Scrisoare MAI catre CCR: Nu stim cati alegatori sunt pe listele permanente

Joi, 02 August 2012, ora 15:04
10523 citiri
Scrisoare MAI catre CCR: Nu stim cati alegatori sunt pe listele permanente

Ministerul Administratiei si Internelor a trimis, joi, o scrisoare Curtii Constitutionale a Romaniei, in care se precizeaza ca nu se stie exact cati alegatori exista pe listele permanente din Romania.

Documentele trimise de ministrul Ioan Rus vin dupa ce, miercuri, MAI transmisese o adresa potrivit careia pe listele electorale permanente se afla 18.292.514 de persoane.

In adresa de joi, publicata de Adevarul, se mentioneaza "precizari suplimentare" fata de cea de miercuri, ca Ministerul Administratiei si Internelor, ca administrator al bazei de date, "nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, neavand instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autoritatile publice locale".

Totodata, se mai arata in scrisoare, "conform prevederilor legale in vigoare, competenta de verificare a acestora apartine exclusiv Aurotitatii Electorale Permenente".

Adresa este semnata de chestorul de Politie Constantin Manoloiu, director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, fiind adresata ministrului Ioan Rus, completandu-se ca "datele de mai sus pot fi de natura sa afectezez numarul total al cetatenilor cu drept de vot inscrisi in listele electorale permanente".

Totodata, in scrisoare este publicat si raspunsul presedintelui Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, pentru presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean. Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a transmis mai departe aceasta adresa catre CCR.

Referendum 2012: CCR urmeaza sa dea un verdict - Crezi ca va ramane Traian Basescu presedinte?

In plus, in textul citat se arata ca "exista posibilitatea ca in listele electorale permanente sa fie inscrise persoane dupa cum urmeaza", fiind enuntate mai multe categorii, precum persoanele decedate din tara si din afara tarii sau persoanele care s-au stabilit in alta tara si nu au comunicat aceasta autoritatilor din Romania.

Mai mult, nereguli se puteau intampla din cauza acelor cetateni si a familiilor lor, a unor angajati de la Evidenta Populatiei, a primariilor care nu au actualizat listele electorale permanente sau a autoriatilor din strainatate.

Referendum 2012: Rezultate finale - Prezenta a fost de 46,24%

Seful CCR explica de ce s-a amanat luarea deciziei privind referendumul

Dupa ce a primit datele finale de la BEC, Curtea Constitutionala a studiat cele peste 18.000 de procese verbale si a dezbatut sesizarile. Pentru a lua o decizie, CCR a cerut INS si Ministerului de Interne cifre oficiale cu privire la numarul de alegatori. MAI a comunicat la finalul zilei de miercuri acelasi numar de 18.292.514 alegatori inscrisi in listele electorale, in baza carora s-a organizat referendumul, in timp ce INS a precizat ca nu poate oferi cifre exacte pentru ca nu are date definitive. Acestea vor fi definitivate si date publicitatii in semestrul doi al anului 2013.

Tot miercuri, INS a dat un comunicat in care afirma ca cifrele sale nu cuprind numarul romanilor din strainatate, motiv pentru care sunt mai mici decat cele ale Ministerului de Interne, care cuprind si romanii din strainatate. In aceste conditii, magistratii CCR au fost nevoiti sa reia dezbaterile joi, la prima ora.

Foto: Adevarul

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#scrisoare MAI CCR, #MAI date referndum CCR, #MAI alegatori liste permanente, #CCR decizie referendum Basescu , #ministrul de Interne