea romaneasca. Dar dvs sunteti unul dintre candidatii cel mai putin cunoscuti, in pofida functiilor foarte importante pe care le-ati ocupat...

Inalt functionar european candideaza pentru Romania: Nu mai pot sa rabd! Stiu ca se poate si altfel! Proiectul 2020 Interviu

...nu mi-am dorit niciodata vizibilitate si popularitate. Poate parea paradoxal, pentru ca am intrat in politica, dar nici acum nu mi le doresc.

Un politician care nu-si doreste popularitate si vizibilitate? E ca in bancul cu girafa si olteanul.

Eu mi-am dorit intotdeauna sa fiu foarte bun in ceea ce fac si ceea ce fac sa aiba impact.

Asadar unii nu va cunosc deloc, in timp ce unii dintre cei care va cunosc CV-ul sunt suspiciosi pentru ca ati ajuns foarte repede, foarte tanar in pozitii de mare importanta. Si cum votam oameni, nu litere de program, vreau sa inteleg cine sunteti si de ce v-as vota. Cum ati ajuns judecator la 22 de ani?

Am terminat Facultatea de Drept la 22 de ani, in 1997, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Era primul an cand se dadea concurs national pentru intrarea in magistratura. Tinerii care am luat concursul aveam o alegere de facut: un an la INM, atunci infiintat, sau direct in instanta ori parchet. Eu am ales instanta pentru ca eram nerabdator sa incep sa muncesc. Asa am ajuns eu judecator la 22 de ani.

La judecatoria Galati. Sunt voci care spun ca atat de tanar, un judecator e prea "verde" pentru a avea in mana soarta unor oameni.

Asa e si sa stiti ca am simtit asta. Am facut tot ce am putut sa fiu un judecator drept, dar simteam ca eram prea tanar. Sper ca nu am lasat sa se vada asta in deciziile luate, dar simteam ca pentru a intelege anumite conflicte intre oameni trebuie sa ai o anumita experienta de viata, sa ai un anumit nivel de maturitate. Nu cred ca e o chestiune de varsta biologica, ci mentala si sufleteasca pentru a pune situatii sociale, familiale sau de orice natura in contextul potrivit pe care sa-l asezi pe litera legii si sa ajungi la o decizie. Adica sa fii judecator.

Dar n-ati avut timp sa va maturizati in scaunul de judecator. Ce v-a deturnat?

Dupa foarte putin timp s-a organizat la Ambasada Suediei un concurs pentru ceea ce era o prima deschidere a universitatilor din vest pentru absolventi din Est pentru cursuri de masterat pe programele de drept european.

Abia asteptati sa intrati in activitate si imediat ce ati intrat v-a luat dorul de studiu?

Am vazut-o ca pe o oportunitate de a iesi si a ma deschide catre altceva. Mereu a fiert in mine dorinta de a face altceva, am nevoie de un stimul intelectual. Meseria de judecator e foarte frumoasa, iti da o structura de a gandi si simti, pe care cred ca inca o am, dar devine usor repetitiva.

Am castigat bursa si am plecat la Stockholm. Ea prima data cand ieseam din tara, a fost o experienta fantastica si atunci am dorit pentru prima data sa dau ceva tarii. Si nu folosesc cuvinte grandioase.

De ce tocmai atunci, la impactul cu lumea occidentala?

Programele acestea existau pentru ca incepusera negocierile de aderare cu blocul estic si era nevoie de oameni pregatiti pe drept european. La Stockholm studiam impreuna cu un ceh, un slovac, un eston, un lituanian, un leton, deci cam din fiecare stat estic. De la jumatatea anului mai venea cate unul si spunea ca a fost contactat de minister si la intoarcerea in tara va prelua departamentul de negociere cu UE.

Eu asteptam sa sune telefonul si ma gandeam cum o sa ma duc sa pun umarul la negocieri si ce frumos va fi sa folosesc ce invatam cu sarg. Am luat diploma "cum laude", dar telefonul n-a sunat. M-am intors la instanta, mi-am vazut de ale mele, dar ceva intrase in sistemul meu.

Un an mai tarziu, cand se terminase conflictul din fosta Yugoslavie, OSCE a trimis solicitari catre toate statele membre pentru diverse tipuri de profesii de care aveau nevoie. In fostele state in conflict, OSCE stabilise misiuni de monitorizare, in Kosovo chiar o misiune de administrare impreuna cu ONU. O situatie foarte interesanta sa construiesti o tara de la zero!

