Revista presei: Cum l-au saltat comunistii pe Ion Diaconescu in 1947

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 09:01
3416 citiri
Revista presei: Cum l-au saltat comunistii pe Ion Diaconescu in 1947

Ion Diaconescu, ultimul senior al taranistilor, s-a stins din viata la 94 de ani, dintre care 17 i-a petrecut in inchisoare, fiind batut si torturat. Presa de miercuri relateaza episodul arestarii si aduce in prim-plan viata omului politic Ion Diaconescu.

A murit Ion Diaconescu, ultimul senior taranist, titreaza "Jurnalul National". Fostul presedinte al PNTCD a fost internat recent la spitalul Fundeni, bolnav de inima, insa medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

Ion Diaconescu a fost arestat de regimul comunist in 1947, cand Partidul National Taranist a fost scos in ilegalitate. Fostul lider taranist a povestit episodul arestarii in cartea "Temnita - Destinul generatiei noastre", arata "Adevarul".

Ion Diaconescu a acordat ultimul interviu ziarului "Evenimentul Zilei", spunand ca, in inchisoare, traia cu speranta ca lumea Occidentului va ajuta Romania sa iasa din haos.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca a avut cu Ion Diaconescu relatii de adversitate politica, insa ca au fost relatii civilizate, scrie "Romania Libera".

"Puterea" scrie ca Ion Diaconescu, nascut intr-o familie de preoti, a profesat ca inginer, insa dupa ce a fost inchis nu i s-a mai dat voie sa lucreze decat in intreprinderi de mica importanta.

Jurnalul National: A murit Ion Diaconescu, ultimul senior taranist

Ion Diaconescu a murit la varsta de 94 de ani, dintre care 17 de temnita comunista. Fostul presedinte al PNTCD a fost internat recent la Institutul de Cardiologie de la Fundeni si externat in 3 octombrie. Medicii nu au mai putut face nimic pentru el, din cauza varstei, scrie Jurnalul National.

Cum l-au saltat comunistii pe Ion Diaconescu in 1947

Fostul presedinte al PNTCD a fost arestat de regimul comunist in 1947, anul scoaterii in ilegalitate a PNT si a fost detinut politic pana in 1964.

Ion Diaconescu a povestit episodul arestarii sale in cartea "Temnita - Destinul generatiei noastre". Acesta spune ca, dupa arestarea mai multor lideri taranisti, a luat decizia de a iesi in oras noaptea, deoarece arestarile aveau loc cel mai des la ore tarzii. Cand s-a intors insa acasa, politia a sunat la usa.

"Din neglijenta, la culcare, usa nici nu a fost incuiata si astfel au dat navala in camera mea vreo cinci indivizi cu pistoale care strigau: mainile sus!", ca intr-un veritabil film american cu gangsteri.

Dupa socul din primele momente, mi-am recapatat calmul, am protestat pentru incalcarea domiciliului si am cerut sa mi se prezinte mandatul de arestare sau de perchezitie emis de organele judiciare. La auzul cererii mele, cel care parea seful echipei a ras cu cinism si a strigat la un subaltern care purta o servieta: 'Scoate, ma, un mandat de arestare sa i-l completam. Daca omul are pretentii, trebuie sa-l satisfacem'", arata Adevarul.

Evenimentul Zilei: A murit Ion Diaconescu

In ultimul sau interviu, Ion Diaconescu spune ca a trait in inchisoare cu speranta ca Occidentul va ajuta Romania. Intrebat daca a fost batut si torturat in inchisoare, Diaconescu spune ca "bataia era lux".

"Noi traiam in puscarie cu speranta - si era bine motivata, ca, sub raportul fortei materiale, mai tari erau aia din Vest - ca pana la urma aceasta lume a Occidentului ne va ajuta si pe noi sa iesim din haosul asta.

Cum sa ramanem pentru totdeauna cu astia care ne fac numai rau? Eram siguri ca va sosi democratia. A sosit si a sosit asa schioapa, ca acum, si dupa atata timp. Totul e sa nu iti pierzi nici acum credinta si speranta. Pentru ca va veni si acuma. Unde gresim este durata. Cand va veni?", a declarat Diaconescu, pentru Evenimentul Zilei.

Romania Libera: Iliescu - Cu Ion Diaconescu am avut relatii de adversitate, dar civilizate, m-a mahnit vestea mortii

Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a spus ca l-a mahnit stirea incetarii din viata a lui Ion Diaconescu, desi la inceputul anilor 1990 a fost in relatii de adversitate politica cu acesta.

"(...) Au fost relatii civilizate. I-am cunoscut pe domnii Coposu si Diaconescu la 10 ianuarie 1990. Eram presedinte al CFSN si atunci am primit delegatiile unor partide. Am avut atunci o discutie amicala si constructiva", a spus Iliescu, potrivit Romania Libera

Puterea: Ion Diaconescu a murit

Presedintele de onoare al Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD), Ion Diaconescu, s-a nascut la 25 august 1917 in comuna Botesti, judetul Arges, in familia unui preot. A absolvit liceul 'Mihai Viteazu' din Bucuresti si cursurile Facultatii de Electromecanica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti.

A lucrat ca inginer in cadrul Ministerului Economiei Nationale pana in 1947, cand a fost arestat pentru activitatea desfasurata in cadrul Partidului National Taranesc (PNT). Dupa eliberarea din inchisoare nu i s-a mai permis sa ocupe decat posturi de inginer in intreprinderi de mica importanta. Din 1964 si pana in 1980, cand s-a pensionat, a lucrat la intreprinderea "Ascensorul".

A fost deputat PNTCD de Bucuresti in trei legislaturi consecutive (1990-1992, 1992-1996; 1996-2000), iar intre 1996 si 2000 a indeplinit functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

A devenit presedinte de onoare al PNTCD, in urma Congresului Extraordinar din 14 august 2001, scrie Puterea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ion Diaconescu, #Diaconescu inchisoare comunisti, #Ion Diaconescu PNTCD , #murit