Ioan Oltean poate fi arestat preventiv, Catalin Teodorescu scapa din nou (Video)

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 15:33
15282 citiri
Ioan Oltean poate fi arestat preventiv, Catalin Teodorescu scapa din nou (Video)
Foto: Digi24

Deputatul PNL Ioan Oltean poate fi arestat preventiv, nu si deputatul PNL Catalin Teodorescu. Camera Deputatilor a incuviintat, miercuri dupa amiaza, doar prima solicitare a DNA, pentru cea de a doua nefiind intrunit numarul necesar de voturi.

Deputatii s-au reunit, miercuri la pranz, pentru a vota, in plen, solicitarile DNA de arestare preventiva a celor doi, doar prima fiind aprobata.

Urmeaza ca Ioan Oltean sa fie chemat la sediul DNA, iar procurorii de caz sa decida daca il retin pentru 24 de ore si ulterior il prezinta instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Liderii PNL si PSD au anuntat anterior ca parlamentarii formatiunilor pe care le conduc vor vota pentru cererile Justitiei.

Ioan Oltean, la un pas de arestare: Nimeni nu ne poate apara decat Cel de sus (Video)

In 2 decembrie, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil cererea DNA de arestare preventiva a deputatilor PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu.

Ioan Oltean, la un pas de arestare - aviz pozitiv de la comisia juridica

Ioan Oltean: Nu mi-e teama de beciul domnesc

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea votului precum si cele mai importante declaratii

15:40 - Catalin Teodorescu a ramas cu imunitate. Initial, televiziunile de stiri au anuntat pe surse ca si el poate fi arestat preventiv. Insa, in procesul verbal se arata ca dupa numararea voturilor exprimate, a reiesit ca au fost exprimate 264 de voturi, 1 vot a fost anulat, 153 de voturi au fost pentru, iar contra 110.

Pentru adoptarea hotararii era nevoie de majoritatea voturilor celor prezenti, adica jumatate plus 1 din 312, numarul deputati care si-au inregistrat prezenta.

Cum numarul de voturi "pentru" nu a fost mai mare de 156, hotararea a fost respinsa.

15:32 - Votul s-a incheiat. Comisia de numarare s-a retras pentru a stabili rezultatele. Valeriu Zgonea anunta o sedinta a Biroului Permanent dupa aflarea lor.

15:18 - Deputatii voteaza solicitarea DNA de arestare a lui Catalin Teodorescu.

15:17 - Ioan Oltean a aflat decizia colegilor la hotel, el parasind Palatul Parlamentului dupa ce si-a sustinut apararea de la tribuna.

15:08 - Ioan Oltean poate fi arestat preventiv. Din totalul de 382 de deputati, 318 au fost prezenti, 298 voturi fiind exprimate, iar 1 vot anulat. 186 de voturi au fost "pentru" si 111 impotriva, a anuntat Florin Paslaru, precizand ca a fost intrunit numarul de voturi necesar pentru incuviintarea arestarii preventive.

15:00 - Votul s-a incheiat, se asteapta rezultatele.

14:49 - Deputatul PSD Victor Ponta, fost premier si fost lider al PSD, lipseste de la lucrarile plenului.

14:48 - Spre deosebire de alti parlamentari carora DNA le-a cerut arestarea, printre care senatorii Varujan Vosganian si Dan Sova, Ioan Oltean nu a participat la votul pentru retinerea sa.

14:30 - A inceput votul secret cu bile pentru incuviintarea retinerii lui Ioan Oltean, urmand sa se voteze ulterior si cererea DNA de avizare a arestarii preventive, iar dupa aceea cele doua solicitari ale DNA pentru cazul Catalin Teodorescu.

13:30 - Incepe sesiunea de vot final. 42 de legi si hotarari vor fi supuse votului electronic. "Sunt 305 colegi prezenti, 234 au accesat sistemul de vot electronic", a anuntat Valeriu Zgonea.

13:10 - Plenul Camerei Deputatilor ia o pauza.

13:06 - Niciun deputat nu ia cuvantul. Nu sunt obiectii sau comentarii cu privire la continutul hotararii in cazul lui Catalin Teodorescu, se va merge la vot secret cu bile dupa ce se incheie ordinea de zi, ca si in cazul votului pentru Ioan Oltean, precizeaza Valeriu Zgonea.

