Ioan Oltean, implicat alaturi de Ioan Andreica in dosarul spagii de 1,8 milioane euro

Duminica, 25 Martie 2012, ora 11:34
4420 citiri
Ioan Oltean, implicat alaturi de Ioan Andreica in dosarul spagii de 1,8 milioane euro
Foto: Arhiva

Numele secretarului general al PDL, Ioan Oltean, apare in dosarul spagii de 1,8 milioane de euro, in care sunt cercetati fostul secretar de stat Ioan Andreica si Liviu Rusu, presedintele Consiliului Judetean Bistrita.

"Inculpatilor Sabau Ioan Claudiu si Istrate Ion le revenea sarcina identificarii unui potential ofertanti si a capacitarii numitilor Andreica Ioan - la data respectiva secretar de stat, sau a lui Ioan Oltean - deputat", se arata in referatul procurorilor, prezentat la Romania Tv.

Ioan Andreica, fost secretar de stat in Ministerul Turismului, retinut

DNA face cercetari in ceea ce-l priveste pe democrat-liberalul Ioan Oltean si implicarea sa in dosarul spagii pentru trucarea de licitatii.

Secretarul general al PDL este cercetat separat de restul numelor care apar in dosarul spagii si nu are calitatea de invinuit, insa exista mai multe interceptari, dar si implicari indirecte ale deputatului in acest dosar de corputie.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva a lui Andreica si a altor cinci persoane, la dosar se afla mai multe interceptari din care reiese ca acuzatii ar fi beneficiat de protectia lui Ioan Oltean. Oamenii de afaceri urmau sa obtina contracte, iar Ioan Andreica primea 5 - 7% din valoare.

Afacerea, pusa la cale din biroul lui Oltean

Intr-una din interceptari, oamenii de afaceri discutau chiar din biroul lui Ioan Oltean.

Sabau Ioan: Va salut cu respect...sunt chiar aici la domnul deputat Oltean, spuneti-mi un pic pe cand sa programez Mediasul.

Lazar Popescu: Pai cu Mediasul am renuntat la idee, daca nu am...mi se pare ca s-a si tinut licitatia.

Sabau Ioan: Aoleau!

Lazar Popescu: Pai da, noi trebuie sa ne miscam rapid, daca esti la domnul deputat spune-i ca luni seara ne vedem amandoi si facem o strategie si daca ne poate primi marti ar fi perfect.

Sabau Ioan: Eu luni sunt in Bucuresti.

Spaga varia in functie de valoarea lucrarilor atribuite. Numai pentru o singura lucrare, Ioan Andreica 1,2 milioane de euro. Deputatul Ioan Oltean si Andreica ar fi avut misiunea sa-l influenteze pe presedintele CJ Bistrita sa atribuie lucrarile firmelor care au cotizat in prealabil.

"Asocierea constituita beneficiaza de sprijinul lui Andreica Ioan si respectiv al deputatului Ioan Oltean. Prin functiile pe care le detineau, acestia aveau posibilitatea efectiva de a influenta atribuirea unor licitatii catre firmele clientelare", se mai arata in referatul procurorilor.

Oltean Barosanu'

De asemenea, dintr-o alta interceptare, reiese ca Oltean era numit "Barosanu" de cei implicati in dosar.

Sabau: M-a sunat Barosanu'.

Palade: Da?

Sabau: Si-a cerut scuze! Si-a cerut scuze si in fata dumneavoastra!

Palade: Nu-i nimic!

Sabau: Dar a zis sa-l intelegem...ca-i dintr-o televiziune in alta...

Andreica, cercetat in libertate

Fostul secretar de stat Ioan Andreica si presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu, vor fi cercetati in libertate, au decis judecatorii Tribunalului Bucuresti, dupa ce inculpatii au fost retinuti pentru 24 de ore.

Fostul secretar de stat in Ministerul Turismului este acuzat de trafic de influenta, iar Liviu Rusu este invinuit de luare de mita.

Ioan Andreica, cercetat in libertate

Scandalul a izbucnit in toamna anului trecut, cand Andreica a fost acuzat ca dirija bani de la MDRT catre anumite primarii din judetul Bistrita-Nasaud, cu conditia ca ei sa ajunga la firme agreate de secretarul de stat, mai exact unde el avea anumite interese personale, la unele fiind chiar actionar.

Astfel, banii veniti de la Bucuresti pe fonduri europene erau impartiti unor anumite firme unde Andreica avea interese. Liviu Rusu si Luca Iancu sunt acuzati de deturnare de fonduri primite de la MDRT, catre firme preferentiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ioan Oltean dosar spaga, #Oltean dosar Ioan Andreica, #Andreica cercetat libertate, #Oltean martor spaga Andreica , #PDL