Ioan Nelu Ponzi de la Munca (Opinii)

Sambata, 05 Martie 2011, ora 20:33
2320 citiri
Ioan Nelu Ponzi de la Munca (Opinii)

Daca exista un domeniu de maxima performanta al demnitarului roman acesta consta, cu siguranta, in declaratii trasnite, dar cu maxim potential de inflamare a opiniei publice.

Ca se ne referim doar la istoria foarte recenta, observam ca Sebastian Vladescu si Mihai Seitan, care au bagat de cel putin doua ori in fibrilatii poporul, au un urmas demn in persoana ministrului cu nume pleonastic si a lui schema Ponzi.

In esenta, Ioan Nelu Botis nu a spus nimic exceptional sau neadevarat la seminarul organizat joi. Avem o mare problema cu sistemul de pensii, din cauza numarului mult prea mic de contributori in raport cu numarul mare de beneficiari. Adica 10 milioane de pensionari sunt sustinuti de doar 5,6 milioane de contributori, raport care nu poate asigura sustenabilitate decat in conditiile unor contributii sociale foarte mari, ceea ce ar avea insa un efect devastator asupra mediului de afaceri.

Deficitul bugetului de pensii a ajuns anul trecut la 10,7 miliarde de lei, cu 46% mai mare decat cel inregistrat in anul 2009 si cu 55% peste estimarile initiale ale autoritatilor. Prin urmare, spune ministrul Muncii, este esentiala cresterea numarului de contributori, prin crearea de noi locuri de munca, pentru ca sistemul de pensii sa nu intre in colaps.

Foarte corect si, cum spuneam, nimic nou. Atat doar ca domnul Botis a simtit nevoia sa fie plastic si a dat dovada fie de o grava lipsa de inspiratie, fie de o crasa incultura. "Contributiile colective dateaza din secolul al XIX-lea, create daca nu ma insel de Bismarck, si reprezinta un sistem piramidal, un fel de schema Ponzi", a declarat Ioan Nelu Botis.

Ar cam trebui ca ministrul Muncii sa fie sigur cine a inventat sistemul de pensii care functioneaza in intreaga Europa, dar cel mai bine ar fi ca domnia lui sa stie exact ce inseamna o schema Ponzi. Caci daca i-ar fi spus pe numele romaneasc ar fi spus o schema de tip Caritas. Adica o smecherie menita sa asigure castiguri uriase si nejustificate catorva pe seama pagubirii inevitabile pe care o sufera marea majoritate atrasa de promisiunea imbogatirii rapide si imposibile.

Din doua una, ori domnul Botis stie ceva atat de grav incat nu poate spune decat indirect, fie, dimpotriva, nu prea stie ce ii iese pe gura. Greu de crezut prima varianta cat timp plata pensiilor este garantata prin lege, asa ca, indiferent cat este de mare, deficitul bugetului de pensii trebuie acoperit de stat. CCR considera ca pana si nivelul pensiilor ar trebui sa fie garantat, ceea ce e discutabil si legea nu prevede, dar asta e alta poveste. Asadar, sistemul de pensii nu poate avea niciodata soarta unei scheme Ponzi, cat timp statul nu este in faliment total.

Mai degraba, domnul Botis a scapat pe gura o prostie monumentala, generata de nestiinta sau de totala inabilitate de comunicare. Adica ori nu stie ce spune, ori nu stie cum sa spuna. Efectul este insa total contrar celui urmarit de domnul Botis: in loc sa incurajeze cresterea numarului de contributori, creeaza o si mai mare neincredere in sistemul de pensii, deci o si mai mare tentatie de eludare partiala sau total a acestuia.

Caci multi romani, parliti sau nu la Caritas, se pot speria de perspectiva participarii la o schema piramidala. Sau cei care inteleg ca nu poate fi vorba de asa ceva pot fi speriati de nestiinta pe care o vadeste tocmai ministrul Muncii.

In mod normal, dupa o asemenea gafa monumentala, un ministru isi pune demisia pe masa si pleaca sa mai citeasca. Despre comunicarea publica sau despre schemele piramidale. Nu e cazul. Ioan Botis a considerat suficienta o incercare de dregere a busuiocului, iar premierul l-a aparat cu mare indulgenta cateva ore mai tarziu, explicand ce a vrut sa spuna de fapt subordonatul sau. Adica un fel de "vorbi si Ion ca si el e om!"

Adevarul este ca de ce ar pleca Ioan Nelu Botis pentru schema Ponzi, cand nu a plecat ministrul de Externe dupa ce a anuntat ca Romania ar putea renunta unilateral la monitorizarea europeana pe Justitie si daca se supara prea tare s-ar putea opune integrarii Croatiei in UE.

In Romania, declaratiile oficiale sunt facute cu o lejeritate pe care nu o mai intalnim niciunde in lume, indiferent ce efecte produc. Si atunci cum sa ne miram ca romanii nu mai dau doi bani pe ele?

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Botis schema Ponzi, #declaratii politicieni romani , #ministrul Muncii
Comentarii
Poza odiseu
odiseu
rank 5
I
I.E.Feher
rank 1
Cancelarul Bismarck a introdus sistemul de asigurari sociale obligatorii, deoarece a fost primul care a inteles ca clasa muncitoare nu-si poate plati in veci singura cheltuielile cu doctorii