Ioan Rus: PSD, un partid unit? Inca nu e cazul - Interviu

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 09:00
3149 citiri
Ioan Rus: PSD, un partid unit? Inca nu e cazul - Interviu

Ioan Rus este liderul "Grupului de la Cluj" din PSD, autor al unui plan de reforma a partidului, o poveste frumoasa care a culminat cu alegerea lui Mircea Geoana in locul lui Ion Iliescu.

Povestea era frumoasa ca o minune, deci a tinut trei zile. Ministru de Interne fiind, a dormit cu servieta, in care avea o periuta de dinti si pasaportul, sub cap, pregatit mereu sa se prezinte la usa vreunui omolog numai bun de convins sa-i lase pe romani sa calatoreasca prin Europa fara vize.

A demisionat din Guvern pentru a incerca sa cucereasca Primaria Clujului, dar tara il cerea pe Traian Basescu, prin urmare a iesit Emil Boc. N-a fost de acord cu suspendarea presedintelui, fiind convins ca PSD are numai de pierdut. Nu l-a detestat pe Vasile Blaga in perioada cand social-democratii hraneau cucuvele spre a le trimite la Cotroceni. Iar in ultima vreme, e satul. Dragoste cu sila nu se face...

Politica vine dupa Ioan Rus

"Oriunde vrei sa te ascunzi, politica vine dupa tine, ca un fel de pacat al tineretilor. Zilnic consum 2-3 ore cu telefoane sau intrevederi cu oameni din toata tara interesati de politica. Unii au avut o premonitie, m-au considerat un personaj cu greutate, numai bun de accidentat. Asa ca am si eu dreptul la lehamite. In barlogul meu nu au acces paparazzi platiti sa-mi faca reclama", spune Ioan Rus intr-un interviu acordat Ziare.com.

- Cum e acolo in barlog, domnule Ioan Rus?

- Cand iesi voluntar din lumina reflectoarelor si te intorci acasa nu inseamna ca stai in barlog. Plecand din politica mare, m-am intors printre oameni. Sunt un om al comunitatii si al profesiei. Sunt responsabil atat pentru destinul companiei pe care o conduc, cat si pentru evolutia doctoranzilor pe care ii pregatesc intr-un domeniu de varf al tehnicii.

Nici politica nu este un teritoriu strain sau uitat. Oriunde vrei sa te ascunzi, politica vine dupa tine, ca un fel de pacat al tineretilor. Nu este un moment care sa ma inspire in a lasa totul deoparte si a ma dedica unui proiect politic la care am lucrat si care probabil venise prea devreme.

Cand oamenii sunt inca flamanzi, probabil ca nu este oportun sa le vorbesti despre stima de sine, se ocupa cu infulecatul, se bat pentru ciolane... Zilnic consum 2-3 ore cu telefoane sau intrevederi cu oameni din toata tara interesati de politica. E un tribut pe care inca il mai platesc politicii, un lucru pe care il fac cu placere chiar daca nu este usor sa ajuti oameni pe care ar trebui sa-i sprijine autoritatile.

- M-a cucerit ceva din cartea dumneavoastra. Spuneati undeva ca v-ar fi placut sa bucurati oamenii cantand. Este o expresie a dezamagirii sau un avertisment, in sensul ca va veti lepada intr-o zi haina de urs (pana la urma, este numele dumneavoastra, anagramat) si va veti transforma in ciocarlie, o pasare care canta numai in vazduh, nu si pe crengile copacilor sau in porumb?

- Oamenii se uita spre cer doar cand sunt disperati si nu mai au nimic de amanetat, de tradat sau de cheltuit. In rest, se uita la pasarile de pe craca, le vopsesc in culorile preferate si le place imperfectiunea ce le iese din plisc pentru ca seamana cu ei si sunt usor de imitat pe la oaspete.

Nu ma refeream la nimic altceva decat la o modalitate de a darui oamenilor ceea ce ai mai bun. Cand celalalt intra in rezonanta cu tine este momentul de gratie al vietii. Cantecul este cea mai directa cale de a transmite emotia spre celalalt, iar eu cred ca sunt facut pentru a darui. Nu conteaza unde canti, atata vreme cat nu falsezi.

