Care ei, care noi, care voi, domnule Boc?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Octombrie 2008, ora 23:59
9491 citiri
Care ei, care noi, care voi, domnule Boc?

In ultima vreme, PD-L parea sa-si fi gasit cadenta, profitand din plin de noua strategie silentioasa de la Cotroceni.

Partidul a iesit cu o oferta de guvernare bine articulata, poate cel mai bine articulata, si si-a transformat izolarea din dezavantaj in virtute pe principiul "ei cu ei, noi cu voi", slogan anti-322 bine tintit intr-o perioada in care actuala putere are o imagine atat de proasta.

O adevarata gura de oxigen pentru electoratul portocaliu, tot mai amortit din cauza pasivitatii si anchilozarii liberal-democratilor care se pareau de multa vreme sa se multumeasca cu postura de remorca a lui Traian Basescu. Asa ca pana si socantul pact cu PRM incepuse sa cada in uitare.

Asta pana cand au aparut listele de candidati ai partidului. Stupoare! Cam 12 fosti "322", defectati de la PSD si PC, intra in oferta PD-L catre propriul electorat. Avem 4 deputati PSD - Catalin Obuh Buhaianu, Constantin Amarie, Petre Lificiu si Viorel Constantinescu- care si-au descoperit vocatia democrat liberala dupa suspendarea presedintelui. Sa intelegem ca s-au dezis de votul acela?

O achizitie minunata a PD-L este deputatul Petre Calian, intrat in Parlament sub steagul PRM, evadat in PC si-apoi cuibarit in PD-L.

Mai avem si alti consevatori - senatorul Constantin Gheorghe si deputatul Tudor Constantin - iar PRM este foarte bine reprezentat pe listele PD-L de Aurel Ardelean, Dan Mocanescu, Ion Stoica, Mircia Giurgiu si Liviu Codarla, care, ce-i drept, au avut si un stagiu de independenti. Pacat ca Mitica Dragomir a ratat la mustata o candidatura din partea PD-L si asta numai din cauza scandalului de presa!

Si-atunci care ei, care noi, care voi, d-le Boc? Petre Lificiu, fost ministru al lui Nastase, e "la noi" pentru "voi"? Petre Calian care a votat cu doua maini suspendarea presedintelui e "la noi"? PRM-istii sunt "la noi"? Pai, prin comparatie, sunt de preferat multi dintre cei aflati "la ei".

Sigur ni se poate spune, oamenii au inteles ca au gresit, s-au pocait, merita a doua sansa. Perfect, li se poate da o a doua sansa sa creasca si sa convinga, de la baza partidului, sa treaca printr-o perioada de dezintoxicare care sa le confirme noua orientare. Nici gand. Achizitiile PSD-iste, PC-iste si PRM-iste sunt doar defectori banali, care au sarit dintr-o candidatura intr-alta, fara a conta partidul. Doar locul in Parlament conteaza.

Din punctul lor de vedere e simplu. Dar din punctul de vedere al partidului? Ce poate justifica astfel de concesii? Probabil ca, in primul rand, lipsa cronica de cadre, dar si zestrea de bani si conexiuni a noilor veniti. Merita insa? Traseistii acestia nu mai sunt pititi intr-o lista de partid pe care nimeni nu o citea cu mare atentie pana la capat. Fiecare reprezinta acum oferta unica a partidului intr-un anumit colegiu.

Ce va gandi oare un simpatizant PD-L, care s-a dus la referendumul pentru a vota NU la suspendarea presedintelui, care a crezut in sloganul cu ei si noi, care a sperat ca alegerile de anul acesta sa faca diferenta de valoare si principii, cand se va trezi ca partidul ii cere votul pentru Petre Lificiu sau pentru Viorel Constantinescu, social democrat pana anul acesta.

Sau ce va spune votantul PD-L din Bucuresti care ar urma sa puna stampila pe numele lui Ion Talpes, adica exact omul care ani de zile a coordonat serviciile secrete pentru Ion Iliescu si care a parasit barca PSD tocmai pentru ca la un moment dat fostul lui sef a cazut intr-un con de umbra? Oare acesti oameni se vor mai duce la vot sau vor sta dezamagiti acasa, gandind ca, oricum, toti sunt la fel?

Nu stiu ce beneficii electorale ii vor aduce PD-L-ului toti acesti traseisti desprinsi din demonizatul "322", insa, in mod cert, ii dinamiteaza discursul si ii cofuzeaza electoratul si-asa demobilizat.

A fost o pierdere calculata sau, cumva, democrat liberalii au mizat pe faptul ca traseistii vor trece neobservati?

Cat de bun ar fi sloganul "ei cu ei, noi cu voi", cat de remarcabila oferta de guvernare, ele nu raman decat vorbe pana in momentul in care cineva chiar le pune in practica. Adica cine, Petre Lificiu, Ioan Talpes, Petre Calian? Ceva nu se leaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#PDL, #slogan, #322, #candidati, #traseisti, #PSD, #PC, #Ioan Talpes , #PDL