O demisie care nu mai schimba mare lucru (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 08:39
3212 citiri
O demisie care nu mai schimba mare lucru (Opinii)
Foto: Arhiva

Singurul care isi salveaza, in ultima clipa, un strop de onoare si imagine prin demisia ministrului Muncii, este chiar Ioan Nelu Botis insusi.

Sigur ca ea ar fi trebuit sa vina mai repede, dar a venit, totusi, ceea ce in politica romaneasca nu s-a mai intamplat decat o singura data. Doar Mihai Razvan Ungureanu si-a mai prezentat demisia de onoare.

In rest, toti demnitarii prinsi cu mate mai mici sau mai mari in sac au preferat sa-si bage capul intre umeri si sa astepte trecerea caravanei in latratul furios al cainilor.

Prin urmare, gestul lui Nelu Ioan Botis trebuie salutat, cu atat mai mult cu cat discursul de anuntare a demisiei nu a fost unul de victima, ci unul de regret:

"Cu scuzele de rigoare, imi dau demisia. La baza demisiei, stau motive de moralitate. Imi cer scuze cetatenilor".

Sa ne amintim ca, spre exemplu, Monica Iacob Ridzi nu a demisionat de rusinea faptei, ci de grija mamei bolnave, acuzand pana in ultima clipa un complot mizerabil a carui victima ar fi fost.

Asta nu-l scuza pe Ioan Nelu Botis pentru ceea ce a facut. Si-a asumat raspunderea politica pentru o grava culpa morala, si-o va asuma si pe cea penala daca va fi cazul.

Si, totusi, cu doar o zi inainte, demisia era o varianta exclusa. Ioan Botis spune ca a pregatit-o vreme de o zi si totusi marti declara ca se va retrage doar in functie de verdictul ANI. Ce a determinat totusi aceasta demisie atunci cand nimeni nu se mai astepta? Cred ca, fiind vorba despre bani europeni, trebuie luata in calcul si presiunea venita de la Bruxelles.

Sa ne amintim ca, si in cazul Severin, PSD a mermelit-o pana cand a primit un ultimatum de la socialistii europeni. Doar ca Adrian Severin insusi nu a avut nici in ceasul al 13-lea farama de demnitate de care, pana in coada, a dat dovada Ioan Nelu Botis.

Dupa cum trebuie luata in calcul si interventia lui Traian Basescu, cu care chiar dl. Botis spune ca s-a consultat. Dupa toate probabilitatile, presedintele a recomandat ceea ce premierul nu a avut curajul.

Pentru PD-L si pentru Emil Boc, demisia ministrului Muncii nu schimba absolut nimic. Ceea ce trebuia sa se spuna s-a spus deja, ceea ce era de dovedit s-a dovedit. Adica faptul ca, din punctul de vedere al democrat liberalilor, culpa morala, recunoscuta din prima clipa chiar de Ioan Botis, nu este un motiv intemeiat pentru demisie.

Emil Boc a avut timp sa faca o halucinanta declaratie de sustinere, iar Mircea Toader a avut timp sa ne spuna ca problema morala a domnului Botis il priveste personal si nu are nimic de-a face cu partidul.

Ca Ioan Oltean, baronul pe care Ioan Botis il reprezinta in Guvern, s-a plasat de partea protejatului sau e una, dar sa vezi ca Raluca Turcan, un politician tanar si, pana acum, cu pozitii principial corecte, socoteste ca nu poti strica o cariera politica doar pentru o culpa morala este mai mult decat dezamagitor. Toate acestea raman exact cum au fost rostite si gandite, fara ca demisia lui Ioan Nelu Botis sa le schimbe cu ceva.

Dar nici Opozitia n-a iesit mai bine din scandalul Botis, care i-a dat ocazia unui ridicol exercitiu de ipocrizie.

Nici nu se stinsese ecoul marturisilor facute in direct de Ioan Nelu Botis, ca Victor Ponta a ridicat piatra: "Cand ai un ministru care prin sotie acceseaza sau chiar deturneaza fonduri europene, nu doar demisia, ci e si o problema mult mai grava prin care Guvernul Boc fraudeaza nu doar banii din bugetul national, ci si pe cei din fonduri europene (...) Nu suntem la fel: ei sunt hoti si se apara, iar la noi cand greseste cineva, il sanctionam. O sa vedeti, dl Boc, dna Udrea si ceilalti or sa-l apere, n-o sa se intample nimic."

E grav cand un ministru face asa ceva. Dar cand un presedinte de consiliu judetean baga nu doar mana, ci bratul pana la umar in fonduri publice, autohtone sau europene, o fi mai putin grav? ANI a sesizat in martie DNA dupa ce constatat ca firmele presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, si ale sotiei sale au incheiat 13 contracte cu institutii aflate in subordinea CJ Arges, din care au incasat "modesta" suma de 1.567.305,45 lei, fata de care salariul de 8.000 de lei al domanei Botis este o gluma.

Dl. Nicolescu n-a fost sanctionat de PSD-ul cel intransigent. Dimpotriva, a fost plans, sustinut, operat, mangaiat pe cap, au fost organizate proteste la sediile DNA si PD-L. In aceste conditii, cata nerusinare iti trebuie pentru o declaratie de maxima intransigenta morala si penala?

Pana la urma, iata ca Ioan Nelu Botis a demisionat, deci ceva s-a intamplat, totusi, in vreme ce Constantin Nicolescu este in continuare in functie. La dumneavoastra in ograda se intampla vreodata ceva moral, domnul Ponta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Ioan Botis demisie, #Botis Boc demisie , #demisie