Se stabilesc membrii comisiei de numarare a voturilor, aceeasi pentru ambele cazuri.

13:04 - Catalin Teodorescu spune ca este deja pus sub control judiciar intr-un alt dosar, asa ca nu e necesara arestarea sa preventiva.

"Oricine ar fi fost in locul meu si ar fi dorit sa respecte atributiile de serviciu ar fi procedat la fel", a subliniat deputatul PNL, cerandu-le colegilor sa voteze impotriva cererilor DNA.

"Nu exista probe temeinice din care sa rezulte suspinciunea rezonabila ca as fi savarsit acele fapte", a conchis Teodorescu.

Foto: Digi24

13:02 - Ia cuvantul Catalin Teodorescu, care reaminteste ca s-a aflat intr-o situatie similara in decembrie anul trecut, cand s-a cerut arestarea sa pentru abuz in serviciu.

La fel ca si colegul sau de partid, Teodorescu prezinta acuzatiile ce i se aduc, respingandu-le cu vehementa.

"Traiesc un vis urat, nu am facut decat sa imi indeplinesc atributiile de serviciu", le-a spus deputatul colegilor sai.

12:53 - Incepe aceeasi procedura in cazul deputatului Catalin Teodorescu.

12:52 - Niciun deputat nu ia cuvantul. Nu sunt obiectii sau comentarii. Votul secret cu bile se va da mai tarziu, dupa votarea proiectelor legislative aflate pe ordinea de zi, anunta Valeriu Zgonea.

Oltean, despre cererea DNA de arestare: Un abuz bazat pe un denunt mincinos

12:50 - "Va doresc sa aveti sarbatori fericite si sa nu uitati ca Parlamentul este institutia fundamentala intr-un stat de drept, daca el nu este drept, nicio alta institutie nu este", a conchis Oltean.

12:48 - Ioan Oltean - "Nu am antecedente penale, ma voi prezenta la DNA pentru a colabora si a da toate informatiile necesare rezolvarii acestei cauze. Va asigur de dorinta mea sincera de a contribui la rezolvarea corecta a acestui caz. Solicitarea este una nejustificata, fara temei juridic, e un abuz pe care il resping cu vehementa. Procesul s-a desfasurat normal pana acum, este intr-o faza avansata de cercetare penala si nu am cum sa influentez negativ bunul mers al achetei si finalizarii dosarului. Nu exista absolut niciun temei care sa justifice arestarea mea.

Ce am spus aici am spus si la comisia juridica. Mi s-a spus: 'Aici nu va aparati, aici e un vot politic. Intelegeti...'. Am inteles, dar am simtit nevoia sa va informez corect ce se intampla. Daca dreptatea pe care noi o promovam si o sustinem se face cu pretul abuzului, atunci dreptatea e mai abuziva decat abuzul in sine. Sunt pregatit pentru orice masura, sunt pregatit sa fac fata la orice urmeaza de azi incolo", a mai declarat Ioan Oltean in fata colegilor sai deputati.

12:42 - Ioan Oltean citeste conditiile in care se cere arestarea preventiva a unui inculpat si subliniaza faptul ca el nu reprezinta un pericol social.

"Nu ma fac vinovat de savarsirea acestor fapte, nu m-am sustras niciodata de la actul de cercetare penala", a subliniat Oltean.

12:40 - Ioan Oltean: "Declar ca nu am calcat niciodata in localitatea Chitila. Nu am fost niciodata in curtea bisercii din Chitila, nu l-am cunoscut niciodata pe acest denuntator, nu am luat niciodata aceasta suma de bani de la Mihai Rotaru. Acestea sunt datele, sub faptele care mi se imputa (...) Cata valoare morala, juridica, cata credibilitate poate avea o declaratie a unui om incarcerat. Unui om i se poate distruge cariera, familia, in baza unui denunt mincinos, care nu se coroboreaza cu nicio alta proba?".

12:34 - Denuntatorul a facut o noua declaratie, inainte cu doua zile ca Ioan Oltean sa fie chemat la DNA. De data aceasta, denuntorul isi aminteste mai multe, inclusiv informatii despre o borseta si discutiile purtate de Remus Baciu, inculpat in dosar.

