Ioan Rus, despre referendum, demisie si Ponta presedinte Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:17
8349 citiri
Ioan Rus, despre referendum, demisie si Ponta presedinte Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Vicepresedintele PSD, Ioan Rus, se declara gata sa sustina candidatura prezidentiala a lui Crin Antonescu, daca USL va mai exista in 2014. El considera ca, in acest moment, existenta USL este mai importanta pentru tara decat pentru foarte multi membri ai partidelor ce o compun.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ioan Rus a aratat ca la referendum nu a gresit cu nimic, iar faptul ca, ulterior, alegerile parlamentare s-au desfasurat in exact aceleasi conditii demonstreaza ca nu a facut nimic gresit: "Am demisionat pentru a permite PNL sa aduca un nou ministru care sa faca ceea ce unii credeau ca noi nu vrem sa facem. Faptul ca si alegerile generale s-au desfasurat in aceleasi conditii demonstreaza fara tagada ca noi am avut dreptate".

Ioan Rus a explicat cum vede regionalizarea si mizele ei si a subliniat ca principalul sau proiect politic este descentralizarea.

Ati redevenit vicepresedinte al PSD dupa 5 ani de cand nu v-ati mai implicat activ in viata politica de partid. Ce v-a determinat sa reveniti?

Eu nu am parasit niciodata acest partid, sunt membru PSD de aproape 20 de ani. In esenta mea am fost, sunt si voi ramane social democrat, prin structura, educatie si experienta de viata. A existat o perioada in care, asa cum se intampla si intr-o familie sau intr-o casnicie, nu am mai fost neaparat pe aceeasi lungime de unda cu colegii mei din partid si, de aceea, am considerat firesc sa ma retrag din prim-planul vietii de partid.

A fost o decizie inteleapta pentru ca am avut ocazia sa analizez cu detasare politica din Romania si perspectiva social-democratiei si am socotit ca acum este momentul in care trebuie toti sa punem umarul pentru ca Romania sa renasca. Nu cred ca noi, ca tara, avem alta sansa decat sa mergem inainte si am convingerea ca aceasta perioada poate fi una in care putem face asta.

Sa vedem unde sunt pesedistii care nu au ramas cu sufletul alaturi de partid chiar daca uneori ne-am bucurat ca se retrag, fiindca raman scaune libere

Cum vedeti pozitia actuala a PSD pe scena politica romaneasca? Are sa se teama de ceva in viitorul apropiat?

PSD, ca partid, trece printr-o perioada mai linistita acum, mai solidara si cu mare potential electoral. Dar eu cred ca trebuie sa ne pregatim pentru ceea ce va veni, pentru razboaiele politice viitoare. Ori pentru asta este nevoie sa ne inventariem toate resursele politice cele mai importante, adica oamenii.

Sa vedem unde sunt pesedistii care nu au ramas cu sufletul alaturi de partid chiar daca uneori ne-am bucurat ca se retrag spre viata profesionala, fiindca raman locuri pe scaunele Puterii. Noi stim cu totii ca oamenii sunt singurul capital real al unui partid, ca ideile sau ideologiile sunt create de oameni sau trebuie puse in practica de oameni.

In acest moment, cred ca PSD are nevoie de cat mai multi oameni de calitate, profesionisti, intelectuali, de oameni respectati de comunitatile lor, indiferent de studii, profesie sau varsta. Daca PSD va reusi sa gaseasca oameni si sa-i cointeresam sa adere la proiectele noastre, atunci nu cred ca partidul are de ce sa se teama.

La referendum, eu am mers chiar pana la capat, pana la capatul demersurilor legale

Dar de dosarul economic are PSD motive sa se teama? Sunteti in fruntea guvernarii intr-o perioada nu tocmai fasta, protestele s-au inmultit, cuvantul 'minciuna' este scandat tot mai des. Sunt acestea motive de ingrijorare?

Da, constatarile dvs. reprezinta serioase motive de ingrijorare. Solutia nu poate fi gasita decat in ideea de solidaritate nationala si competenta. Fata de alte sisteme cu reguli foarte clare - si ma refer la doua dintre ele in care activez zi de zi: mediul de business privat si invatamantul superior, in care criteriile de selectie si promovare sunt bazate numai pe competenta si pe competitivitate - politica este mai putin structurata din acest punct de vedere.

De aici si cazurile pe care le gasim in toata clasa politica, si nu numai in PSD: oameni care nu corespund din punct de vedere profesional sau moral. Este un neajuns al politicii romanesti, dar nu numai al politicii, ci in general un punct sensibil al societatii romanesti.

