Ioana Petrescu: Ma asteapta in SUA o slujba de 100.000 de dolari, dar eu raman in Romania

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 18:18
11546 citiri
Ioana Petrescu: Ma asteapta in SUA o slujba de 100.000 de dolari, dar eu raman in Romania
Foto: Facebook/Ioana Petrescu

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a explicat care sunt avantajele si dezavantajele functiei pe care o detine.

"Am o slujba in Washington care ma asteapta, care e platita cu aproape 100.000 de dolari pe an. Sunt profesor la Universitatea Maryland. Nici slujba asta nu mi-a obtinut-o tata, nu mi-a obtinut-o altcineva. A fost un concurs unde au fost intre 500 si 1.000 de candidati pe un loc. Am venit aici ca sa incerc sa ajut. Trebuie sa fim atenti un pic si cum ar gandi poate un tanar roman, din afara, care vrea sa se intoarca.

Pe de o parte, exista beneficiul ca vii si contribui la anumita schimbare si iti impui punctul de vedere si politici despre care crezi ca sunt cele mai bune. Exista pe de alta parte costurile, ca vii aici pe un salariu mult mai mic decat acolo si ca munca este extrem de stresanta si se munceste pana la 11 noaptea cam in mod normal, in fiecare zi.

Daca mai adaugam la asta si critici neconstructive si injuraturi... e foarte posibil ca balanta sa se incline in a nu te intoarce", a explicat Ioana Petrescu, pentru Economica.net.

Insa pentru ea e mai important faptul ca incearca sa faca o schimbare decat lucrurile negative, asa ca le-a transmis carcotasilor sa nu mai formuleze critici inainte de vedea rezultatele muncii sale.

Panseurile Ioanei Petrescu despre acciza: Va fi ori aceeasi, ori schimbata

Intrebata daca este multumita de salariul de ministru, ea a raspuns: "Sunt multumita de ceea ce pot sa realizez aici. Salariul mic si alte lucruri mai putin placute ale jobului le pun in balanta cu ceea ce se poate realiza cat stau aici. Si, deocamdata, balanta asta inclina spre schimbarile pe care le-am putut face, inclusiv piata de capital, inclusiv CAS-ul, spatiul virtual privat, taierea de 92 de taxe. Aceste lucruri atarna destul de greu in balanta".

Ioana Petrescu, taxata in repetate in randuri

Ioana Petrescu a fost taxata in repetate randuri pentru declaratiile sale, unul dintre cei mai vocali critici fiind presedintele Traian Basescu. Recent, seful statului a declarat ca este indignat de mentiunea ministrului Finantelor, conform careia "nu este treaba Guvernului sa creeze locuri de munca".

"N-am crezut ca in Romania in 2014 o sa aud un ministru care spune ca nu e treaba Guvernului crearea locurilor de munca, in conditiile in care Guvernul trebuie sa coordoneze fondurile de coeziune. (...) Prima minciuna a Guvernului este ca nu e treaba Guvernului sa creeze locuri de munca. Mai ales in situatii dificile, cand economia nu este intr-o crestere naturala, singura solutie este interventia statului pentru creare de locuri de munca", a spus presedintele.

Premierul Victor Ponta i-a luat apararea Ioanei Petrescu, precizand ca astfel de comentarii sunt rautacioase.

Ponta, dupa ce Basescu a criticat-o pe Ioana Petrescu: Acest atac e incorect

Mai mult, PNL si PDL au depus, la Camera Deputatilor, motiunea simpla intitulata "Ministerul MTO - minciuna, taxare, oprirea economiei". Cei 108 deputati PNL si PDL i-au cerut Ioanei Petrescu sa vina cu explicatii pentru masurile fiscale luate in utlima perioada. Motiunea a fost respinsa, in septembrie, cu 217 voturi "impotriva", 103 voturi "pentru" si 5 abtineri.

Ioana Petrescu: Nu e treaba Guvernului sa creeze locuri de munca (Video)

Un alt episod similar a avut loc dupa intalnirea de la Cotroceni, din iulie 2014, dintre seful statului, Traian Basescu, Victor Ponta si Ioana Petrescu, cand presedintele i-a criticat pe ceilalti doi, precizand ca nu au venit pregatiti pentru a-si expune motivele legate de decizia de a reduce CAS.

Basescu, despre "pisicutul" lipsit de caracter, care a aruncat-o pe Ioana Petrescu in gura lupului

"Prim-ministrul i-a luat orice arma (Ioanei Petrescu - n.red.) care sa sustina reducerea CAS, a fost un barbat number one, pentru ca initial a spus ca vine singur. A hotarat sa o ia cand a constatat ca, nemaiavand argumentul Codului fiscal, cineva trebuia sa dea raspunsurile.

Sunt convins ca aceasta doamna este bine echipata din punct de vedere teoretic. Marea problema a dansei este lipsa de practica. A venit prea repede direct in functia de ministru, fara sa fi administrat o companie intai", a opinat presedintele.

La acea intalnire, seful statului a invocat de mai multe ori termenul MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu), ce presupune, pentru 2015, masuri care sa duca la venituri suplimentare sau taieri de cheltuieli in suma de cel putin 3,5 miliarde lei, insa nici premierul, nici ministrul Finantelor nu a stiut sa raspunda cum va fi afectat acest indicativ de reducerea CAS.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Ioana Petrescu slujba SUA, #ministrul Finantelor slujba SUA , #ministrul Finantelor