Basescu, Geoana, Antonescu - masculi alfa in partidele lor

- Cum e padurea politicii romanesti? Sunt si flori, sau numai fiare? Exemple. Traian Basescu. Mircea Geoana. Crin Antonescu.

- Padurea politicii este un ecosistem ca oricare altele. Nu trebuie eliminat nimic pentru ca poti distruge lantul trofic. E nevoie si de flori pentru ierbivore, de animale mici pentru rapitoare. Cei pe care ii exemplificati au ajuns deja acolo sus pentru ca au reusit sa castige cel putin un razboi, mic sau mare, prin lupta dreapta sau ucigand pe la spate...

Nici nu are importanta, toti sunt campioni in partidele care i-au creat. Sunt masculi alfa in echipele lor, dar va veni momentul in care vor fi invinsi. Caracterul fiecaruia dintre ei reflecta grupul care i-a pus sau ii accepta stea in frunte. Isi vor arata valoarea doar atunci cand vor fi obligati sa gestioneze infrangerea.

Victoria este mai simplu de gestionat. Sper sa nu le treaca prin minte sa suprapuna peste criza economica si o criza politica. Ar fi devastator.

- Va placea, cand erati vicepresedinte al PSD, sa vi se spuna ca sunteti cel care trage sforile? Mai ales ca titularul acestei ocupatii in partid, o butada draga mass-media, este Viorel Hrebenciuc, o persoana care n-a atras o exagerata simpatie.

- Nu am fost niciodata tragator de sfori, pur si simplu am fost si sunt un tip implicat si bine informat. Prin natura postului meu poate ca am intrat in contact cu partea intunecata a unor colegi sau adversari din politica.

Dar poate cel mai mult a contat spaima unora de propriile fapte, oameni care se uitau la institutia pe care am condus-o ca la cel de-al treilea ochi al soacrei. Vedeti ce inclestare politica este azi in jurul Ministerului de Interne?

Nu este usor sa conduci acest minister, dar mai ales este greu sa gestionezi puterea fara sa faci nedreptati si fara sa cedezi tentatiei de a te crede un mic Dumnezeu, singurul care stie ce este bine si ce este rau. Cred ca am fost un om drept, uneori dur, greu de abordat de catre smecheri si flecari, dar modul in care se raporteaza astazi la mine fostii colegi ma face sa cred ca nu am gresit.

De o maniera generala, cred ca trebuie sa gusti din pocalul puterii cu inghitituri mici in asa fel incat atunci cand il predai celui care vine dupa tine sa fie tot plin. Si nu merge cu smecherii, adica sa-i dai o gaura si sa-l golesti pe la fund sau sa-l consumi tot si sa-l inlocuiesti la predare cu un elixir fals.

Uneori linistea e semn ca se pregateste furtuna

- Partidul pare mai unit in ultima perioada, in ciuda aripioarelor "marturisite" de insusi Mircea Geoana. E vorba de teama de-a pierde alegerile prezidentiale?

- Un partid viu are intotdeauna curente conservatoare si curente mai radicale, ce merg spre reforma si innoire. Este in firea lucrurilor sa se intample asa. Din nefericire, uneori in partidul nostru doar conservatorismul parea radical.

Ma bucur daca este liniste in partid, desi uneori linistea este un semn ca se pregateste furtuna. PSD a functionat ca un partid unit chiar si atunci cand aveam discutii aprinse asupra directiei in care trebuia sa o luam.

Teama care uneste ar fi un lucru pozitiv, cu conditia sa nu fie doar teama celor care vad partidul privatizat sau dat in locatie de gestiune. Daca as sti ca partidul e unit si ca merge spre modernizare, spre victorie, atunci as putea sa ma las linistit de politica, cu sentimentul datoriei indeplinite. Inca nu este cazul, din informatiile mele. Dar ma bucur ca dinafara se vede altfel.

- Cum e la guvernare?

