Revista Presei: Ce cauta ANI in cazul Botis

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 07:50
2186 citiri
Revista Presei: Ce cauta ANI in cazul Botis
Foto: Arhiva

Campania interna din PD-L este umbrita de scandalul in care este implicat ministrul Muncii, Ioan Botis, care si-a conditionat demisia de rezultatele anchetei declansate de ANI.

In acelasi timp, presedintele Traian Basescu incearca sa se "detaseze" de gafele pedelistilor si incearca sa se recredibilizeze in ochii romanilor prin referendumul pentru modificarea Constitutiei.

Presa centrala dezvaluie in editia de miercuri culisele afacerii in care este implicat Nelu Botis, cu familia si prietenii. Gandul explica cum a reusit asociatia din casa ministrului Muncii sa ia 500.000 de euro, desi nu indeplinea conditiile UE, iar Romania Libera incearca sa lamureasca ce cauta ANI in acest scandal.

Tot in registrul scandalurilor scrie si Jurnalul National in editia de miercuri care sustine ca banii pensionarilor sunt sifonati de Posta Romana. Din cauza acestor cazuri care nu dau "bine", Adevarul scoate la iveala un adevar dureros rostit de Martin Schulz, liderul Grupului Socialistilor si Democratilor Europeni: "In multe tari, nu da bine sa sustii Romania".

Gandul: Cum a reusit Asociatia din casa ministrului Muncii sa ia 500.000 de euro, desi nu indeplinea conditiile UE

Gandul dezvaluie ca asociatia Euractiv a fost infiintata de Ioan Botis in 2007, insa nu a depus de atunci niciun bilant financiar la ANAF, conditie obligatorie pentru obtinerea de fonduri europene.

Drept urmare este legitima intrebarea: cum a accesat aceasta asociatia 500.000 de euro daca exista ilegalitati?

La mai putin de o luna dupa ce a ajuns Botis sa fie numit ministru al Muncii, Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita (APEB) primeste banii din fonduri europene. Ministrul Ioan Botis este "legat" de aceasta afacere prin sotia sa, Ligia Botis, consiliera sa de presa, Alina Gabriela Capraru, consilierul personal al ministrului Botis, Ioan Iany Morosanu, si faptul ca sediul social al acestei asociatii este in locuinta sa.

Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), institutia corespondenta in Romania a Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF), considera ca "exista indicii privind incalcarea prevederilor legislatiei nationale si comunitare in legatura cu conflictul de interese" in afacerea APEB-Botis.

DLAF s-a autosesizat dupa articolele din media legate de afacerea APEB-Botis.

Conflictul de interese este cercetat si de Agentia Nationala de Integritate, ministrul Botis conditionandu-si demisia de un verdict defavorabil al ANI.

Romania Libera: Ce cauta ANI in cazul Botis

Implicarea Agentiei Nationale de Integritate in scandalul lui Ioan Botis i-ar putea aduce probleme serioase. Romania Libera scrie ca de plata utilitatilor atarna "legalitatea" ministrului Muncii in acest scandal.

"Conflictul de interese al ministrului Muncii in aceasta speta poate fi demonstrat legal doar daca inspectorii ANI vor gasi o chitanta la gaze, lumina, intretinere sau o factura de renovare a locuintei pe care Ioan Botis a pus-o la dispozitia acelei asociatii, iar factura e achitata din bani europeni. In acest fel, poate fi demonstrat faptul ca familia ministrului Muncii a beneficiat direct de banii din acel proiect european.

Faptul ca sotia sa este consilier in cadrul acestui proiect nu o transforma in beneficiar direct, ci intr-unul indirect. Restul spetei tine de moralitate, nu de fapte care incalca legile in vigoare", a declarat pentru Romania Libera un reprezentant al ANI.

Din punct de vedere al legislatiei ANI, ministrul Muncii nu avea obligatia sa-si reinnoiasca declaratia de avere, dupa ce sotia sa a fost angajata in acest proiect. Daca nu vor exista dovezi palpabile, totul se va reduce la moralitate, si nu la penalitate.

Evenimentul Zilei: Botis isi agata demisia in cuiul ANI

Ministrul Ioan Botis a anuntat ca isi va da demisia doar in cazul in care ancheta ANI dezvaluie neregularitati.

