Greco-catolicii din SUA: Ioan Oltean, cel mai extremist parlamentar roman

Luni, 20 Mai 2013, ora 15:38
3279 citiri
Greco-catolicii din SUA: Ioan Oltean, cel mai extremist parlamentar roman

Deputatul PDL Ioan Oltean "s-a pozitionat ca cel mai extremist membru din Parlamentul Romaniei", a apreciat presedintele Romanian Greek-Catholic Association din SUA, pr. Chris Terhes, intr-o scrisoare deschisa adresata democrat-liberalului. Oltean este initiatorul unui proiect legislativ care vizeaza cultele si care a fost criticat de Biserica Greco-Catolica.

"Greco-catolicii din Romania si din jurul lumii au aflat cu ingrijorare despre un nou proiect de lege (253/2013) pe care l-ati initiat impotriva comunitatii greco-catolice si se alatura pe aceasta cale protestului Cardinalului Lucian Muresan in a-l condamna fara echivoc.

Actiunile dumneavoastra impotriva comunitatii greco-catolice din Romania nu sunt la prima manifestare de acest gen. Un proiect similar anti greco-catolic ati mai initiat si in 2007 (PL368/2007), la scurt timp dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, prin care ati cautat sa legiferati furtul si crimele facute de comunisti impotriva Bisericii Greco-Catolice in 1948", se arata in scrisoarea adresata lui Oltean, potrivit Mediafax.

Conform documentului, lui Oltean i se reproseaza si unele dintre declaratiile pe care le-a facut, vineri, intr-o conferinta de presa "avand insemnele PDL in spate".

"Dumneavoastra nu ati fost ales candidand independent, ci pe lista unui partid in care si aveti o functie de conducere, ca atare nu vorbiti numai in nume propriu. De asemenea, conferinta de presa ati facut-o avand insemnele PDL in spate.

Prin aceasta noua initiativa legislativa anti greco-catolica pe care ati facut-o v-ati pozitionat ca cel mai extremist membru din Parlamentul Romaniei, lucru ce va avea repercusiuni de imagine negativa nu numai asupra partidului al carui vicepresedinte sunteti, dar si asupra Romaniei", transmite scrisoarea.

Oltean, comparat cu comunistii

Nu in ultimul rand, reprezentantul Bisericii Greco-Catolice ii cere vicepresedintelui PDL sa adreseze scuze publice de la tribuna Parlamentului, pentru ca l-ar fi insultat pe Cardinalul Lucian Muresan, pe care l-a numit "lipsit de eleganta".

"Afirmatia dumneavoastra a fost insultatoare nu doar la adresa Cardinalului, ci la adresa fiecarui greco-catolic din tara si strainatate. Daca discursul si pozitiile dumneavoastra continua in acest ritm, ne putem astepta ca maine sa va adresati cu 'banditule', cum se adresau comunistii primului Cardinal al Romaniei, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, inchis la Sighet si apoi in manastirea ortodoxa Dragoslavele", se mai arata in scrisoarea preotului Chris Terhes.

Cardinalul Bisericii Greco-Catolice: Solutia PDL, similara cu pozitia FSN din 1990

Cardinalul Lucian Muresan, Intaistatatorul Bisericii Greco-Catolice, a adresat o scrisoare, joi, presedintelui PDL, Vasile Blaga, prin care isi exprima "deosebita ingrijorare si neliniste" fata de un nou proiect de lege anti greco-catolic initiat de deputatul Ioan Oltean.

Vicepresedintele PDL vrea ca lacasurile de cult, terenurile, cimitirele si casele parohiale care au apartinut Bisericii Greco-Catolice si au trecut in patrimoniul celei ortodoxe sa revina in parohiile Bisericii Unite.

In acest sens, Oltean a depus o invitiava la Camera Deputatilor, prin care cere sa fie infiintate comisii care sa stabileasca situatia juridica a proprietatilor Bisericii Greco-Catolice preluate de BOR.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Ioan Oltean greco catolici, #Oltean initiativa greco catolici, #BOR terenuri greco catolici, #Ioan Oltean comparat comunisti, #Oltean anti greco catolic , #PDL