- Nu stiu, guvernarea de acum este complicata si nu ii invidiez pe cei care se afla la tabloul de comanda. E greu sa te lupti cu criza si in acelasi timp sa ai in spate presiunea partidelor care te-au trimis acolo, partide care sunt si animale electorale. Cu cat se va politiza actul guvernarii, cu atat va scadea eficienta lui.

- Unii va vedeau, dupa congresul unde ati strans cele mai multe voturi, candidat la prezidentiale. Unul greu. Dumneavoastra ce parere aveati despre asta?

- Unii se uita in jur si se scutura de orice responsabilitate spunand: uite, tu esti cel mai solid, ia bolovanul acela si urca-l pana in varful dealului. Dar nu ar fi mai simplu sa-si ofere bratul drept spunand: prietene, as vrea sa te ajut sa caram bolovanul acela pana in varf? Unii au avut o premonitie, m-au considerat un personaj cu greutate, numai bun de accidentat. Asa ca am si eu dreptul la lehamite.

- Cand erati ministru de Interne, ati socat opinia publica afirmand ca o societate are gradul de securitate pe care si-l poate cumpara. Intre timp, romanii s-au convins de adevarul spuselor dumneavoastra. Totusi, unde ajungem daca statul nu poate plati securitatea cetatenilor? Situatia din prezent nu e prea fericita: ministrul Nica vrea, dar nu are cu ce. Recent a fost suspendat un concurs pentru angajarea unor agenti la ordine publica. Prin urmare?

- Este clar ca securitatea costa, nu inteleg cum de nu isi da toata lumea seama de asta. Am spus atunci ca o societate are gradul de securitate pe care si-l poate permite. Iar daca acest nivel este foarte jos, vom avea o securitate selectiva: cine are bani isi cumpara o incuietoare mai buna la usa, isi angajeaza o firma de paza.

Ceilalti, majoritatea populatiei, suporta presiunea infractionala care creste intotdeauna in perioade de instabilitate si criza. Solutia nu o reprezinta doar numarul agentilor si ofiterilor, ci si modul in care tu, ca stat, le oferi conditii de munca, un cadru de stabilitate politica si premisele de a avea succes in profesia lor.

Cand nu poate plati statul, comunitatile locale trebuie sa completeze. Indiferent de opozitia celorlalti din guvern, un ministru de Interne trebuie sa se lupte pentru drepturile angajatilor si pentru conditii cat mai bune de lucru.

Este un mare sacrificiu si uneori o mare frustrare sa fii lucrator de politie, efortul lor anonim trebuie onorat prin dedicare si solidaritate. Este un corp profesional foarte solidar si te simt foarte repede daca incerci sa fii duplicitar sau doar sa simulezi ca esti alaturi de ei.

Astazi, ministrul Nica se loveste de bariere obiective, lipsa de bani la buget, dar sper sa reuseasca sa aduca resursele de care are nevoie pentru o activitate normala in domeniul ordinii publice si sigurantei cetateanului.

Virgil Ardelean, un profesionist de exceptie

- Care a fost problema cu Virgil Ardelean? Ca omul parea profesionist...

- Virgil Ardelean poate "parea" profesionist pentru unii, pentru ceilalti, inclusiv pentru politicienii cinstiti, este un profesionist de exceptie. Sunt si unii pentru care era o amenintare, probabil. Dar poate ca in aceste timpuri este o vina sa fii profesionist sau un semn ca batalia au castigat-o cei care vor sa aiba politisti si procurori de casa.

- Care-i viata dumneavoastra? Nu-i prea stramt barlogul ala?

- Ursul este in simbolismul primitiv totemul castei luptatorilor. Barlogul pare o gaura neagra daca-l vezi dinafara, dar daca poti intra inauntru o sa vezi ca se poate deschide ca o bolta de catedrala. Acolo sunt prietenii mei, familia mea si inca e loc de multa lume. Spledoarea pesterilor este un peisaj rezervat doar celor indrazneti. In barlogul meu nu au acces paparazzi platiti sa-mi faca reclama. Nu stau inchis, dar nu-mi place sa ma amestec in tot felul de mocirle.

A consemnat Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#interviu Ioan Rus, #Ioan Rus Cluj , #PSD