E foarte posibil ca cei peste 20 de ani de democratie sa nu fi fost inca de ajuns pentru ca romanii sa inteleaga ca democratia presupune valori si competitivitate si ca orice alte criterii nu conduc catre succes, ci te arunca doar intr-o betie din care te trezesti, intr-o buna zi, fara nimic. Vad acum o noua generatie care vine incet-incet din urma in PSD si care trebuie creditata cu incredere pentru a pune bazele unui nou proiect de societate.

Dupa referendumul din vara trecuta, multe voci v-au acuzat ca nu ati mers pana la capat. Voci mai ales din PNL, dar si din PSD. S-au inchis ranile? Cum veti colabora cu liberalii in cadrul USL in aceste conditii?

Eu am mers chiar pana la capat, pana la capatul demersurilor legale. Si vreau sa va spun ca nu am niciun fel de rani. Cred ca, in acest moment, existenta USL este mai importanta pentru tara decat pentru foarte multi membri ai partidelor ce o compun, iar politica este in esenta ei coabitare cu ceilalti.

De asta, sa faci politica intr-o coalitie presupune sa ai ceva mai multe calitati decat pe cea de politician, de oameni care nu sunt conditionati de politica si care stiu a mentine autonomia fata de aceasta. Personal, eu sunt total autonom fata de politica, nu sunt in niciun fel conditionat de aceasta si inca nu mi-am pierdut o calitate esentiala pentru a convietui intr-o coalitie: increderea.

In plus, coalitia noastra are un proiect, iar atingerea obiectivelor acestui proiect este proiectul care trebuie sa guverneze coabitarea dintre cele doua partide si nimic altceva. Iar in acest context, eu pot sa imi subsumez eventualele nemultumiri personale interesului national, in consecinta pot colabora cu toti cei care cred la fel.

Daca USL va exista in 2014, il voi sprijini pe Crin Antonescu

Tot in vara, Crin Antonescu v-a adus acuzatii foarte grave. Dupa acel episod, il socotiti potrivit pentru a fi presedintele Romaniei? Il veti putea sustine cu toata convingerea in campania prezidentiala?

Domnului Crin Antonescu si acuzatiilor pe care domnia sa mi le-a adus eu am raspuns. De altfel, nu eram eu adresantul acestora pentru ca nemijlocit de problematica in discutie se ocupa domnul Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru Administratie, un liberal profesionist si un om de o corectitudine impecabila.

Noi am demisionat pentru a permite PNL sa aduca un nou ministru care sa faca ceea ce unii credeau ca noi nu vrem sa facem. Faptul ca si alegerile generale s-au desfasurat in aceleasi conditii demonstreaza fara tagada ca noi am avut dreptate.

Eu consider aceasta problema inchisa, daca USL va exista in 2014, il voi sprijini pe Crin Antonescu.

Coabitarea cu Traian Basescu este obligatorie

Victor Ponta ar putea fi un bun presedinte al Romaniei?

Victor Ponta este un politician care deja a confirmat in politica mare. Are in fata cel putin 30-40 de ani de politica si, cu siguranta, la un moment dat, va putea fi si presedintele Romaniei, depinde de el sa ii convinga pe romani ca poate fi un bun presedinte.

Cristian Diaconescu deplangea recent, intr-un interviu acordat Ziare.com, disparitia de pe prima scena a PSD a proeuropenilor care au negociat din pozitii guvernamentale intrarea Romaniei in UE. Si v-a nominalizat printre ei. Revenirea dvs. in conducerea PSD poate fi considerata o revenire la acel curent proeuropean?

Niciodata in PSD nu a prevalat un curent antieuropean. Nu cred ca exista unii mai europeni ca altii, in esenta. Orientarea PSD spre Europa nu sta in Ioan Rus, Popescu sau Georgescu, ci sta in proiectele pe care si le asuma si deciziile pe care le ia.

Proiectul actual de descentralizare este cea mai buna dovada ca Romania este indreptata ireversibil spre politicile generale europene. Cu siguranta, eu sunt un proeuropean convins, vom vedea ce poate sa insemne acest lucru pentru partid.

Socotiti coabitarea pasnica cu Traian Basescu un castig pentru politica romaneasca? Ar putea fi o politica riscanta din punct de vedere electoral?

