Ioan Oltean: Antonescu a compromis tot pentru a fi presedinte Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Iunie 2013, ora 11:25
4830 citiri
Ioan Oltean: Antonescu a compromis tot pentru a fi presedinte Interviu

Prin Constitutia revizuita, seful statului nu mai face parte din puterea executiva, nu mai e o putere in stat, este doar sef al statului, avertizeaza vicepresedintele Camerei Deputatilor si al PDL, Ioan Oltean, reprezentantul democrat liberalilor in comisia de revizuire a Constitutiei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ioan Oltean a apreciat ca prin amputarea atributiilor presedintelui, actuala putere a facut un pas catre republica parlamentara. El il acuza pe Crin Antonescu ca in dorinta de a ajunge pesedinte al Romaniei este dispus la orice compromis, inclusiv la compromiterea functiei prezidentiale.

Ioan Oltean a confirmat ca PDL va sustine un eventual referendum initiat de presedinte pentru parlament unicameral si 300 de parlamentari. El si-a exprimat regretul pentru ruptura de presedinte si speranta ca PDL va colabora in continuare cu seful statului.

Vicepresedintele PDL a recunoscut pentru Ziare.com ca democrat liberalii nu reusesc sa faca opozitie asa cum ar trebui si a pus aceasta carenta pe seama problemelor interne ale partidului.

Traian Basescu intentioneaza sa convoace un referendum pentru ca populatia sa se pronunte din nou asupra parlamentului unicameral, cu 300 de parlamentari. Sustineti acest demers?

Intr-un fel sau altul, era previzibila o anumita atitudine a presedintelui pentru ca Traian Basescu a militat in ultimii ani pentru reducerea dimensiunilor parlamentului. Acesta este si obiectivul PDL, nu ne-am detasat de el. Si in 2009 noi am sustinut acest obiectiv al lui Traian Basescu. Mergem pe acelasi drum. De altfel, principalele amendamente la actuala Constitutie au vizat exact reducerea numarului de parlamentari si parlamentul unicameral.

Vom sustine referendumul daca se va ajunge la el. Actuala majoritate e covarsitoare si isi permite sa faca orice, inclusiv sa modifice Constitutia in mod unilateral. Ea neglijeaza abuziv o hotarare a poporului, exprimata prin referendum. Dar daca poporul se va exprima din nou la fel de covarsitor pentru unicameral si 300 de parlamentari, intr-un nou referendum, actuala putere va tine cont de el? Eu ma indoiesc.

Este unul dintre putinele cazuri intr-o tara europeana cand parlamentul neglijeaza o vointa populara atat de puternic manifestata intr-o directie.

Dar PDL putea sa respecte partea cu 300 de parlamentari prin lege organica, din 2009 pana in 2012. N-ati facut-o.

Este adevarat, dar am incercat. Cand am discutat despre modificarea legii electorale am atins si acest subiect al diminuarii numarului de parlamentari. Din pacate, UDMR s-a opus si fara UDMR nu aveam majoritate in parlament.

Ar putea fi acest referendum o punte de legatura cu Traian Basescu?

Este greu de crezut ca referendumul in sine va determina o reapropiere. Eu regret, pentru ca a fost un parteneriat excelent intre PDL si presedinte. Regret ruperea, dar asta e viata, mergem inainte si ramanem sustinatori fara retinere ai referendumului.

Atributiile prezidentiale au fost reduse substantial in proiectul viitoarei Constitutii. Este PDL de acord?

Categoric nu. Se contureaza o institutie a presedintelui care ar tine mai mult de o republica parlamentara, decat de una semiprezidentiala. Presedintele va fi lipsit de majoritatea atributiilor cu caracter executiv, functia va fi doar una onorifica in care presedintele va reprezenta Romania la diverse intalniri internationale.

Principalele atributii, de a numi premierul, de a participa la sedintele guvernului, de a avea un rol in numirea ministrilor au fost inlaturate. Este un pas mare in directia unei republici parlamentare. Prin Constitutia revizuita, seful statului nu mai face parte din puterea executiva, nu mai e o putere in stat, este doar sef al statului.

