Ioan Oltean era ca un sef pentru presedintele ANRP, Crinuta Dumitrean - referat DNA

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 17:52
4036 citiri
Ioan Oltean era ca un sef pentru presedintele ANRP, Crinuta Dumitrean - referat DNA
Foto: Ziare.com

Deputatul Ioan Oltean era considerat ca un sef de Crinuta Dumitrean, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), fapt dovedit prin rapiditatea cu care a fost rezolvata cererea de despagubire in favoarea lui Mihai Rotaru, un "protejat" al deputatului.

Mentiunea apare in referatul prin care DNA solicita instantei supreme arestarea preventiva a sase fosti membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru, precum si a lui Sergiu Negurici (evaluator) si Mihai Rotaru (beneficiar despagubire).

DNA cere arestarea lui Ioan Oltean si Catalin Teodorescu: Deputatii s-ar putea reuni vineri in sedinta

Dosarul vizeaza modul abuziv in care membrii Comisiei au aprobat, in anul 2010, un dosar de despagubire pentru Mihai Rotaru, in legatura cu un teren de 62.000 mp situat in municipiul Pitesti, a carui valoare a fost supraevaluata.

Potrivit DNA, aprobarea de catre ANRP a dosarului de despagubire a fost urgentata la interventia deputatului Ioan Oltean, care a primit in schimb de la Mihai Rotaru suma de 600.000 euro, bani ce au fost dati intr-o biserica din Chitila.

Procurorii noteaza ca, in noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumparat de la proprietarul de drept al terenului drepturile litigioase pentru terenul de 62.000 mp din Pitesti.

La cateva zile dupa ce a cumparat drepturile litigioase, Mihai Rotaru a depus la ANRP o cerere de despagubire.

Cand afla Ioan Oltean si Catalin Teodorescu daca raman sau nu fara imunitate

Pentru a avea insa prioritate, Rotaru a depus cererea ca si cum ar fi apartinut persoanei care ii cesionase drepturile litigioase, deoarece aceasta era in varsta si putea beneficia de urgentarea solutionarii dosarului, fara insa ca Rotaru sa depuna o procura de reprezentare.

Mihai Rotaru a depus abia in aprilie 2010 o dovada la dosar ca era cesionar, insa dosarul sau de despagubire a fost solutionat in continuare in regim de urgenta.

Procurorii DNA sustin ca Mihai Rotaru a beneficiat si de ajutorul deputatului Ioan Oltean, cel care avea influenta pe langa Crinuta Dumitrean.

DNA cere arestarea a doi deputati: Ioan Oltean si Catalin Teodorescu

"Ioan Oltean era ca un sef pentru Crinuta Dumitrean, fiind notoriu in randul functionarilor ca Mihai Rotaru avea mai multe dosare de despagubire in care era cesionar, beneficia de solutionari rapide si despagubiri generoase, presedinta acordand sprijin direct solutionarii dosarelor de despagubire de interes pentru acesta", se arata in referatul DNA.

Anchetatorii noteaza ca Ioan Oltean, ca deputat, nu avea legatura cu modul de functionare al ANRP, el activand in comisii permanente din domeniul administratiei locale si nu a avut initiative legislative in legatura cu proprietatile preluate abuziv.

"Cu toate acestea, Ioan Oltean era o prezenta constanta in institutie (ANRP - n.red.), in biroul presedintei si era considerat ca un sef de catre aceasta", mai spus procurorii.

Pe 17 iunie 2010, Comisia din ANRP a aprobat acordarea unei despagubiri in valoare de aproape 109 milioane lei catre Mihai Rotaru, in conditiile in care Directia pentru Contencios din ANRP comunicase faptul ca acel teren era supraevaluat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ioan Oltean sef Crinuta Dumitean, #Ioan Oltean cerere arest, #DNA arest Ioan Oltean, #referat DNA Ioan Oltean , #DNA