Pascu: Va exista o implozie in Siria, o interventie militara straina nu e de contemplat

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 15:31
1857 citiri
Pascu: Va exista o implozie in Siria, o interventie militara straina nu e de contemplat
Foto: Arhiva

O interventie militara din afara ar urgenta foarte mult caderea regimului sirian, dar nu este de contemplat, pentru ca nu exista disponibilitate pentru asa ceva, spune vicepresedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Pascu.

Pozitia rusa in dosarul sirian este irealista si nu poti sa dialoghezi cu cei care ti-au ucis tovarasii, a mai declarat Pascu la RFI Romania.

Fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, a fost numit emisar special al ONU si al Ligii Arabe pentru Siria. Pascu apreciaza ca acesta "va avea de actionat in doua planuri: un plan international, de pilda, ar putea sa mearga la Moscova si la Beijing si sa incerce sa schimbe pozitia ruseasca si chineza, asta poate fi una dintre misiunile sale, dar nu este exclus sa mearga chiar la Damasc si sa incerce un ultim efort cu autoritatile siriene".

"Mi-e teama insa ca aceste eforturi de a determina autoritatile siriene nu vor avea rezultat, pentru ca lucrurile au mers prea departe. De aceea, si pozitia rusa sau toate pozitiile care sustin posibilitatea sau necesitatea unui dialog intre regim si opozanti mi se par irealiste, pentru ca nu poti sa dialoghezi cu cei care ti-au ucis tovarasii cu care ai fost pana de curand", explica Ioan Mircea Pascu.

Europarlamentarul PSD mizeaza mai degraba pe o implozie in Siria, decat pe o interventie militara straina: "Eu cred ca tot pe plan intern lucrurile vor evolua si raportul de forte se va schimba la un moment dat in defavoarea regimului, dupa care va urma o destructurare accelerata".

Ioan Mircea Pascu e de parere ca tranzitia dupa eventuala cadere a regimului Assad va fi "extrem de complicata".

"Siria nu e Libia! E mult mai importanta si e situata intr-un punct extrem de important, daca ne gandim numai la posibilitatea ca situatia din Siria sa se deplaseze spre Liban. Problema tranzitiei in Siria este o problema extrem de complicata si exista posibilitatea ca jihadistii si Al-Qaeda, care in momentul de fata se pare ca se deplaseaza din Irak inspre Siria, sa fie un factor in aceasta tranzitie, mult mai important decat in cazul libian", explica eurodeputatul PSD.

Ioan Mircea Pascu apreciaza ca o eventuala implozie a Siriei va trebui sustinuta si din afara:

"Implozia este asta, pentru ca cineva trebuie sa sustina presiunea asupra regimului si asta va fi in plan international prin sanctiuni, dar in acelasi timp, in plan intern, acestia sunt oamenii (rebelii) care sustin presiunea asupra regimului. Daca nu sunt acestia, nu e nimeni altcineva".

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu mai crede ca "o interventie militara din afara ar urgenta foarte mult caderea regimului, dar nu este de contemplat, in sensul ca nu exista disponibilitate pentru asa ceva, tocmai pentru ca Siria este un caz mult mai complicat decat Libia".

Citeste mai multe despre Pascu: Va exista o implozie in Siria; o interventie militara straina nu e de contemplat pe RFI Romania

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Mircea Pascu Siria, #inetrventie militara Siria Pascu , #PSD