Ioan Oltean, urmarit penal in dosarul ANRP4 - a primit 600.000 de euro intr-o parohie (Video)

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 17:42
13395 citiri
Ioan Oltean, urmarit penal in dosarul ANRP4 - a primit 600.000 de euro intr-o parohie (Video)
Foto: Arhiva / Digi24

Deputatii PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie in dosarul ANRP4 in care au fost adusi cu mandat, joi, la sediul central al DNA pentru audieri.

Catalin Teodorescu este acuzat de abuz in serviciu, iar Ioan Oltean de complicitate la abuz in serviciu si trafic de influenta.

In comunicatul remis presei de DNA se arata, printre altele, ca in 2010 Ioan Oltean ar fi primit 600.000 de euro in incinta unei parohii, in schimbul banilor exercitandu-si influenta asupra sefei ANRP de la acea data.

Procurorii DNA sustin ca la data de 17 iunie 2010, Catalin Teodorescu, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a aprobat, cu incalcarea prevederilor legale si exercitand abuziv atributiile de serviciu, un raport de evaluare prin care un teren de 61.857 mp din Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire unei persoane.

"Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani. Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011", se arata in comunicatul DNA.

In ordonanta procurorilor se mai arata ca "persoana beneficiara a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro".

Pe de alta parte, procurorii mai spun ca din probele administrate reiese ca Ioan Oltean, "care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP (Crinuta Dumitran, n.red.) " si-ar fi exercitat influenta pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.

"In schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii", se mai arata in comunicatul citat.

DNA precizeaza ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Conform informatiilor oferite de televiziunile de stiri, trei persoane au fost retinute joi seara in dosarul ANRP 4 in care au fost adusi astazi la audieri deputatii PNL Catalin Teodorescu si Ioan Oltean, dar si Mihai Rotaru, principalul actionar de la CS Universitatea Craiova.

Printre cei retinuti se afla Sergiu Diacomatu si Lacramioara Alexandru, fosti membri ai comisiei ANRP.

Ioan Oltean si Mihai Rotaru sunt audiati in continuare de procurorii DNA, dupa ce in cursul acestei zile au fost adusi cu mandat la sediul central al institutiei, Rotaru fiind cesionarul in cauza. Este asteptat comunicatul oficial al DNA cu privire la masurile care vor fi dispuse de procurori si acuzatiile aduse tuturor celor audiati astazi.

Ioan Oltean, saltat de pe aeroport si dus la DNA

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Oltean urmarit penal, #Catalin Teodorescu urmarit penal, #Oltean DNA , #DNA