Pe vremea ministrului Stoica, toate adresele chiar ajungeau la instante, asa ca am vazut-o intr-o zi in secretariat pe cea de la OSCE.

Mi-am trimis CV-ul la Viena, am fost contactat, am dat interviu si m-am trezit ca in noiembrie 2000 am fost invitat sa ocup o functie in OSCE in Kosovo. Am plecat la doua saptamani dupa nunta. Ne intrebam pe atunci, eu si sotia, cand vom iesi din garsoniera de serviciu de la instanta, mica si tenebroasa. Ne uitam la cei 2000 de dolari ramasi de la nunta si ne intrebam ce sa facem cu ei. Ii avem si acum.

Am plecat in ideea ca voi sta sase luni, dar mi-a placut foarte mult. Seful de departament, un canadian, mi-a propus sa incerc sa-l ajut sa conduca departamentul, dupa urmatoarele sase luni a plecat si m-au numit in locul lui. Departamentul de monitorizare a statului de drept in Kosovo. ONU gestiona, era guvenul de facto, si OSCE intarea capacitatea institutionala si monitoriza.

Concret, ce faceati?

Departamentul pe care il conduceam pregatea instantele pentru a judeca si procurorii pentru anchete, pentru ca administratia sarba nu a lasat nimic in loc, si monitorizam echipele internationale care incepusera sa judece crime de razboi. Am mai facut asta un an de zile.

Ministerul de Justitie, care devenise al dnei Stanoiu, a crezut ca e un post al Romaniei, desi i s-a explicat oficial ca nu era asa, ci e o pozitie ocupata de Tudorache pe care l-au ales ei, iar daca decid sa ma recheme, Romania nu poate trimite pe altcineva in loc, cum voia dna Stanoiu.

M-a chemat la minister si m-a anuntat ca nu imi prelungeste detasarea. OSCE mi-a spus ca pot sa revin in orice formula sa lucrez pentru ei.

Dupa 3 saptamani, am demisionat din magistratura. Era 7 decembrie 2002. Lumea mi-a zis ca sunt nebun sa renunt la pozitia de judecator.

Ati regretat vreodata?

Nu. Cand iau o decizie o fac dupa ce cantaresc bine. OSCE mi-a oferit un contract direct, dar am fost abordat de directorul general al departamentului de justitie din misiunea ONU, cei care administrau si pe care ii monitorizam, ii criticam. Era un american care mi-a zis direct: "ne-am saturat de critici, nu vrei sa faci tu ce spui ca trebuie sa facem?".

Da, am spus, daca imi dati mandatul sa fac ceea ce cred eu ca trebuie facut va pun pe roti sandramaua si o fac sa functioneze bine. Americanul s-a uitat la mine, in SUA fusese seful departamentului de crima organizata in Departamentul de justitie de la Washington. A zis: OK!

Cati ani aveati?

27.

Sef al Departamentului Juridic, Echipa Judecatorilor Internationali ONU la Pristina la 27 de ani. N-ati simtit si acolo lipsa de experienta?

Nu. Sistemul juridic ramas din vechea Yugoslavie era asemanator cu cel din Romania si asta m-a ajutat in contextul in care majoritatea personalului ONU nu erau europeni si intelegeau greu sistemul continental, mai ales pe cel estic. Poate m-a ajutat spiritul meu foarte aplicat, mereu am avut tendinta sa iau lucrurile in mana.

Prima mea "sala a motoarelor" era un fel de grefa unde lucrau 20 de oameni. Erau niste table puse pe pereti si se incerca o organizare de instanta empirica. Intr-o saptamana i-am aliniat pe obiective clare. Petreceam zilnic cate o ora la inceput, apoi a fost nevoie din ce in ce mai putin, pentru a-i face sa cante aceeasi partitura.

IT-ul nu ne ajuta. Cu tablele de pe pereti am inceput sa organizam dosar cu dosar si audiere cu audiere. Apoi am intrat in partea de substanta, am inceput sa coordonez judecatorii si procurori internationali, echipele care judecau dosarele si incet, incet am organizat orchestra. In doi ani am facut-o cea mai eficienta operatiune ONU pe zona de instante si procese internationale.