Nimeni nu poate conduce o tara tinand cont doar de riscurile care apar din punct de vedere electoral. Este o imensa prostie sa credem ca doar intr-un partid sunt valori, este competenta, corectitudine etc.

In consecinta, coabitarea este necesara sau, mai bine spus, este obligatorie mai ales ca provine ca urmare a unui vot dat de propriul popor. Cand vom invata sa ne raportam strict la interesele tuturor si nu doar la cele ale unor grupuri, vom fi cu adevarat europeni. Democratia nu este deplina decat daca toti au acces egal la ea.

Grupul de la Cluj este un spirit

Guvernul Ponta, ministerul condus de Liviu Dragnea lucreaza intens la proiectul regionalizarii. Dvs. sunteti un vicepresedinte regional al PSD. Cum credeti ca va arata Romania dupa regionalizare? Vom fi mai bogati, mai europeni?

Procesul de regionalizare nu va fi usor de realizat pentru a fi echitabil si pentru ca sa aduca resurse mai ales pentru zonele mai putin dezvoltate din Romania. Din capul locului trebuie spus ca regionalizarea nu ofera fotolii, ci mai degraba va fi un loc unde este nevoie de cautarea interesului comun, in detrimentul egoismului si competitiei cu orice pret.

Trebuie sa ne asumam descentralizarea ca fiind un scop al nostru, ca fiind un proiect caruia noi, PSD, ii dam sensul cel mai profund, alaturi de Guvern. De buna seama ca nu vom fi peste noapte mai frumosi sau mai bogati, dar numai daca vom alege sa descentralizam resursele si deciziile vom putea sa crestem rata de absorbtie a fondurilor europene, sa dezvoltam proiecte regionale inter-judetene si trans-judetene care ne vor permite sa ne dezvoltam infrastructura, sa colaboram direct cu regiunile de dezvoltare ale UE si sa cream proiecte comune de dezvoltare.

Aruncat in derizoriu de catre unii, trebuie spus ca un beneficiu major al descentralizarii va fi acela ca statul se va apropia de cetatean prin mecanismele de guvernare participativa. Sunt convins ca descentralizarea este un proces pe parcursul caruia avem sansa sa ajungem si noi in randul lumii, sa avem capacitatea de a performa in domeniile in care avem competente.

Se vorbeste despre faptul ca grupul de la Cluj are o influenta majora nu numai in PSD, dar si la nivelul diferitelor structuri ale statului. Din punct de vedere structural, mai exista grupul de la Cluj?

Grupul de la Cluj este un spirit, iar spiritul nu inceteaza, va exista atat timp cat noi, oamenii din mijlocul carora a izvorat, suntem inca prezenti. Conteaza mai putin daca ii spunem grupul de la Cluj sau grupul de la Jibou, un lucru este cert: Transilvania a fost mereu, este si acum, subreprezentata in structurile centrale ale PSD.

Subreprezentarea actuala cred insa ca nu se mai datoreaza "centrului" sau conducerii de la Bucuresti. Cred ca acum suntem de vina noi insine pentru ca nu am stiut sa ne grupam in jurul unor lideri pe care sa-i propunem la Bucuresti sau pentru candidaturi locale sau regionale, lideri care se pot impune pe plan national.

Sa fim sinceri si realisti: pentru ca sa se bata pentru interesele cetatenilor din judetele noastre trebuie lideri competenti, oameni cu experienta si cu recunoastere nationala. Spun foarte deschis: si astazi ne lipseste un program politic regional, pe baza caruia sa se constituie un plan de dezvoltare a zonei noastre, prin care sa aducem resurse din competitia nationala, de la buget si mai ales din dezvoltarea zonei noastre. Cred ca descentralizarea ne va permite sa ne promovam interesele regionale si sa lucram la proiecte de dezvoltare a zonei noastre.

Care este proiectul dvs. pentru Romania?

In activitatea mea politica am incercat sa construiesc mai multe proiecte zonale sau locale, de la fluidizarea granitelor, la "marea impacare". Proiectul de descentralizare este ultimul mare proiect la care vreau sa particip cu speranta, dar si cu credinta si disperarea ca nu este optional, ci obligatoriu sa reuseasca.

In caz contrar, este un tren pe care daca-l pierdem, din interese egoiste sau lupte politice inutile, atunci vor avea de suferit copiii nostri. Cred intr-o noua politica ardeleana si intr-un grup ardelean axat pe actiune si complementaritate cu celelalte zone ale Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ioan Rus PSD Crin Antonescu, #grupul de la Cluj regionalizare referendum , #PSD