Si totusi... Ioana Petrescu

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 07:51
13067 citiri
Si totusi... Ioana Petrescu

Ioana Petrescu, ministrul Finantelor din Guvernul lui Victor Ponta, a intrat mai degraba brusc in radarul opiniei publice romanesti dupa de-acum celebra intalnire de la Palatul Cotroceni din 14 iulie in care presedintele Traian Basescu i-ar fi dat o lectie (nu, nu de economie, ci mai degraba de siretenie politica).

Presa si vocile publice din Romania au sarit, cum altfel?, sa o critice pe tanara membra a Guvernului, precum si pe premierul Victor Ponta, care, desi ii acordase increderea de a se ocupa de finantele economiei nationale, nu o pregatise pentru atacurile inerente din lumea politica indiferent din ce tara ar fi ea.

Nu sunt nici pentru si nici contra politicii domnului Ponta sau a modului in care dezvolta o strategie pentru scoaterea din impas a economiei romanesti si nu numai. L-am satirizat o data pentru modul in care a ales sa isi trateze adversarii politici, intr-un limbaj pe care nu l-am considerat demn de un prim-ministru.

I-am respectat alte decizii politice atunci cand a fost cazul, nu pentru ca reprezentau una sau alta dintre doctrinele politice care se vehiculeaza in Romania ca etichete partinice, ci pentru ca le-am considerat favorabile tarii. Trebuie insa sa marturisesc ca nu inteleg atentia negativa, gregara si necuvenita, care i se acorda atat prim-ministrului, cat si ministrului de Finante dupa acea intalnire de la Cotroceni.

Ce m-a surprins a fost modul in care presa si opinia publica din Romania au reactionat invocand "lipsa de pregatire profesionala" a Ioanei Petrescu. In buna traditie balcanica de care romanii nu par sa se vrea dezbarati, s-au facut insinuari asupra modului in care ministrul Petrescu si-ar fi obtinut doctoratul la Harvard, s-a vorbit despre posibile relatii cu persoane sus-puse din diverse organizatii guvernamentale care i-ar fi inlesnit studiile in strainatate si o suma de alte astfel de zvonuri.

Si, totusi, Ioana Petrescu are o licenta in economie obtinuta la Wellesley College in Boston, si un doctorat in economie de la Harvard University, unde l-a avut ca sef de comisie pe David Cutler, unul dintre cei mai cunoscuti economisti din mediul universitar american si care se bucura de prestigiul de a fi implicat nu numai in studii teoretice de economie, ci si in dezvoltarea de politici aplicate.

Cum am petrecut la randu-mi cea mai buna parte din ultimii 15 ani in mediul universitar american si in cel corporatist japonez, sunt gata sa asigur pe oricine ca nu e la indemana oricui sa fii acceptat la Wellesley sau la Harvard si sa iti termini studiile acolo cu titlul de doctor, indiferent de cine ti-ar fi rudele sau parintii din Romania.

Pe de alta parte, Ioana Petrescu are si o pozitie academica de profesor asistent (tenure track, banuiesc, desi nu sunt sigur) la University of Maryland in cadrul Scolii de Politici Publice, pe care, din nou, nu ti-o ofera nimeni pe tava pentru ca ai nu stiu ce pile sau relatii in Romania. (NB: In caz ca se intreaba cineva, nu o cunosc personal pe dna Petrescu si nici nu am stiut de existenta ei mai inainte de a fi devenit consilierul premierului Ponta in 2013.)

Nu in ultimul rand, indiferent de pozitia politica pe care te gasesti, trebuie sa admiri faptul ca premierul Ponta a avut curajul sa dea o sansa unui tanar specialist cu pregatire academica in afara tarii. Imi recunosc propriul parti pris aici, dar cati dintre prim-ministrii de dinaintea domniei sale au facut-o? In timp ce opinia publica din Romania se plange de lipsa specialistilor si de plecarea din tara a creierelor, Victor Ponta incearca sa ii aduca inapoi pe cei care se pot implica si pot ajuta la reconstruirea si consolidarea tarii.

Am fost (si raman) unul dintre sustinatorii vehementi ai nevoii ca noi, cei cu studii in strainatate, sa revenim in tara si sa ne implicam in viata publica, in guvern sau in reprezentarea tarii la nivel international pentru ca numai asa vom schimba cu adevarat ciclul vicios care domina viata publica, politica si de afaceri a Romaniei.

Am mai intrebat in mod public si cu alte ocazii, daca nu noi, cei care am petrecut atatia ani in strainatate, care stim ce inseamna sa traiesti intr-o societate care, de bine de rau, functioneaza normal si care avem si cunostintele necesare sa ne servim tara, daca nu noi, asadar, atunci cine?

Romanii nu au fost niciodata unul dintre acele popoare (ca japonezii, de exemplu) care fac tot posibilul sa isi trimita tinerii talentati la studii pe alte meleaguri pentru a-i duce inapoi si a le oferi posibilitatea sa se implice in guvernarea si promovarea tarii la nivel international. Mai trist este ca si atunci cand un astfel de "miracol" nu numai ca se petrece, dar mai este si initiat de prim-ministrul tarii, tocmai opinia publica - cea care ar avea cel mai mult de castigat de pe urma unei astfel de "intoarceri a creierelor" - este cea care se opune cu vehementa.

Pana acum Ioana Petrescu a lasat criticile, injuriile si comentariile rautacioase sa treaca peste ea, motiv pentru care o admir. In fond, nu a fost numita ministru decat de 5 luni si a propus deja mai multe masuri pe care le crede potrivite pentru imbunatatirea starii fiscale nationale. Nu cred ca e cazul sa facem tot ce ne sta in putinta sa o inlaturam din pozitie numai pentru a ne plange din nou, mai tarziu, ca ne lipsesc specialistii.

Specialisti avem, mai trebuie sa-i si recunoastem ca atare, sa-i punem la treaba si sa-i si lasam sa faca munca la care se pricep cel mai bine.

George T. Sipos

Doctor in literatura si istorie japoneza, consultant si manager de proiecte si programe in Japonia si SUA, profesor universitar de literatura si cultura japoneza in Romania si SUA si de cultura americana si limba engleza in Japonia.

Sipos preda in prezent la DePaul University in Chicago. Pe langa contributiile la Ziare.com, Sipos publica analize si comentarii despre Statele Unite, Europa si Japonia pe blogul sau, Quotidian Wonders.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ioana Petrescu ministru finante, #Ioana Petrescu performanta ministru , #ministrul Finantelor