Europarlamentar roman pentru perioada 2009-2014; a candidat pentru un loc in Parlamentul European la alegerile din 7 iunie 2009, din partea PSDPC, locul 3 pe lista

Despre Ioan-Mircea Pascu

Ioan Mircea Pascu este economist de profesie, profesor universitar si s-a remarcat ca om politic. A fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu si, ulterior, ministru al Apararii Nationale in perioada 2000-2004 in Cabinetul Adrian Nastase. Din noiembrie 2007, este europarlamentar al Romaniei, ales pe listele PSD si reales in iunie 2009.

Nascut pe 17 februarie 1949, la Satu Mare, Ioan Mircea Pascu este casatorit si are trei copii. A intrat in politica in 1989, ca membru al FSN, cu functia de vicepresedinte, mai apoi membru al CPUN, primul Parlament post-decembrist.  

Dupa ce a fost desemnat observator din partea Romaniei pe langa Parlamentul European, in noiembrie 2007 a devenit europarlamentar, functie pe care a reusit sa si-o pastreze dupa euroalegerile din iunie 2009.

Ioan Mircea Pascu este si profesor universitar, din 1990, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, la catedra de Relatii Internationale.

A fost decorat cu ordinul "Steaua Romaniei" - in grad de Cavaler, fiind un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu.

Studii

In 1980 a devenit doctor in Stiinte Politice la Institutul de stiinte Politice

In 1971 a absolvit Facultatea de Economia Comertului Exterior, de la Academia de Studii Economice

Activitate profesionala

Din 2004 este seful Catedrei de relatii internationale a scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, unde este profesor din 1990

In perioada 1990-1996 a fost decan al Facultatii de Relatii Internationale de la SNSPA

In perioada 1986 - 1989 a fost lector la Catedra de Relatii Internationale a Academiei de Studii Politice si Sociale

Intre 1972 si 1986 a lucrat ca cercetator, apoi cercetator principal la Institutul de Stiinte Politice Bucuresti

Activitate politica

Din noiembrie 2007 este europarlamentar, ales pe listele PSD, vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri externe si membru in Delegatia pentru relatiile cu Japonia, a fost reales in iunie 2009

In perioada 2005-2007 a fost observator in Parlamentul European

In perioada 2000-2007 a fost deputat PSD de Satu Mare

Intre 2000 si 2004 a ocupat fotoliul de ministru al Apararii in Guvernul Adrian Nastase

Intre 1997 si 2006 a fost vicepresedinte al PDSR (ulterior PSD)

In perioada 1996 – 2000 a fost deputat de Maramures, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, ales pe listele PDSR

Din martie 1993 pana in noiembrie 1996 a fost secretar de stat la Ministerul Apararii Nationale

In perioada iulie 1990 - octombrie 1992 a fost consilier prezidential, seful Directiei de Politica Externa, Departamentul de Analiza Politica, in mandatul lui Ion Iliescu

Intre 1990 si 1992 a fost si vicepresedinte al Frontului Salvarii Nationale

In perioada februarie 1990 - mai 1990 a fost membru al Consiliului Provizoriu pentru Unitate Nationala

Din decembrie 1989 pana in iulie 1990 a facut parte din Comisia pentru politica externa a Consiliului Frontului Salvarii Nationale

Ministru al Apararii

Ioan Mircea Pascu a ocupat functia de ministru al Apararii  in perioada 2000-2004, in Cabinetul Adrian Nastase. De  mandatul sau se leaga intrarea Romaniei in Alianta Nord-Atlantica (NATO), in martie 2004.

Ca ministru nu a iesit des in evidenta, singurul fapt notabil este ca in mandatul sau populatia si-a mai pierdut din increderea pe care o acorda Armatei, ca institutie.

Scandalul fregatelor

In 2006, presa britanica a informat ca una dintre cele mai mari companii de armament din insula, BAE Systems, se afla in centrul unui mare scandal dupa descoperirea platii unui comision in valoare totala de 8 milioane de lire sterline in afacerea vanzarii a doua fregate britanice in Romania.

Afacerea fregatelor "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" a fost incheiata in primavara anului 2003, intre guvernul Marii Britanii si cel al Romaniei, in perioada cand Ioan Mircea Pascu era ministru al Apararii.

  MApN a cumparat atunci de la ministerul sau omolog doua fregate la mana a doua, contra sumei de 116 milioane de lire sterline.

  Conform propriilor declaratii, ministrul apararii Ioan Mircea Pascu avea atunci pe masa o singura oferta: cea a guvernului britanic. Daca voia sa compare preturi si sa aleaga varianta cea mai buna, Pascu ar fi trebuit sa mandateze Romtehnica sa caute si alte oferte.

Ceea ce fostul ministru al apararii nu a facut. „Stiam ca era singura oferta valabila”, a pretextat Pascu, fara alte explicatii. Ca oferte se gaseau pe piata a recunoscut chiar fostul ministru.

