Ioan Botis: Nu vom trece la saptamana de lucru de sase zile

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 21:53
3676 citiri
Ioan Botis: Nu vom trece la saptamana de lucru de sase zile
Foto: Realitatea Tv

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat joi ca nu se va introduce saptamana de munca de sase zile, insa a subliniat ca exista un proiect de modificare a Codului Muncii, in sensul flexibilizarii acestuia, in care angajatorul si angajatul vor putea stabili de comun acord modificarea numarului de ore de munca.

"Este o informatie falsa - nu o sa muncim mai mult. La minister se discuta despre Codul Muncii si am facut maine (vineri n.red.) o invitatie catre liderii sindicatelor ca sa dezbatem subiectul. Nu exista propunerea de a trece de la cinci la sase zile de munca, ci de a flexibiliza Codul Muncii ca sa fim in acord cu piata de munca europeana", a declarat ministrul la Realitatea Tv.

"Trebuie sa existe o legatura intre anagajat si angajator. De exemplu cei care lucreaza pe proiecte europene pot sa aiba un numar mai mare de ore de munca pe saptamana, dar numai in urma unei intelegeri dintre angajatori si angajati.

Nu ne permitem sa marim pensiile si salariile

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a mai precizat joi ca in acest moment Romania inca are nevoie de masuri de austeritate, iar Guvernul nu poate promite marirea salariilor si pensiilor, pentru ca in urmaoarele sapte luni tara ar intra intr-o situatie grava.

"In acest moment avem nevoie de masuri de austeritate ca sa trecem de aceasta perioada, iar eu, ca ministru al Muncii, nu pot face o declaratie ca maine vom da mai multi bani.

Daca astazi am fi luat decizia sa facem o crestere majora a salariilor si a pensiilor, in sase sapte luni am fi avut probleme foarte serioase, nu stiu daca incetare de plati. Anul acesta, fata de anul trecut, la platile pentru asistenta sociala, a fost o crestere de aproape un miliard de lei si nu ne mai permitem sa facem asta", a precizat ministrul de resort.

Propunem un stimulent de 500 de lei pentru mamele care se intorc la munca

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a mai declarat ca salariul bugetarilor de la 1 ianuarie 2011 va creste cu 15%, fata de salariul de baza din octombrie 2010, fara nicio diferentiere.

"Fata de luna octombrie 2010 va creste cu 15% in ianuarie 2011. Sporul de doctorat a fost inglobat, intra in salariul de baza din luna octombrie. Este prins un procent de 2% din salariul brut. Statul este un anagajator, cat permite economia atat poate sa dea majorare", a mai spus acesta.

Intrebat despre propunerea de scadere a concendiului de maternitate, Ioan Botis a precizat ca a propus sa fie de 12 luni, dupa ce a facut o medie in comparatie cu alte tari europene.

"Incercam sa vedem care ar fi varianta corecta pentru piata, dar ne gandim sa reducem la 12 luni - sa fim in acord cu UE. Ne gandim sa propunem ca in cazul in care mamele se intorc la munca, dupa 12 luni, sa primeasca un stimulent de 500 de lei. In afara acestui stimulent de 500 de lei mai sunt cei 200 de lei pentru copii pana la 2 ani si timp de 3 ani pentru cei care sufera de un handicap. Cred ca acea persoana care ramane acasa doi ani se deprofesionalizeaza. Am venit cu propunerea aceasta pentru ca in ultima perioada am constatat ca multe mamici se intorc la munca dupa un an de zile", a mai spus acesta.

Ioan Botis a repetat ca vrea sa lege calculul indemnizatiei de somaj nu de venitul minim garantat, ci de indicatorul social de referinta care apare in legea 76 si este in legatura cu stimulentele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ioan Botis ministrul Muncii, #indemnizatie mame Romania, #modificare codul muncii , #ministrul Muncii