Ioan Mircea Pascu: Tokes are agenda autonomista la Bruxelles

Vineri, 05 August 2011, ora 09:08
2028 citiri
Ioan Mircea Pascu: Tokes are agenda autonomista la Bruxelles
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu a declarat ca Laszlo Tokes, ales ca eurodeputat roman, nu vorbeste romaneste in PE, avand propria agenda autonomista, insa nu crede ca actiunile acestuia il dezamagesc pe Traian Basescu sau PDL.

"Bineinteles, el, de la bun inceput, a venit si a vorbit ungureste. E clar ca a avut agenda lui personala, agenda autonomista. Da, deci aici sa fim foarte clari: eu nu cred ca Laszlo Tokes a dezamagit PDL sau pe presedintele Traian Basescu, prin agenda lui. Eu cred ca el a fost teleghidat in aceasta chestiune, stiindu-se foarte bine agenda lui", a declarat Ioan Mircea Pascu intr-un interviu acordat Adevarul.

Europarlamentarul PSD crede ca activitatea de lobby pro-maghiar pe care o duce Tokes aduce prejudicii grave statului roman.

"In mod cert, pentru ca aici exista anumite lucruri. E cetatean roman, pana la urma. Eu am pus odata o intrebare si am ramas fara raspuns la ea. Daca avem situatia unui demnitar roman care cere si cetatenie maghiara si el depune, practic, doua juraminte de credinta - unul pentru statul roman, unde e si demnitar, si altul pentru statul maghiar, unde cere cetatenie si o primeste - care dintre ele e mai important pentru el? Dincolo de problema asta, e adevarat, exista un anumit prejudiciu pentru ca eu nu l-am auzit o data vorbind pozitiv despre Romania. Nu l-am auzit", a mai precizat fostul ministru al Apararii.

Ioan Mircea Pascu reitereaza ca Tokes are parte de un tratament preferential in cadrul Parlamentului European.

"Mai mult decat atat, exista acele declaratii politice care se cheama "one minut speach", pentru ca dureaza doar un minut. Fiind vreo 700 si ceva de oameni, nu toti vorbesc, dar, oricum, daca se inscriu 70 de oameni la cuvant si vorbeste fiecare un minut - sunt deja 70 de minute. Intotdeauna, Laszlo Tokes a primit cuvantul. Laszlo Tokes vorbeste tot timpul in maghiara. Din cand in cand mai vorbeste si in engleza", a spus fostul ministru al Apararii.

Pascu a mai spus ca Romania nu prea conteaza pe harta Uniunii Europene.

"Ei bine, vreau sa va spun ca, in afara de placuta cu Romania, de la consilii si de la summit-uri, nu stiu sa existe mai mult. Pentru ca nu-mi dau seama. Pana acum n-am auzit de vreo politica europeana care sa fi fost influentata decisiv de Romania", a mentionat eurodeputatul social democrat.

Cat despre scandalul cu colegul sau, Adrian Severin, Ioan Mircea Pascu admite ca au existat europarlamentari care l-au evitat dupa ce a fost implicat in scandalul de coruptie.

"Sunt unii care s-au ferit. Sunt unii pe care el ii considera apropiati. Am avut o discutie si mi-a povestit ca acum se fac ca nu-l vad. Ceea ce e o prostie, pana la urma. Pentru ca, cum sa spun, asta nu e o boala. Daca stau de vorba cu Severin nu iau "boala". E dreptul meu sa stau cu cine vreau de vorba, pana la urma, nimeni nu-mi poate impune agenda de prietenii. Deci, eu as vrea aici sa ma intelegeti, nu vreau sa intru in amanunte legate de aceasta chestiune", a mai declarat eurodeputatul PSD.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Ioan Mircea Pascu PSD, #Laszlo Tokes agenda autonomista Bruxelles , #PSD