Evenimentul Zilei titreaza ca ministrul Muncii isi agata demisia in cuiul ANI, pentru ca nu vede niciun conflict de interese in faptul ca in doar zece zile a primit asociatia bani europeni, pe cand alte firme asteapta luni bune.

"Juridic, nu vad unde ar putea fi conflictul de interese, dar e o problema legat mai mult de partea morala". Aceasta nu este insa un motiv pentru demisie, ministrul asteptand decizia ANI inainte de a face vreun gest in acest sens.

Jurnalul National: Banii pensionarilor, sifonati de Posta Romana

Jurnalul National scrie in editia de miercuri despre un alt caz care ridica semne de intrebare. Jurnalistii sustin ca, de cand Posta Romana este condusa de "clanul Cocos-Udrea-Anastase, compania a trecut de la profit la pierderi uriase.

Desi la Posta Romana ajung 112,5 milioane de euro de la Casa Nationala de Pensii, comision pentru livrarea pensiilor catre populatie, aceasta institutie inregistreaza in continuare pierderi.

Cei de la Jurnalul National semnaleaza ipocrizia de care da dovada Guvernul Boc care a taiat pensiile ca sa faca economii, insa nu face nimic ca sa renegocieze acest comision imens.

"Posta Romana inregistreaza pierderi anuale de multe milioane de euro, dar banii proveniti din pensii alimenteaza contractele cu firmele de casa ale PD-L", mai scriu acestia.

Puterea: Tema referendumului pentru modificarea Constitutiei i-ar putea aduce presedintelui o crestere a popularitatii

In urma gafelor in care se implica tot mai des democrat liberalii, presedintele Traian Basescu pare decis sa isi refaca singur "imaginea". Puterea titreaza in editia de miercuri ca odata cu relansarea temei Parlamentului unicameral si propunerea organizarii unui referendum pe aceasta tema, in 2012, presedintele isi relanseaza de fapt si cresterea propriei popularitati, ajunsa astazi la cote dramatice.

Sociologul Cristian Parvulescu, profesor la SNSPA, sustine ca anuntul de duminica al presedintelui reprezinta mai degraba o incercare a sa de a recastiga din popularitate, decat o intentie reala de avea un referendum.

"Dorinta lui Traian Basescu de a se organiza un referendum pentru modificarea Constitutiei este nerealista. Pentru ca, inainte de a avea un referendum, trebuie ca parlamentarii sa-si dea votul (doua treimi din numarul total al parlamentarilor n.r). Insa, dincolo de acest nerealism, schema este clara - o incercare a presedintelui de a recastiga din popularitatea pierduta.

Traian Basescu lanseaza astfel teme pentru campaniile din 2012. Este mult mai important sa recastige popularitate pentru el, decat electorat pentru PD-L. Pentru ca presedintele are nevoie de o majoritate parlamentara, iar aceasta nu se poate forma cu un singur partid", a declarat Parvulescu pentru Puterea.

Adevarul - Martin Schulz, liderul Grupului Socialistilor si Democratilor Europeni: "In multe tari, nu da bine sa sustii Romania"

Actiunile nechibzuite ale politicienilor nu au atras doar antipatia electoratului, ci au cauzat si un deficit de incredere la nivel international.

Adevarul il citeaza in editia de miercuri pe liderul Grupului Socialistilor si Democratilor Europeni care marturiseste ca in multe tari nu da bine sa sustii Romania.

Acesta a mai declarat ca relatiile dintre Romania si Germania nu sunt foarte stranse din cauza lui Emil Boc si a lui Traian Basescu.

"Parerea mea este ca relatiile romano-germane ar putea sa fie mai bune, dar nu sunt asa de bune pentru ca Romania nu este bine guvernata. Presedintele si premierul au probleme sa fie recunoscuti in afara tarii drept cei mai buni reprezentanti ai tarii. Puteti spune ca este parerea unui socialist.

Sfatul meu pentru germani este sa aiba mai multa incredere in romani, iar pentru romani sa evite in Romania orice ar putea duce la cresterea neincrederii care exista. Cazuri ca Adrian Severin sunt absolut contraproductive. Severin nu era un nimeni, ci un reprezentant de nivel inalt al tarii", a mai precizat Schulz.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#scandal Ioan Botis, #Traian Basescu referendum Constitutie , #ministrul Muncii