Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nelu Botis: Nu putem vorbi de sclavagism pe Codul Muncii, din contra

Joi, 24 Februarie 2011, ora 23:04
1547 citiri
Nelu Botis: Nu putem vorbi de sclavagism pe Codul Muncii, din contra
Foto: Realitatea TV

Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, a contrazis acuzatiile conforma carora Codul Muncii ar insemna "sclavagism" si ar pune angajatul la dispozitia angajatorului.

Botis a vorbit despre orele suplimentare, contractul de munca si modificarea normelor de munca, care vor face piata muncii din Romania mai atractiva pentru investitori, joi seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.

"Acest articol spune foarte clar ca prin contractele colective de munca se poate negocia o durata medie de 48 de ore. Daca faci media pe 3 luni, poti sa lucrezi cat vrei pe zi. Orice ora suplimentara e platita cu 75%, iar prin contractele colective se pot plati cu 100%.

In Romania, si prin actualul cod, durata normala e de 40 de ore. Se pot face ore suplimentare, iar acele 8 ore sunt suplimentare, platite cu 75%. Dam sansa celor din constructii sau care lucreaza pe perioade scurte sa fie platiti mai bine. Aceasta munca suplimentara se poate face doar cu acordul angajatului, nu ii impune angajatorul", a declarat Botis.

El a mai vorbit si despre perioada de proba, care va deveni mai acceptabila pentru angajat, dandu-i voie sa plece imediat dupa angajarea cu contract normal.

"Perioada de proba in actualul cod e 30 de zile. In momentul in care te angajeaza, daca vrei sa pleci, nu poti sa pleci in acel moment, esti legat de un contract de munca. Eu ofer aceasta sansa ca angajatul sa spuna, oricand, in primele 90 de zile, "vreau sa plec, plec".

Botis a mai vorbit si despre ceea ce el considera schimbarea care schimba filosofia Codului Muncii - introducerea de contracte de performanta si evaluare.

"Un lucru foarte important, care schimba filosofia Codului Muncii - am venit si am spus ca angajatorul e obligat sa incheie acest contract individual de munca. Iti fac acel contract de performanta si evaluare, iti spun cum te evaluez. Cu acest contract te duci in instanta si castigi(...)

Legea nu prevede in mod expres ca ti se incheie un contract de munca in forma scrisa. In actualele conditii, cand te prezinti la angajator, el e obligat sa-ti inmaneze un contract de evaluare, in forma scrisa, si criteriile de performanta. Va veni momentul cand vor fi concediati oameni. Vor prima criteriile de performanta", a explicat Botis.

Contrat de sindicalistii Bogdan Hossu si Dumitru Costin, care spuneau ca ii lasa pe angajatori sa faca ce vrea cu angajatii, el a explicat ca exista normative in fiecare domeniu si ca angajatii stiu exact la ce se angajeaza, pentru ca vad aceste criterii in momentul in care semneaza contractul de angajare.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Botis codul muncii sclavagism, #Botis Codul Muncii evaluare , #ministrul Muncii