Eram un pusti de 27 de ani roman care gestionam 100 de oameni, 70% canadieni si americani, cativa germani si englezi, toti mai batrani ca mine. Cand venea in Kosovo, fiecare primea o lista cu ce are de facut in prima zi. Pe la punctul 4 scria sa te intalnesti cu Tudorache. Aveam o placuta cu numele meu pe usa si invariabil se intampla asa: auzeam batai in usa, cineva baga capul se uita la mine 5 secunde, inchidea usa si se ducea in secretariat sa intrebe de dl Tudorache. "La usa aceea". "Sigur? Ca am deschis usa si acolo era un tanar". Si intrau inapoi.

Venea un judecator de la District Court Washington DC si il vedea pe Tudorache de 27-28 de ani sa-i spuna cum merg lucrurile.

Mereu mi s-a intamplat sa fiu prea tanar pentru lucrurile pe care le-am facut si m-am invatat cu asta.

In 2005 ati plecat la Delegatia Comisiei Europene. De ce?

Deja si la ONU incepuse sa devina repetitiv (rade - n.red.) . O pusesem pe roti, mergea ca un ceas. ONU mi-a propus sa fac acelasi lucru in Cambodgia, unde sotia mi-a zis insa clar ca nu vine. Si atunci m-am reorientat.

A recrescut in mine interesul sa fac ceva pentru tara. Era 2004-2005, se incheiasera negocierile de aderare la UE, ramasesera cu stegulet rosu justitia si anticoruptia. Era si acel entuziasm de dupa alegerile din 2004.

Am vazut un anunt de la Delegatia CE care cauta pe cineva pe aceste doua domenii. Am aplicat, au fost cateva teste si am ajuns la interviul cu Jonathan Scheele. Un interviu pe care n-o sa il uit niciodata.

Era duminica, era relaxat, avea pe birou organigrama delegatiei si mi-a zis: "dle Tudorache, m-am interesat ce faceti la ONU, aveti un departament de 100 de oameni si un salariu X". Mi-a impins organigrama in fata: "la Delegatie va pot pot angaja agent local si o sa fiti aici" si a pus degetul la baza organigramei. "Si nu pot sa va dau decat un salariu atat % din X, destul de putin. De ce sa lasati aia pentru asta?"

I-am spus ca o sa i se para de necredibil: "asa simt, daca nu o fac acum probabil voi regreta si apoi chiar cred ca pot ajuta cu ceva". S-a uitat sceptic la mine, mi-a pus intrebari profesionale, dupa o saptamana m-a sunat. A fost perioada cea mai fascinanta din preaderare.

Ati participat la pregatirea MCV?

Da. Trebuie stiut ca nu aderam in 2007 fara el. A fost o supapa de siguranta a statelor membre care nu erau inca pregatite sa primeasca Bulgaria si Romania in 2007.

Aveam clauza de salvgardare care spunea ca daca nu prezentam progrese in justitie si anticoruptie pana la raportul CE din septembrie 2006, atunci nu se producea aderarea in 2007 pentru ca se activa clauza care ne mai amana un an. Un an care ar fi fost 2008 cand in UE a inceput criza si nu se stie cum ar fi schimbat ea apetitul pentru extindere al tarilor UE.

Credeti ca MCV este un instrument depasit?

Cred ca trebuie inlocuit cu altceva. Ceea ce am propus in programul Aliantei 2020 este un MCV european. Derapaje se produc si in alte state membre pe respectarea criteriilor esentiale din tratatele europene, e nevoie de un mecanism universal, cu criterii si consecinte foarte clare. A pastra doar Romania si Bulgaria in acest mecanism cand ai si alte state cu probleme precum Polonia si Ungaria este o lipsa de aliniere. Si cred ca e timpul pentru o reasezare. Un mecanism universal ar avea mai multa credibilitate si nu le-ar mai da apa la moara celor care acuza dublul standard.

Pana una alta, MCV ar putea fi suspendat pentru a fi inlocuit cu ceva mai rau, conform scrisorii dlui Timmermans. Cu art 7. Vom ajunge acolo?

