Rus: Referendumul s-a facut mai mult emotional, Stroe e tata de smecheras

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 09:59
2911 citiri
Rus: Referendumul s-a facut mai mult emotional, Stroe e tata de smecheras
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Internelor, Ioas Rus, sustine ca referendumul pentru suspendarea presedintelui s-a facut mai mult emotional decat rational si au existat presiuni de peste tot in acest sens.

Rus a precizat, la Realitatea Tv, ca nu s-a opus organizarii referendumului din 29 iulie, dar a explicat, la acel moment, ca un astfel de demers nu putea avea sanse de izbanda, ci, mai mult, "efecte perverse".

Despre premierul Ponta, Rus apreciaza ca se va mai vorbi mult timp, precizand, totadata, ca prim-ministrul s-a opus demisiei sale de la MAI.

Fostul ministru a subliniat ca nu trebuia sa-l numeasca pe liberalul Radu Stroe "smecheras", ci "tata de smecheras".

"Eu nu am fost foarte fericit de ideea in sine de a organiza acest referendum, pentru ca stiam, pastrez relatii, am scrisori de la ministrii de Externe, (...) ceea ce se intampla in exteriorul acestei tari vizavi de noi insine. Si le-am explicat colegilor mei ca la alegerile locale am avut 10,4 milioane de participanti, in conditiile in care au fost si pedelistii si ungurii la vot, in conditiile in care am avut 200 de candidati, fiecare cu o dorinta proprie de castig. (...)

Era extrem de putin probabil ca la un referendum sa adunam 9 milioane si cati oameni ne trebuia sa facem cvorum. Si atunci nu m-am opus, dar am explicat - nu cred ca izbandim, nu cred ca ne iese, cred ca vor fi efecte perverse acestei activitati din interior si in exterior. Ma rog, presiunea asupra primului-ministru a fost atat de mare ... (...) Si am intrat intr-un fel de discutii contraproductive ale caror rezultate se vad: reactiile internationale si in plan intern", a explicat Rus.

In opinia pesedistului, presedintele Traian Basescu are "o foarte mare problema" care se vede in toate sondajele referitoare la procentele pe care le are - 12-15 % - el "fiind cel care a generat aceasta situatie".

"Atata tot ca noi poate ar fi trebuit sa actionam mult mai rational si mult mai putin emotional. Am fost depasiti de evenimente si emotionalul a fost cel care a dictat si de la PSD si de la PNL si de la PC, de peste tot", a completat Rus.

"Iliescu-Mazare, un cuplu bun"

Conform lui Rus, pesedisti precum Ion Iliescu si Radu Mazare "sunt un cuplu bun" si trebuie promovata generatia politica a premierului Victor Ponta.

"Ion Iliescu si Radu Mazare sunt un cuplu bun. M-a intrebat un ziarist azi daca am pierdut ceva. (...) Si i-am raspuns ca mi-am pierdut boii de la bicicleta si am castigat praful de pe toba. (...) PSD ma are membru si pe mine. Cum eu il ascult pe Dragnea, trebuie sa ma asculte si el pe mine. (...)

Platforma Neamtu si Papahagi nu sunt modele de luat in seama. Cred ca in interiorul USL exista suficient de multi oameni rationali astfel incat sa genereze o atitudine acceptabila progresista a acestui grup de partide vizavi de toate problemele pe care Romania le are in acest moment. Nu cred ca e nevoie de o alta platforma, cred ca e nevoie de un minim de efort ca toate aceste probleme sa se gestioneze in interiorul USL", a mai declarat fostul sef de la MAI.

Acesta a dat ca exemplu modelele austriac si german care guverneaza in coabitare pentru interesul national al respectivelor tari.

""Deci nu putem sa nu plecam de la ideea ca nu s-ar putea. Trebuie sa sprijinim generatia Victor Ponta pentru ca, altfel, peste 15 ani, noua nu are cine sa ne dea pensie. Deci, fie promovam si sustinem aceasta generatie de oameni, de 40 de ani, astfel incat sa modifice ceva din naravurile pe care le avem in acest moment, altfel ne indreptam incet, incet spre un dezastru. (...)

Totusi, pe frustrari individuale nu se pot construi lucruri solide si atunci si Basescu va trebui sa renunte la frustrarile sale si Ponta si Antonescu si Rus si sa incercam sa gandim pozitiv la acest final de an, pentru ca locuri sa competitionam avem cat nu ne trebuie", a conchis Rus.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Rus referendum emotional, #Rus ataca Stroe smecheras, #Rus promovare generatie Ponta , #ministrul de Interne