„Cand s-a aflat ca negociem cu britanicii, au venit si italienii cu o oferta. Dar deja era prea tarziu, eram adanc bagati in negocierile cu britanicii”, a mai declarat Pascu pentru EVZ.

Procurorii DNA au declansat propria ancheta pentru a dezlega misterul intermedierii celor doua fregate.

Probleme cu presa

In 2002, dupa ce apareau in presa dezvaluiri despre fostii securisti pastrati in functii-cheie din serviciile secrete ale Armatei, ministrul Ioan Mircea Pascu adresa ziaristilor urmatorul mesaj: „Le multumim celor care mor de grija altora, amintindu-le totusi ca si viata lor este scurta, iar sanatatea este si pentru ei un bun prea de pret care nu trebuie pus in pericol prin lansarea unor dezbateri cu inalt consum emotional, stresant”.

Acest comunicat, considerat amenintare la adresa jurnalistilor incomozi, a facut inconjurul lumii.

Tot in 2002, Pascu a initiat un proiect de lege a presei, ramas in istorie drept „Legea lui Pascu” (a dreptului la replica). Daca acea lege ar fi fost adoptata, libertatea presei ar fi avut cu adevarat de suferit, iar unele ziare ar fi riscat sa fie inglodate in datorii si pur si simplu inchise.

Suparat pe un film

In februarie 2008, europarlamentarul Ioan Mircea Pascu a solicitat conducerii Parlamentului European sa analizeze chestiunea filmului care va reprezenta Romania la festivalul de film organizat cu ocazia Anului dialogului intercultural, criticand alegerea filmului "California Dreamin" (Nesfarsit).

Ioan Mircea Pascu sustinea ca alegerea filmului "California Dreamin'" a fost facuta de oficiali europeni in loc de partea romana, acest film "neprezentand, totodata, prin tematica, valori care tin de dialogul intercultural".

"Din cate am inteles, propunerea initiala a Romaniei nu a fost acceptata pe considerentul ca nu raspundea temei. Numai ca productia care o inlocuieste - filmul «California Dreamin'» – are neajunsuri si mai mari in acest sens", a declarat eurodeputatul, in plenul Parlamentului European.

Pascu a spus atunci ca, desi nu are nimic personal cu filmul lui Cristian Nemescu, l-a deranjat faptul ca aceasta pelicula "a fost impusa" de functionarii PE, "bagata pe gat" Romaniei. Mai mult deact atat, Pascu este de parere ca filmul nu e binevenit in contextul tensiunilor din Kosovo si ca prezentarea acestuia ar afecta legaturile Romaniei cu SUA.

De asemenea, el mai spune ca pelicula este pigmentata "cu limbaj obscen, scene de sex si violenta explicite, caz singular in cadrul festivalului".

Activitate stiintifica

Ioan Mircea Pascu a desfasurat activitati universitare si de cercetare si peste hotare.

Din 2006 este membru al SACEUR's Mentor Group si al "Academic Board NATO College" (Roma)

Este membru al Comitetului consultativ DCAF (Centrul pentru Controlul Democratic al Fortelor Armate), Geneva (din 2002).

Pana in 2003 a fost membru al Comitetului de redactie al "International Politics Journal"

Este membru al Institutului International pentru Studii Strategice (din 1993)

In perioada 1992-1993 s-a bucurat de bursa Fundatiei Japoneze la Centrul de Cercetari Slave, Universitatea Hokkaido, Sapporo, si a fost cercetator invitat la Forumul Japonez pe probleme de relatii internationale

In perioada 1988-1989 a fost cercetator rezident la Institutul de Studii in domeniul Securitatii Est-Vest (New York)

In 1985 a fost profesor asociat invitat, la St. Catherine's College, Universitatea Oxford

In perioada 1979-1981 a avut o bursa a Fundatiei Ford

In 1973 a participat ca cercetator la Seminarul de la Salzburg pentru Studii Americane

Activitate publicistica

Ioan Mircea Pascu este autorul mai multor carti:

"Batalia pentru NATO - Rapport Personal" Bucuresti, Editura Proiect, 2007

"Armele si Politica", Bucuresti, Editura Politica, 1989

"Zone Denuclearizate", Bucuresti, Editura Politica, 1985 (Premiul "Nicolae Titulescu" al Academiei in 1985)

De asemenea, este autor a numeroase publicatii stiintifice in Romania si in strainatate in domeniul militar, politic, al securitatii internationale si al stabilitatii regionale in Balcani.

Link-uri utile:

Ioan-Mircea Pascu
Ioan-Mircea Pascu

Data nasterii: 17 februarie 1949

Cariera:  ministru al Apararii, consilier prezidential, europarlamentar

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Ioan-Mircea Pascu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.