Sper ca nu, sper ca alegerile din 26 mai si rezultatul referendumului sa opreasca asta. Sper ca si la referendum sa voteze cat mai multi romani. Mesajul pe care romanii il pot da pe 26 mai sa arate actualei guvernari ca nu are mandatul pe care crede ca-l are.

Vad speculatia ca dl Timmermans a pornit o cruciada solo impotriva dlor Dragnea si Tariceanu. E o fantasmagorie. Nu asa functioneaza CE. Comisia in ansamblul ei a decis trimiterea scrisorii in care e un avertisment clar. De ce acum? Pentru ca CE a considerat suficient de important ca sa nu mai astepte cu acest avertisment.

Cat ati stat la Delegatia CE?

La doua saptamani dupa ce am intrat in UE, au inceput sa sune telefoanele de la Departamentul de justitie si afaceri interne, atunci inca erau unite, cu care lucrasem de la Bucuresti in permanenta. Am primit vreo trei, patru oferte.

Intai ca agent temporar in Directia de justitie si afaceri interne, mi-au propus sa gestionez facilitatea Schengen. Erau un pachet financiar care venea si cu niste criterii pentru investitii in tot ce insemna pregatirea Romaniei si Bulgariei pentru intrarea in Schengen. Mi s-a parut interesant.

Dupa sase luni s-a organizat si primul concurs pentru functionari permanenti in institutiile europene. L-am luat. Am devenit functionar permanent si apoi m-am inscris la primul concurs pentru sef de unitate si l-am luat. Am devenit sef de unitate in CE. Ceea ce sunt si acum, este o pozitie permanenta pe care nu mi-o poate lua nimeni vreodata.

Concursul acela mi-a dat ocazia de a fi in sistemul de management al Comisiei, am primit un grant asimilat celui de sef de unitate. Ce unitati ocupi e in functie de tine. Ultima este de migratie ilegala si politica de returnare. Eu am fost intotdeauna un magnet de crize si de misiuni imposibile.

Ati dat peste ele sau v-au atras?

Si, si. Imi si place, in mod natural stiu sa le gestionez si cei din jurul meu simt asta. Prima oferta a venit dupa ce CE primise mandatul de a dezvolta sistemul informatic Schengen si sistemul informatic pentru vize care urmau sa fie cele doua coloane vertebrale ale Schengen. Fara ele nu exista Schengen. Daca sistemul pica 5 minute, in toate aeroporturile e haos.

Sistemul era intr-o criza profunda pe toate planurile. Tehnic se ratau toate testele, contractual era un conflict intre CE si dezvoltator. Statele membre pierdusera increderea in CE ca poate gestiona acest sistem si in 5 luni urma sa fie luata decizia sa-l opreasca.

M-a chemat directorul general si mi-a propus acest cadou otravit. Multi dintre prieteni m-au sfatuit sa refuz: vei ramane cu stigmatul acestei ratari.

Mie mi-a placut sfidarea si m-am dus. Intai m-am asigurat ca statele membre nu vor opri proiectul si nu a fost usor. Au fost negocieri grele pana in ultima noapte de Consiliu. Concluziile Consiliului care au repus proiectul pe sine le-am negociat cu delegatia germana la 2 noaptea si le-am scris pe un servetel in restaurant. Si s-a intamplat fix cum era scris pe servetel.

Apoi am renegociat complet contractul si tehnic am reorganizat complet echipele interne. Intr-un an si jumatate am reusit.

De ce Romania nu e in Schengen, desi conditiile tehnice sunt indeplinite?

Pentru ca s-a intamplat aceasta cuplare politica intre MCV si Schengen.

Nu e dublu standard avand in vedere ca alte state nu au asa ceva? Sau macar o schimbare a regulii intiale care sa limita la criteriile tehnice?

Aderarea la Schengen e o decizie pur politica. Nimeni nu a anticipat la inceput ca se va ajunge la o astfel de situatie, la aceasta lipsa de incredere politica. MCV asta inseamna: neincredere politica in faptul ca Romania si Bulgaria pot tine predictibil o anumita cale, neincredere care a contaminat si Schengen.

Eu stiu din discutiile interne pe care le-am avut in 2016 cand eram la guvern, discutii care m-au costat in 2017 cand m-am intors la Comisie. Am avut ambitia sa inchid MCV pana la finalul lui 2016 si am ajuns foarte aproape. Franta si Germania erau favorabile. Dar de fiecare data cand eram aproape, se ridica problema predictibilitatii caii corecte. Noi am demonstrat ca deodata apare martea neagra.

