Ce modificari vrea sa faca noul ministru de la Educatie - Fara camere video si Bac pe 3 niveluri

Luni, 07 Mai 2012, ora 08:27
9248 citiri
Ce modificari vrea sa faca noul ministru de la Educatie - Fara camere video si Bac pe 3 niveluri
Foto: Arhiva

Corina Dumitrescu, ministrul care a mintit in CV-ul plin de greseli si se afla in proces cu propriu-i minister a fost schimbata de la Educatie. Inlocuitorul sau, Ioan Mang, vrea sa faca mai multe modificari in invatamantul romanesc.

Dupa ce, in 2011, examenul de maturitate a inregistrat cele mai proaste rezultate, Ioan Mang a criticat aspru supravegherea video din salile de testare. Senatorul a acuzat atunci ca Daniel Funeriu, ministrul de la Educatie la acea vreme, a fost singurul vinovat pentru performanta scazuta a liceenilor.

"In fata unor astfel de rezultate, minima decenta l-ar fi obligat pe oricare ministru responsabil sa incerce sa explice cum s-a ajuns la aceasta situatie. Actualul ministru al educatiei, Daniel Petru Funeriu a preferat insa o cu totul si cu totul alta atitudine. Adoptand un ton triumfalist, el incearca sa-si faca un titlu de glorie din performanta scolara redusa, improscand cu noroi atat cadrele didactice, cat si elevii care au sustinut examenul", declara Ioan Mang in 2011.

Bacalaureat 2012: Camere video in toate centrele de examen

Ministrul Educatiei din Cabinetul Ungureanu, Catalin Baba, anuntase ca Bacul din 2012 va fi chiar mai riguros decat cel de anul trecut. Judetele cu cea mai mare rata de promovabilitate in 2011, anul cu cele mai proaste rezultate la Bac, au fost cele in care nu au existat camere video. La examenul de maturitate din 2012, toate centrele vor fi dotate cu astfel de camere de supraveghere, anunta Baba.

"Nu este nicio modificare in ceea ce priveste structura, materia, forma de prezentare, totul ramane la nivelul la care a fost anul trecut. (...) O responsabilitate pe care mi-o asum este ca Bacalaureatul sa fie la fel de corect ca cel de anul trecut", a declarat, la mijlocul lunii aprilie, seful de la Educatie din Guvernul MRU.

Reguli noi la ministru nou - Bac pe niveluri?

Nu sunt insa singurele schimbari pe care Mang le-ar aduce examenului de Bacalaureat. In septembrie 2011, sentaorul sustinea introducerea unui Bac diferentiat, pe trei niveluri.

Primul nivel ar fi cel in care candidatii obtin diplome de absolvire care le ofera posibilitatea de inscriere la orice facultate. Al doilea este cel vocational ori tehnologic, care permite inscrierea doar la o facultate de acelasi profil si, in sfarsit, cel de-al treilea nivel presupune absolvirea cu probe de competenta, pe baza caruia candidatii se pot inscrie la scoli profesionale, postliceale sau la cursuri de calificare.

In varianta de nivel vocational, absolventii ar opta pentru o alta facultate decat cea corespunzatoare profilului absolvit si ar trebui sa sustina un nou examen de maturitate. Mang sustinea ca tinerii ar trebui sa faca alegerea inaintea Bacalaureatului si nu neaparat la inceputul ciclului liceal.

"Din punctul meu de vedere ar trebui ca cele trei tipuri de Bacalaureat sa nu fie organizate deodata, ci succesiv, pentru a da tinerilor sansa de a opta pentru un alt nivel de Bacalaureat, in cazul in care nu a promovat initial", pesedistul.

Renuntarea la clasa pregatitoare

Pesedistul este si un contestatar al clasei pregatitoare, introdusa in mandatul lui Daniel Funeriu si denumita de USL, pentru discreditare, clasa zero. Mang i-a cerut Guvernului Ungureanu, in luna februarie, sa suspende aplicarea in 2012 a prevederii din Legea Educatiei care instituie clasa pregatitoare.

"Se uita complet ca orice parinte are dreptul de a-si duce copilul la orice scoala doreste, iar testarile psihologice care se fac acum copiilor sub 7 ani sunt o trauma si o cheltuiala inutila. Acum 20-30 de ani mergeau direct in clasa I toti copiii care implineau 6 ani, fara sa fie testati psihologic, si nu cred ca am innebunit noi, romanii, de atunci", a declarat Mang intr-o conferinta de presa, potrivit eBihoreanul.

De asemenea, senatorul a criticat si faptul ca "nu se stie nici acum cine va dota salile de clasa, Ministerul spunand pe de o parte ca are bani, dar pe de alta cerand ca directorii de scoli si administratiile locale sa asigure tot ce e necesar", dar si faptul ca "nimeni nu stie cine va preda acestor copii si ce anume, caci lipseste orice idee despre cum va fi programa scolara la clasa pregatitoare".

Social-democratul bihorean a cerut renuntarea la clasa pregatitoare si revenirea la vechea forma, de grupa pregatitoare inclusa in gradinite.

Ce se intampla la UMF Targu Mures?

Situatia de la UMF Targu Mures este o alta problema cu care ministrul propus la Educatie va trebui sa se confrunte.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat ca Guvernul Ungureanu a incalcat autonomia universitara atunci cand a adoptat, "la presiunea UDMR", HG privind UMF din Targu Mures.

Intr-o declaratie politica sustinuta de la tribuna Senatului, in luna martie a acestui an, Mang a criticat respectiva Hotarare de Guvern care a fost, de altfel, una dintre temele motiunii de cenzura a USL in urma careia a cazut Guvernul Ungureanu.

"Este extrem de grav ca s-a ajuns la aceasta ingerinta a politicului in domeniul academic si aceasta incalcare grava a autonomiei universitare", a declarat Mang. "Precizez ca nu sunt impotriva 'liniei' maghiare si nu sunt nici impotriva profesorilor sau studentilor de etnie maghiara. (...) Ceea ce ma deranjeaza insa in cazul celor intamplate la UMF Targu Mures este modul in care unii politicieni, indiferent de etnia acestora, au inteles sa actioneze si sa treaca peste autonomia universitara", a afirmat senatorul PSD.

Cine este Ioan Mang si cum a ajuns la Educatie

Dupa ce ministrul propus pentru portofoliul de la Educatie in Cabinetul Ponta, Corina Dumitrescu, a facut subiectul mai multor scandaluri in ultimele zile, premierul desemnat a anuntat, duminica seara, ca aceasta va fi inlocuita cu Ioan Mang.

Era foarte important ca prestigiul, probitatea profesionala si personala sa nu aiba de suferit iremediabil in urma acestor zile fierbinti pentru domnia sa. Am rugat-o pe doamna Dumitrescu sa accepte ca, pentru acest moment, sa nominalizez un alt ministru. Din acest motiv am discutat si maine dimineata (luni dimineata - n. red.) il voi propune pe domnul senator Ioan Mang", a subliniat Victor Ponta.

Ponta a retras-o pe Corina Dumitrescu de la Educatie - vezi cine e noua propunere

Ioan Mang are 54 de ani si este senator de Bihor, membru in Comisia pentru invatamant. Din 2003, activeaza ca profesor universitar la Universitatea Oradea. De asemenea, Mang este membru al Comisiei pentru egalitatea de sanse din Senat si seful departamentului pe educatie din PSD.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ioan Mang bac 2012, #Mang 2012 Eduactie Ponta, #Ioan Mang ministru Educatie , #ministrul Educatiei