Plagiatul lui Mang: Cine e curat sa ridice piatra (Opinii)

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 08:27
4440 citiri
Plagiatul lui Mang: Cine e curat sa ridice piatra (Opinii)
Foto: calificativ.ro

Mesteri la razboaie, politicieni si jurnalisti portocalii au deschis un nou front: impotriva plagiatului si a copiatului.

Daca celelalte razboaie ale lor cu hotia si coruptia, cu sistemul ticalosit mai mult au ocrotit decat au vestejit fenomenele, cu plagiatorii sunt pe cale sa reuseasca. Un nou razboi in timp ce populatia se confrunta cu atatea lipsuri, iar partidele cu o campanie electorala? Uneori e necesar. Ajutati cu buna credinta de opinia publica.

Nu am obrazul, nici competenta sa ma pronunt asupra plagiatelor universitarilor Ioan Mang si Corina Dumitrescu, asa cum o fac destui campioni ai moralitatii si ai corectitudinii. Sunt destule organe ale statului, de la politie si procuratura, la organizatiile profesionale, capabile sa o faca.

Cand a aparut copiatul

Problema copiatului e veche de cand s-a inventat scrisul, iar pana la stabilirea drepturilor de autor si a legilor care protejeaza activitatea intelectuala s-a copiat pe rupte. In Romania, despre astfel de lucruri se vorbeste cu voce tare abia dupa 1900.

Cat despre copiatul lucrarilor scolaresti, studentesti si academic-universitare, prezent, dar putin cercetat si inainte de '89, se poate spune ca a inflorit in ultimul deceniu, cand fiecare doritor de posturi inalte isi afisa un CV in care putea sa treaca orice. Arareori verifica cineva. A nu se intelege ca plagiatul si copierea sunt regula si corectitudinea, iar rectitudinea morala, exceptia.

La o ochire rapida intelegem amploarea fenomenului: mai cu seama dupa reforma Funeriu, au ajuns in catedre si posturi importante doua categorii de "diplomati": cei ce aveau CV-uri impresionante, cele mai multe pe bune, si cei cu proptele ici-colo.

Tocmai aici s-au descoperit destule diplome provenind de la "fabricile" de specialitate, de la facultate pana la masterate si doctorate, cu destule teze plagiate, iar presa nu i-a iertat pe faptasi.

Un autor, doi autori...

Pe langa plagiat si copiere, in invatamantul superior a mai aparut o smecherie: ca sa beneficieze de sprijin si autoritate, multi studenti, cercetatori, cadre didactice mai mici in grade isi treceau superiorii printre autori. Este tocmai speta la care trimit acuzele domnului Ioan Mang si ale altora. Nici obisnuinta asta nu e de azi de ieri si nici nu e brand eminamente romanesc.

Insa nimeni nu i-a putut obliga sa accepte. Daca le-a placut sa-si vada numele tiparit pe o carte care nu le apartine si nu au verificat, ii priveste. Vor raspunde in solidaritate cu plagiatorii-autori care i-au bagat in aceasta tarasenie. Poate cu intentie. Ceea ce justitiarii pot proba. Pentru ca odata si odata fenomenul acesta trebuia curmat.

Acum se vede cu ochiul liber ca, din aceasta pricina, numarul ministeriabilior la Educatie a ajuns marul discordiei. Si pe drept cuvant. Invatamantul superior romanesc nu are traditii mai vechi de 150 de ani, Universitatea "Al. I. Cuza", Iasi, 1860, Bucuresti, 1864, cu exceptia Universitatii din Cluj: Principele Stefan Batory intemeiaza aici un colegiu la 1581, care a functionat cu numeroase schimbari si intreruperi.

Cine-a omorat cercetarea romaneasca?

O alta realitate dureroasa e disparitia cvasitotala a institutiilor de cercetare si a sectiilor de specialitate din universitati. Din nefericire, head-hunter-ilor domnului Ponta nu le-a venit ideea sa caute in marile universitati europene personalitati recent plecate din Romania. Fireste, nu de felul domnului Funeriu care n-a lucrat o zi in scoala romaneasca, ci oameni dedicati educatiei, dar nevoiti ori chiar fortati sa plece din diverse alte motive, nu neaparat pecuniare.

Adunand si scazand, se observa ca lupta aceasta cu plagiatul si copiatul ar putea fi o lupta castigata. Eforturile insa ar trebui sa fie ale scolii romanesti, de la gimnaziu pana la docenta, nu doar ale catorva justitiari in lupta cu morile de vant ca acum.

Pentru ca de copiat se copiaza metodic la proiecte didactice, la eseuri date ca teme acasa, la comentariile literare si studiile de caz la diverse discipline, la lucrarile de diploma, de licenta, masterate...

Unde e lege nu e tocmeala

De aceea, proiectul Legii Educatiei aflat in discutii la comisiile parlamentare de specialitate ar putea contine si un articol macar despre obligatia celui ce da astfel de lucrari de a verifica autenticitatea si originalitatea lor.

Altfel, putem continua sa folosim plagiatul ca arma politica pana ne doboram adversarii, dar maine o vom lua-o de la capat.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Mang plagiat demisie, #fenomen plagiat invatamant romanesc, #Mang plagiat Ponta , #plagiat