Si de aici lipsa de incredere. Pana nu vom demonstra predictibil ca suntem pe un curs ireversibil va fi foarte greu.

Olandezii se opun pentru ca vor Portul Constanta?

Prostii. Guvernul olandez face ceea ce are mandat de la Parlamentul olandez unde am fost de multe ori. Acolo e asezata de mult timp legatura dintre MCV, performanta noastra pe anticoruptie - justitie, si Schengen.

In cate functii ati fost numit?

O singura data, de dl Ciolos, in guvern, in 2015.

Eu am inteles de la dl Dragnea ca pe toti ministrii din toate guvernele i-a "plantat" SRI.

Da, ne-au plantat klingonienii.

Deci peste tot ati dat concursuri. V-a ajutat sau v-a incurcat ca sunteti roman?

Din pacate, la inceput am simtit retincenta. Dupa ce te cunosc, oamenii trec peste prejudecati, dar ele exista.

Cum ati ajuns in guvernul Romaniei? Tot magnet de crize?

Cu dl Ciolos nu aveam o relatie, il intalnisem la niste cine ale romanilor care au lucrat la Delegatia CE de-a lungul timpului. Dar auzise de mine din functiile pe care le-am avut.

Va spun ce putina lume stie. Cand a avut loc tragedia de la Colectiv eram in SUA, la un curs de leadership in Philadelphia, trimis de UE. Eram vreo 20 de participanti, eu fiind singurul din zona publica. Si acolo fiecare isi prezinta asteptarile, un "soul searching".

Am discutat mult despre drama de la Colectiv, eram foarte marcat. Si oamenii care m-au ascultat mi-au zis ca mie imi lipseste ceva, nu sunt implinit si imi doresc sa dau mai mult tarii mele. M-au pus pe ganduri.

Dupa o saptamana, ma intreba dl Ciolos daca vreau sa fiu seful cancelariei. I-am spus ca vin, dar cancelaria trebuie sa fie locul care coordoneaza activitatea guvernului. Orice guvern trebuie sa aiba un centru puternic. Eu sunt cel care face sa se intample lucruri. Asta fac de cand ma stiu si cu acest desen in minte am aceptat.

Ati fost guvern PSD, PNL, SRI?

Am fost guvernul nimanui. Vad ca mai nou joaca ping-pong cu noi. Eu cred ca ceea ce vedem acum in sustinerea Aliantei are de-a face si cu ce am facut noi atunci. Am aratat ca se poate face, chiar daca n-a fost cum am dorit pana la capt. Am aratat un model de a gestiona interesele tarii.

Ati organizat ca ministru de Interne alegeri fara nicio suspiciune de frauda...

...a fost ambitia mea.

Va temeti de fraude pe 26 mai?

Da. Pentru ca aceasta guvernare nu mai are niciun scrupul. Si pentru ca simt ca le fuge pamantul de sub picioare, disperarea ii va impinge sa faca orice ca sa nu piarda.

Ce vrea sa faca pentru Romania in PE omul care "face sa se intample lucruri"?

Dincolo de obiectivele Aliantei, pe care ni le-am asumat in programul electoral si le vom livra, eu am si doua proiecte de suflet.

Vreau sa ma implic in negocierea pachetului legislativ pe migratie, din care stiu toate detaliile. Vreau sa echilibrez masurile de control ale fluxurilor migratorii si sa gasesc numitorul comun intre interesele statelor membre. De ce e important pentru romani? Pentru ca fara a aduce "pacea" in dosarul migratie va fi foarte dificil sa negociem in conditii bune celelalte dosare importante pentru Romania, cum ar fi politica de coeziune si fondurile alocate.

Dupa adoptarea recenta a noului regulament Frontex, agentia europeana care sustine statele membre in gestiunea frontierelor externe al UE, a fost inclusa posibilitatea stabilirii unor centre operationale. Vreau sa aduc un astfel de centru operational in Romania, la Marea Neagra. Va insemna bani pentru regiunea Constanta, si un profil politic si strategic insemnat pentru tara noastra la nivelul Uniunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dragos Tudorache candidat Alianta 2020 , #stiri Ioan Dragos Tudorache