Si totusi viitorul presedinte al Romaniei ar urma sa fie, potrivit tuturor sondajelor din acest moment din partea USL. Ca va fi vorba despre Crin Antonescu, ca va fi un social democrat, sunt mai multe variante oficiale sau neoficiale. De ce goleste USL de atributii o functie pe care urmeaza sa o detina?

Explicatia e ciudata. Este o lupta de orgolii intre PSD si PNL. Atributiile presedintelui sunt trecute la primul ministru si la parlament. Presedintele comisiei, prezidentiabilul USL, Crin Antonescu, accepta cu foarte mare usurinta golirea de continut a functiei de presedinte si umplerea celei de sef al guvernului. Pentru ca este dispus la orice compromis pentru a-si atinge scopul de a ajunge presedintele Romaniei. Nu are importanta daca ajungand acolo are si ce face.

Pentru Crin Antonescu cu cat are mai putin de lucru cu atat mai bine. Deci pentru el nu e problema ca cea mai inalta demnitate a tarii e golita de continut. Va fi presedinte la Cotroceni si pentru asta e gata la orice compromis. A compromis tot pentru functie, calitatea partidului de dreapta, partidul si acum e gata sa compromita functia prezidentiala. Si tot nu se stie cu certitudine daca va fi, pana la urma, functia lui Crin Antonescu.

In privinta regionalizarii, sunteti de acord cu felul in care se profileaza?

PDL a sustinut necesitatea regionalizarii. Am incercat cat am fost la guvernare sa o realizam. Nu am avut putere parlamentara pentru ca UDMR nu a acceptat proiectul nostru. Actuala forma este superbirocratica, adauga un nou etaj la o constructie centralizata si birocratica. Noi am fi vrut in primul rand descentralizare si debirocratizare. Noi o gandeam fara judete.

PDL nu poate opri in Parlament proiectul Constitutiei, ramane referendumul, dar pana la el, ce rol are CCR?

Exista doua faze in care CCR intervine. Faza avizului consultativ asupra proiectului pe care comisia de revizuire il trimite plenului. Dar avizul nu e obligatoriu. Dupa adoptarea proiectului de catre parlament, CCR poate fi sesizata de grupurile parlamentare, ca in cazul oricarei legi, dar in mod exceptional si CCR se poate autosesiza daca exista elemente neconstitutionale in lege. Hotararea CCR e obligatorie si parlamentul trebuie sa tina cont de ea si sa faca modificarile necesare.

Daca acest proiect trece de parlament si de CCR intr-o forma care va nemultumeste, va ganditi la un boicot la referendumul de aprobare?

Daca forma va ramane cea actuala, vom vota impotriva ei in parlament, iar la referendum vom face tot ce putem pentru ca oamenii sa afle realitatile despre aceasta Constitutie si sa-i determinam sa nu se prezinte la vot pentu a nu avea majoritatea necesara validarii.

Sa iesim din Parlament si sa ne ducem in Aleea Modrogan, unde nu e pace. Dinspre PDL se aud mai mult scandaluri intre tot felul de tabere si grupuri, amenintari, reprosuri.

Asa este dupa parlamentare, cand PDL a suferit o infrangere extrem de dura, pe care nu o anticipam la dimensiunea ei. Speram ca uraganul sa fi ramas la locale.

Cum va explicati ca ati continuat sa scadeti in opozitie fiind?

Poporul a receptat cum a receptat reformele si prezenta noastra la guvernare. N-am reusit sa comunicam cu populatia si sa prezentam argumentele noastre. Imaginea noastra era mai buna in plan extern decat in plan intern. Mania poporului nu a trecut la locale, s-a consolidat se pare, desi din mai pana in decembrie 2012 n-am mai fost la guvernare, iar USL nu a confirmat ca ar fi o guvernare programata. Si totusi, poporul ne-a sanctionat asa cum a crezut mai bine. Incercam sa ne reasezam structurile dupa un congres, cu bunele si relele lui.

Dar nu pareti inchegati.

Pentru ca nu reusim sa comunicam ce facem bine si ies in evidenta doar disensiunile, galcevile. Dar cred ca suntem pe drumul cel bun. Dar pe mine cel mai tare ma ingrijoreaza ca nu suntem suficient de vizibili ca partid de opozitie.

