Plagiatele lui Mang - De ce este tarata Academia Romana in scandal?

Marti, 15 Mai 2012, ora 17:15
5318 citiri
Plagiatele lui Mang - De ce este tarata Academia Romana in scandal?
Foto: Academia Romana

Prin implicarea Academiei Romane in scandalul Mang premierul Ponta nu incearca decat sa amane luarea unei decizii pur politice. Conform legilor in vigoare, Academia Romana nu are niciun fel de atributii in situatii de acest gen, iar particularitatile cazului Mang fac aproape inutila opinia reprezentantilor inaltului for.

"Academia nu este tribunal. Comisia va analiza doar lucrarile implicate. De altfel, dl. Mang a declarat ca sunt lucrari plagiate, dar nu este autorul lor", a explicat presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, la cererea Ziare.com, subliniind ca Academia are "doar rol consultativ" si precizand totodata ca solicitarea lui Victor Ponta "este o premiera din partea autoritatilor".

Rezumand ceea ce s-a intamplat in ultimele zile, putem spune ca nimeni, nici macar Ioan Mang, nu neaga faptul ca lucrarile suspectate de plagiat si pe care este inscris numele acestuia ar fi copiate, intr-o masura mai mica sau mai mare. Si atunci, ce i se cere Academiei Romane? Sa certifice ca actualul ministru al Educatiei este autorul lor? In baza caror informatii si competente?

Pe de alta parte, potrivit legii, singurul in masura sa emita decizii oficiale in cazul unor acuzatii de plagiat este Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii. Acesta a fost sesizat saptamana trecuta si urmeaza sa exprime un punct de vedere pana la jumatatea lunii iunie. In ce masura va tine cont premierul Ponta de decizia acestui Consiliu, cata vreme a pus la indoiala inca de la inceput competenta sau macar buna credinta a membrilor sai?

In asteptarea raspunsurilor din partea celor doua institutii, Ioan Mang ramane ministrul Educatiei, refuzand sa isi prezinte demisia de onoare.

Dar nici presa nu cedeaza, scotand la iveala si alte lucrari suspectate de plagiat semnate de familia Ioan si Erica Mang.

Cosmina Dorobantu, doctorand si asistent universitar in cadrul Departamentului de Economie al Universitatii Oxford, a descoperit ca sotii Mang isi aroga drepturile asupra unui articol inspirat din lucrarea cu titlul "Algorithm Engineering for Public Key Algorithms," scrisa de Thomas Beth si Dieter Gollmann in 1989, lucru confirmat pe email de unul dintre autori.

"Este o copie verbatim a sectiunilor din lucrarea noastra, ocazional mutilate de greseli de tipar, cu trei diagrame simplistice adaugate", sustine profesorul Gollmann.

Contactati de Ziare.com cu rugamintea de a-si spune parerea despre acest caz, academicianul Razvan Theodorescu si senatorul PDL Mihail Hardau au pareri diametral opuse, dar altfel decat ne-am astepta. In timp ce Razvan Theodorescu, membru PSD, apreciaza ca Ioan Mang ar trebui sa isi dea demisia de onoare, Mihail Hardau, fost ministru PDL al Educatiei, crede ca trebuie asteptat verdictul Consiliului National de Etica si ii acuza pe jurnalisti ca hartuiesc ministrii.

Razvan Theodorescu: Daca a fost naiv, nu poate sa conduca ministerul, daca a stiut, e in culpa

"Va vorbesc despre ce cred eu ca profesor universitar si membru al Academiei Romane. Gasesc ca, indiferent daca omul a fost constient sau nu ca numele sau este folosit intr-un chip nedemn, el este obligat sa isi dea demisia. Iar daca nu, premierul este obligat sa il demita.

S-ar putea ca omul efectiv sa nu fi stiut ca i s-a pus numele pe acele lucrari, ceea ce este inadmisibil. Cand esti autorul unor lucrari trebuie sa stii acest lucru.

Dupa parerea mea, daca a fost atat de naiv, nu poate sa conduca un minister, iar daca a stiut, atunci este in culpa si, iarasi, nu poate sa conduca un minister. Deci oricum ar fi el trebuie sa isi apere onoarea demisionand. Mai departe, daca lucrurile stau intr-adevar asa cum s-a scris, titlul universitar i se poate lua", a declarat fostul ministru al Culturii pentru Ziare.com.

Intrebat cum comenteaza cazul Gollman, in care autorii sunt doar sotii Mang, academicianul Razvan Theodorescu a replicat: "Nu stiam de aceasta informatie. Daca este asa, este cu mult mai grav".

Mihail Hardau: Comisia de Etica da verdictul, ministrii sunt haituiti

"Procedura este clasica. Exista o Comisie de Etica, care isi da cu parerea. Restul sunt povesti. Tot ce vorbesc restul, prin presa, in declaratii politice, sunt povesti. Asta e pozitia mea. Exista o Comisie de Etica. Exact cum sunt actiunile in justitie. Toata lumea asteapta verdictul, nimeni nu are dreptul sa spuna ca cineva e vinovat sau nevinovat. Exista suspiciune, dar asta este o alta problema", a declarat fostul ministru al Educatiei pentru Ziare.com.

Nici Mihail Hardau nu crede ca era nevoie de implicarea Academiei Romane. "Eu cred ca domnul Ponta a vrut sa puna, probabil, un accent mai puternic pe impartialitate. Nu era nevoie de Academie pentru ca la nivelul Ministerului Educatiei exista aceasta Comisie pentru asa ceva", a declarat senatorul PDL.

Intrebat daca este de parere ca Ioan Mang ar fi trebuit sa isi dea demisia de onoare, Mihail Hardau a rabufnit: "Asta intrebati-l pe dansul. Lasati-ma! Aceasta tehnica de haituire a ministrilor este o caracteristica a politicului romanesc. Am fost ministru si am fost haituit pe nedrept de 'n' ori. Din acest motiv stau deoparte de orice astfel de scandal, pentru ca ii suspectez pe toti de interes politic nu de adevar.

Si ma refer la toti, cu precadere la jurnalisti. Presa nu este ceea ce ar trebui sa fie, e mai slaba decat clasa politica. Presa este sub nivelul mediocru".

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Mang plagiat Academia Romana, #Razvan Theodorescu Mang demisie plagiat, #Mihail Hardau Mang plagiat , #plagiat