Denuntatorul spune ca a "dedus" ca in sac erau 600.000 de euro. "Nici aici nu se precizeaza nici macar cu aproximatie ziua, saptamana, luna in care am fost in Chitila. Aceasta declaratie nu mai corespunde cu primul denunt. Acolo erau prezente 4 persoane, acum doar 2. Atunci evenimentul s-a desfasurat in curte, acum in birou", remarca Oltean.

"Aceste neconcordante arata ca declaratia este mincinoasa", subliniaza deputatul.

De asemenea, acesta citeaza dintr-o declaratie a lui Remus Baciu: "Pe Ioan Oltean nu l-am vazut niciodata la biserica din Chitila".

"Nu exista in dosar nicio proba care sa confirme prezenta mea la Chitila", mai spune Oltean, citand si alte neconcordante din dosar.

12:32 - Deputatul Ioan Oltean citeste din denuntul preotului.

"Soferul a coborat din masina cu un sac de culoare neagra in care era o suma mare in euro. Nu spune ca sacul a fost remis deputatului Ioan Oltean", remarca chiar acesta.

12:31 - Oltean spune ca la baza dosarului sau sta un denunt al unui "domn de profesie preot", de la Chitila, denunt dat in aprilie 2014, in timp ce acesta era inculpat si executa o pedeapsa pentru coruptie.

12:30 - Ioan Oltean: "Am fost preluat de la aeroport absolut inutil si abuziv, pentru ca am refuzat sa ma prezint, desi eram in drum spre DNA. Mi-au spus ca traficul e aglomerat, sa ajungem mai repede. A durat o ora si jumatate pana sa fiu audiat".

Deputatul liberal prezinta succesiunea de evenimente din ziua in care a fost audiat la DNA.

12:25 - Ioan Oltean ia cuvantul, prezentand argumente care sa dovedeasca "netemeinicia" solicitarii DNA.

"Este pentru mine extrem de regretabil ca dupa 25 de ani de munca politica, 21 de ani de membru al Parlamentului, de aproape 10 ani de vicepresedinte al Camerei, sa vin astazi intr-o asemenea postura. Va cer scuze. Regret ca familia, prietenii, pe cei care au avut incredere in mine ii pun in asemenea situatie.

Interventia mea nu se doreste a fi o pledoarie in favoarea nevinovatiei, acest lucru il voi face in fata instantei, ma voi stradui sa aduc toate probele. (...) O asemenea masura exceptionala nu este in interesul cauzei, nu este in interesul Justitiei, nu este in interesul dreptatii", a declarat Oltean, referindu-se la arestarea sa preventiva.

12:18 - Se citeste raportul Comisiei Juridice, care a avizat favorabil solicitarea DNA.

12:15 - Presedintele Valeriu Zgonea anunta procedura, care se va finaliza cu doua voturi secrete asupra proiectului de hotarare privind retinerea si respectiv arestarea preventiva a lui Ioan Oltean. La fel se va proceda si in cazul lui Catalin Teodorescu.

Procedura a fost adoptata, cu 152 de voturi "pentru" si o abtinere.

11:30 - Ioan Oltean a ajuns la Palatul Parlamentului.

"M-am pregatit sa dovedesc faptul ca nu se impune arestarea mea", a precizat Oltean, inainte sa intre in sala de plen a Camerei Deputatilor, unde urmeaza sa se dezbata cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive in cazul sau, informeaza Agerpres.

10:10 - Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat pentru RFI Romania ca liberalii vor vota la vedere, in favoarea solicitarilor justitiei in cazurile Oltean si Teodorescu. Ea a precizat ca "nici unul dintre parlamentarii care sunt supusi acestor proceduri nu inseamna ca este vinovat".

In urma cu doua saptamani, DNA a cerut Camerei Deputatilor aviz pentru arestarea preventiva a deputatilor Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, in dosarul in care sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie privind despagubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Ioan Oltean, urmarit penal in dosarul ANRP4 - a primit 600.000 de euro intr-o parohie (Video)

Ion Oltean este urmarit penal pentru trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Catalin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza, este urmarit penal pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Ioan Oltean arestat preventiv, #Ioan Oltean urmarit penal, #Catalin Teodorescu arestat , #deputat