E bine ca recunoasteti asta, pentru ca PDL face o opozitie foarte discreta ca sa nu spunem mai rau.

Este o realitate, nu pot sa nu recunosc.

Si de ce nu va manifestati ca o opozitie macar vocala?

Nu suntem suficient de bine organizati structural si principala noastra preocupare n-a fost indreptata spre obiectivul opozitie, ci, mai degraba, spre problemele interne. Multi parlamentari au fost plecati in teritoriu adesea pentru a stabiliza structura interna a partidului.

Am inceput sa gandim o strategie de opozitie mai evidenta, mai pertinenta si sa speram ca vom reusi sa fim mai vizibili. Pe fondul guvernarii lipsita de performanta, avem un obiect al muncii la care nici nu gandeam. Sa speram ca vom reusi si vom sti sa comunicam. Nu avem comunicatori foarte buni care sa prezinte opozitia noastra ferma.

Adriean Videanu spunea recent ca PDL ar fi fost cu 10 procente mai sus daca nu intervenea ruptura de Traian Basescu. Impartasiti acest punct de vedere?

Nu pot sa cuantific, dar in mod cert ruptura nu ne-a adus un plus de imagine. PDL si Traian Basescu au fost receptati ca doi parteneri care s-au sustinut la bine si la rau. Mare parte din electoratul nostru este si al presedintelui si invers. Aceasta ruptura diminueaza simtitor imaginea PDL si garantia ca vom fi aceeasi forta solida si ferma de opozitie.

Vedeti posibila o reapropiere?

E greu de anticipat. Presedintele s-a dovedit din nou ferm hotarat sa evite apropirea de PDL. Noi vom incerca sa ne manifestam ca un partid de dreapta, credincios obiectivelor comune cu Traian Basescu. Sper sa avem o relatie buna cu Traian Basescu, chiar daca nu va mai fi colaborarea asa cum a fost, dar e de preferat unei rupturi totale.

Presedintele isi pune mari sperante in partidul Miscarea Populara, dupa cum a declarat recent. Este noul partid o amenintare pentru PDL? Se vorbeste despre desprinderea unui grup din PDL, eventual condus de Elena Udrea, si migrarea lui catre Miscarea Populara.

Presedintele Romaniei nu poate fi implicat in realizarea proiectului in mod deschis. Prezenta efectiva a domniei sale intr-un partid poate crea o dificultate PDL pentru ca exista in PDL multi apropiati de Traian Basescu, care l-au sustinut si il sustin. Asa ca poate fi o ingrijorare. Dar incercam sa ne consolidam pozitia si orice aparitie care isi propune lupta impotriva USL este benefica.

Va puteti gandi chiar la o colaborare cu noul partid, la o adica?

E un drum lung pana acolo. Dar e important ca asa cum partidele de stanga s-au unit impotriva celor de dreapta, si cele de dreapta trebuie sa aiba o strategie. Cu cat fortele politice sunt mai faramitate, cu atat sansele de a invinge USL sunt mai reduse. Noi ca partid de dreapta nu avem obiective diferite pe fond de oricare alt partid de dreapta. Deci orice e posibil.

Dar pentru o coagulare trebuie sa existe un lider. Avet un astfel de lider al dreptei?

Nu avem un lider providential care sa aiba carisma si notorietatea care sa determine coagularea. Avem un partid mare si doua, trei, patru partidulete orgolioase.

Si cautati liderul dreptei?

Suntem preocupati sa ne consolidam ca partid politic si am cautam nu atat liderul care sa coaguleze dreapta, ci care sa participe la prezidentiale din 2014.

Nu sunt impreuna aceste obiective? Poate candida cu sanse daca nu e al intregii drepte?

Asa e. Ar fi o nebunie ca fiecare partid de dreapta sa aiba propriul candidat la presedintie. Sper sa avem maturitatea si sa depasim orgoliile pentru a avea un candidat care sa se opuna USL si sa aiba sanse mari de a ajunge la Cotroceni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#modificare Constitutie, #atributii prezidentiale referendum uninominal, #Traian Basescu Ioan Oltean , #PDL