CTP si Cristoiu, de acord cu declaratiile de interese pentru jurnalisti

Marti, 02 Februarie 2010, ora 23:05
2933 citiri
CTP si Cristoiu, de acord cu declaratiile de interese pentru jurnalisti

Obligativitata depunerii declaratilor de interese ar fi o idee buna, considera Cristian Tudor Popescu, care a depus un proiect asemanator la Clubul Roman de Presa in urma cu doi ani.

"Salut aceasta initiativa pe care, la randul meu, am propus-o prin Clubul Roman de Presa in urma cu aproximativ doi ani, dupa cazul Bogdan Chirieac. La momentul respectiv, eu am recomandat ziarelor ca redactorii sa isi depuna la conducerea ziarelor declaratiile de interese (...) Era, insa, doar o recomandare, mi se pare o idee buna sa fie o obligatie", a declarat senior editorul de la ziarul Gandul.

CT Popescu a comentat astfel o initiativa legislativa a senatorului PD-L Iulian Urban, prin care si jurnalistii ar fi obligati sa depuna declaratei de interese la Agentia Nationala de Integritate.

Jurnalistii, obligati sa depuna declaratii de interese la ANI? (Video).

La randul sau, Ion Cristoiu considera benefica obligarea jurnalistilor sa-si depuna declaratii de interese.

"E o initiativa buna cata vreme jurnalistii nu au si afaceri care intra in contradictie cu statutul lor. Initiativa ar putea contribui la imaginea publica a jurnalistilor. Am putea lupta astfel impotriva zvonurilor si suspiciunilor fata de breasla noastra, despre care circula multe prostii.

Am putea usor contracara suspiciuninile ca ne putem ocupa si cu ceva care intra in contradictie cu statutul nostru de jurnalisti. Din punct de vedere juridic, majoritatea jurnalistilor, lucrand pentru firme private, nu vad obligativitatea unei astfel de prevederi. Dar ar fi benefica. Eu nu am nimic impotriva si as fi dispus sa imi depun declaratia de interese, chiar si declaratia de avere", a declarat Ion Cristoiu.

Opinii contra

Propunerea senatorului PD-L Iulian Urban si-a gasit si opozanti. Printre acestia se numara si europarlamentarul liberal Renate Weber, care le recomanda celor din PD-L ca ar fi bine sa inteleaga faptul ca in Romania este democratie.

"Inteleg disperarea partidului de guvernamant si a presedintelui Basescu fata de imposibilitatea de a pune botnita presei prin folosirea instrumentelor de forta si puternic politizate a ceea ce a fost candva statul de drept din Romania - DNA, ANI - dar ar trebui totusi sa inteleaga ca regimul care se cheama "democratie" are neajunsurile lui si fata de tendintele autoritariste: nu merge sa aplici jurnalistilor ce aplici demnitarilor", a scris europarlamentarul pe pagina personala de Facebook.

De asemenea, reprezentantii Clubului Roman de Presa sustin, intr-un comunicat, ca "Recomandarea ca jurnalistii sa-si faca publica declaratia de interese sau sa o depuna la managerii companiilor de presa este inclusa in Codul Deontologic al CRP, deci exista ca masura de autoreglementare a profesiei.

Grija domnului senator PD-L Urban fata de onestitatea jurnalistilor este remarcabila si induiosatoare. Seamana cu cea a diverselor personaje mai mult sau mai putin publice, care au facut un sport la moda din demonizarea noastra, intretinand confuzii voite si reducandu-ne deliberat la acelasi numitor. (...)

Suntem capabili sa ne facem curat in curte si curtea noastra ne priveste exclusiv", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Clubul Roman de Presa.

Si Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) critica ideea: "O astfel de masura este abuziva prin faptul ca reglementeaza o activitate privata, ale carei venituri provin din surse private. Prin legea de functionare a ANI legiuitorul si-a propus asigurarea "exercitarii functiilor si demnitatilor publice in conditii de impartialitate, integritate, trasparenta" (lg. 144/2007). Activitatea jurnalistica nu este nici o functie, nici o demnitate publica, cu exceptia serviciilor publice de radio si televiziune si a agentiei Agerpress.

Procesul de autoreglementare este singurul care are legitimitatea de a impune astfel de masuri in interiorul breslei. Orice lege care impune jurnalistilor obligatii specifice demnitarilor publici este abuziva. In egala masura, presa trebuie sa dea dovada de mult mai multa transparenta pentru a reface din prestigiul si credibilitatea pierdute in ultimii ani, mai ales din cauza legaturilor cu mediul de afaceri sau cu mediul politic.

De aceea solicitam Comisiei Juridice si Parlamentului sa respinga amendamentul. Solicitam o pozitie publica a PD-L cu privire la initiativa senatorului Urban. Solicitam Presedintelui Basescu si PD-L, ca partid care l-a sprijinit in campanie, sa-si asume public "Pactul pentru garantarea libertatii de exprimare" si "Carta Europeana pentru Libertatea Presei" din noua postura de presedinte si respectiv partid de guvernamant. Consideram ca o masura ce ar asigura transparenta intereselor din media ar fi accesul gratuit la datele de la Registrul Comertului", se arata in comunicatul AMP. (L.H.)

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#declaratii interese CT Popescu, #declaratii interese Ion Cristoiu, #declaratii interese jurnalisti ANI , #stiri Ion Cristoiu