Cel mai mare rau facut de domnisoara de la Finante (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 23:40
40353 citiri
Cel mai mare rau facut de domnisoara de la Finante (Opinii)

Nu pot decat sa salut faptul ca Traian Basescu a descoperit in cele din urma ceea ce analistii economici si mediul de afaceri spun de luni de zile si anume ca dna ministru Petrescu este o nenorocire la Finante.

In primavara, dupa ce ii semna decretul de numire in functie, Traian Basescu spunea despre domnisoara Petrescu: "Sunt convins ca poate mult mai mult decat par ziaristii ca pot sa accepte. Sunt convins ca o sa le puna pielea pe bat prin Ministerul de Finante in cateva luni." Unde sunt iluziile mele?

Dupa penibila intalnire la Guvern pe tema reducerii CAS, Traian Basescu o mangaia pe cap pe dna Petrescu spunand ca "a fost un om folosit, aruncat in gura lupului. Ponta a sacrificat-o pe doamna ministru".

A fost, se pare, nevoie ca Ioana Petrescu sa emita mirobolanta declaratie despre Guvernul care nu creeaza locuri de munca pentru ca Traian Basescu sa intelega ca ministrul Finantelor nu are prea multe legaturi cu functia pe care o ocupa.

Atat de inteligente au fost masurile fiscale ale ultimei perioade incat din cauza taxei de stalp investitiile s-au prabusit, iar din cauza majorarii accizei la combustibil vanzarile si profitul Petrom, implicit veniturile la buget de pe urma acestora, au scazut.

Soarta contribuabilului fata in fata cu ANAF nu s-a imbuntatatit si, in general, nu a aparut nicio masura care sa denote respect pentru acesta, indiferent de calibrul sau, si o viziune reformista.

Iata ca dupa sase luni de socoteli amanuntite si studii de impact de mare anvergura, nu ma indoiesc, domnisoara Petrescu emite proiectul de lege care aduce o masura curajoasa si de mare substanta: se va putea plati cu cardul la ghiseele ANAF. De ce n-o fi facut asta din prima luna nu inteleg.

Dl Ponta ne vesteste ca in primele 8 luni ale anului incasarile la buget au depasit 100%. Dar nu da niciun fel de cifre concrete pe care isi sustine afirmatia. Poate o fi adevarat. Dar e nedovedit si ne-am mai ars. Ca doar tot dl Ponta ne spunea ca nu prea mai exista copil de clasa I fara telefon cu Internet.

Trist nu este atat ca inca un ministru al Cabinetului Ponta se dovedeste o alegere proasta. Cel mai trist este ca, in opinia mea, Ioana Petrescu compromite mai mult decat propriul nume. Domnia sa compromite o speranta.

Da, intr-un fel a fost sacrificata, dupa cum spune Traian Basescu. A fost trimisa in hatisul Finantelor fara sa fi avut cea mica experienta in economia reala, fara ca in viata domniei sale sa fi taiat o factura, sa fi creat un loc de munca, sa fi platit un salariu, sa fi avut responsabilitatea unor angajati.

Nu ii contest pregatirea teoretica. Din acest punct de vedere, are o carte de vizita remarcabila. Dar Finantele nu sunt doar teorie. Sunt multa practica, si practica dura. Si cele doua se presupun sine qua non. Pe cat de nociv este un om care s-a invartit prin economie, dar prin scoala a trecut ca gasca prin apa, pe atat de periculos poate fi unul toba de carte, dar fara niciun fel de experienta, un soarece de biblioteca, oricat de constiincios.

O diploma la Harvard e o premisa buna, dar pentru ca ea sa fie confirmata e nevoie de ceea ce numai economia reala iti poate da - experienta si intelegerea fenomenelor la firul ierbii.

Cand i-a dat pe mana poate cel mai greu minister, Victor Ponta ar fi trebuit sa se gandeasca la lucrul acesta. Dar pe de alta parte, cum sa se gandeasca atunci cand domnia sa a ajuns premier cu un doctorat plagiat si cu o activitate profesionala fara niciun reper notabil?

Cand numirea in functie s-a produs, am fost printre cei care au exprimat mari rezerve in privinta dsoarei Petrescu exact din motivele aratate mai sus. Si mi s-a raspuns ca sunt carcotasa, ca domnia sa este reprezentanta unei generatii tinere, cu scoli inalte care reprezinta de fapt speranta Romaniei si ca Victor Ponta a dat o lovitura de imagine.

Asa de puternica a fost lovitura ca exact imaginea s-a facut tandari. Da, aceasta era speranta si ea a fost, ma tem, fisurata de prestatia dsoarei Petrescu. Toti intelctualofobii, toti cei care vorbesc de "sorbonarzi" ca despre niste ciudatenii care trebuie cel mult tolerate ca niste accidente ale naturii, se simt probabil razbunati.

N-a facut mare branza "harvardista", tot cu Spiru si Cantemir e mai bine! Nu e mai bine si nu are cum sa fie mai bine. Cu asemenea competente am ajuns unde suntem, dar a palit asteptarea ca de unde suntem ne vor scoate tinerii cu multa carte.

Si acest lucru e cred cel mai rau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Ioana Petrescu Finante, #Ioana Petrescu locuri de munca, #taxa pe stalp acciza , #ministrul Finantelor