Ministrul de Interne, Ioan Rus: Asteptam scuze din partea Ungariei

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 14:56
2820 citiri
Ministrul de Interne, Ioan Rus: Asteptam scuze din partea Ungariei

Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a declarat ca Guvernul Romaniei asteapta scuze din partea Ungariei, dupa ce presedintele Parlamentului acestei tari spusese ca Executivul Ponta s-a comportat "barbar si necivilizat" in cazul intentiei de reinhumare a poetului maghiar Nyiro Jozsef.

"Eu ma astept sa vina scuzele si sa dispara problema, nu sa mergem pe varianta in care declaram persona non grata pe cineva. Asta depinde de ei mai mult decat de noi. Scuze de la persoana care a facut afirmatia.

Ieri (vineri-n.red.) eu m-am gandit ca premierul Ungariei va cere scuze, va cere scuze in numele presedintelui Parlamentului. Cineva trebuie sa ceara scuze atata timp cat afirmi despre guvernul unei tari vecine si prietene ca e barbar, isteric si asa mai departe. Asta nu demonstreaza decat lipsa de educatie si lipsa de cultura politica. Si limbajul, si continutul afirmatiei", a subliniat Ioan Rus, intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.

Seful Internelor spune si ca autoritatile romane se pregatisera pentru o intalnire, vineri, intre premierii Victor Ponta si Viktor Orban, insa ca aceasta nu a mai avut loc.

"Am pregatit un documentar pentru primul ministru in legatura cu acest subiect, la eventuala intalnire intre Viktor Orban si premier, ieri. Viktor Orban nu a solicitat o intrevedere cu premierul Victor Ponta. Eu ma asteptam ca partea ungara, cu aceasta ocazie, sa ceara scuze Guvernului Romaniei pentru faptul ca un cetatean, presedinte al Parlamentului maghiar, a facut afirmatii defaimatoare la adresa Guvernului Romaniei.

A stat in aceeasi atitudine de fronda, nu a solicitat intrevedere cu premierul, nici premierul nu avea cum sa-l primeasca fara ca el sa ceara si fara ca inainte de acest lucru sa-si ceara scuze Guvernului Romaniei pentru un limbaj neconform facut de un inalt diplomat maghiar. Lucrurile au ramas asa cum au fost.

Premierul Ungariei a facut o vizita in legatura cu care nu stia nimeni, nici diplomatia romaneasca, la un prieten de-al lui (se referea la presedintele Traian Basescu - n.red.) la Bucuresti. Nu stim nici acolo ce-au discutat. Deci asteptam scuze", a adaugat Rus.

Ponta, atacat inca o data la Antena 3: Incompetent, maghiarul Orban l-a umilit

Urna ascunsa in autoturisme

Ioan Rus a acuzat autoritatile maghiare de faptul ca au incercat sa ascunda urna cu cenusa lui Nyiro Jozsef si sa o aduca astfel in Romania.

"Partea maghiara n-a raspuns de nicio culoare in sens pozitiv, din contra au continuat, atunci am incercat sa le demonstram ca daca este cazul sa descoperim o urna in cinci milioane de autoturisme, putem s-o gasim, fara sa insistam mai mult decat trebuia pe aceasta chestiune", a afirmat Rus.

Partea romana asteapta scuze dupa ce presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a declarat: "Noi am planificat nu numai o reinhumare, ci si o celebrare a reintoarcerii acasa a lui Nyiro Jozsef. A fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasa, in pamantul natal.

Suntem acuzati in mod rusinos si noi si Nyiro si a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa din partea Guvernului, care a depasit limita comicului. (...) Niciodata nu am participat la o astfel de comedie absurda".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Ioan Rus scuze Ungaria, #Ioan Rus scuze Viktor Orban , #ministrul de Interne