Anunt despre impozite de la Finante. Ce va insemna scaderea CAS de la 1 iulie

Joi, 29 Mai 2014, ora 15:57
4600 citiri
Anunt despre impozite de la Finante. Ce va insemna scaderea CAS de la 1 iulie

Finantele nu vor negocia cu FMI largirea bazei de impozitare, ca masura compensatorie pentru scaderea cotei cu 5 puncte procentuale la CAS, asa cum prevede scrisoarea de intentie, sustine ministrul Petrescu.

Ministrul a precizat ca reducerea va fi aplicata de la 1 iulie si va afecta veniturile la buget cu 1,5 miliarde de lei.

"La CAS am luat in calcul mai multe scenarii. Vrem date finale pe colectare si in aceasta luna. In linii mari, este vorba sa ne bazam si pe veniturile de la buget si pe taxa de constructii speciale.

Vom vedea daca este vorba si de taierea de alte cheltuieli. Exista mai multe scenarii cu FMI. Sa vedem ce acord va fi convenit", a spus intr-o conferinta de presa ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

Ea a precizat ca estimeaza pentru acest an o crestere economica mai mare decat anul trecut, cand s-a inregistrat un avans de 3,5%, deci implicit mai mare decat cea inscrisa in legea bugetului, de 2,2%. Cifrele macroeconomice vor fi renegociate cu delegatia FMI.

Intrebata daca va aplica angajamentul din cea mai recenta scrisoare de intentie convenita cu FMI, de a largi baza de colectare a contributiilor sociale pentru a compensa scaderea de venituri provenite din reducerea cu 5 puncte procentuale a cotei CAS, Petrescu a spus ca nu intentioneaza sa negocieze sau sa aplice o astfel de masura.

Ponta: Reducerea CAS, punctul 1 la discutiile din iunie cu FMI

Cu cat scad veniturile din reducerea CAS

Ministrul Finantelor a aratat ca pentru a doua jumatate a anului scaderea contabila a veniturilor din reducerea CAS cu 5 puncte este evaluata la 2,6 miliarde de lei, dar influentele pozitive - impozitul pe profit, scaderea cheltuielilor cu personalul bugetar si alte venituri - reduc aceasta suma la nivelul bugetului consolidat la 1,5 miliarde de lei.

Ioana Petrescu a evitat sa raspunda cum se va putea aplica reducerea CAS de la 1 iulie atat timp cat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat in urma cu o zi ca rectificarea bugetara va fi operata abia in luna august.

Basescu: Sustin reducerea CAS, dar nu sunt suficient de inteligent sa inteleg de unde se va sustine

De altfel, Petrescu a refuzat sa raspunda la mai multe intrebari pe care le-a calificat ca fiind de competenta ministrului Liviu Voinea, care nu a fost prezent la conferinta organizata de Ministerul Finantelor Publice.

Ministrul Finantelor a mai spus ca acordul cu FMI este necesar, tinand cont de contextul international, dar spera ca la expirare sa nu mai fie nevoie de o noua intelegere. Acordul Romaniei cu FMI se incheie in toamna anului viitor.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Ioana Petrescu impozite, #Ioana Petrescu reducere CAS , #ministrul Finantelor