Constantinescu si Iliescu nu vor prag electoral de 10%

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 09:55
2899 citiri
Constantinescu si Iliescu nu vor prag electoral de 10%
Foto: Realitatea TV

Fostul presedinte Emil Constantinescu considera ca ridicarea pragului electoral la 10% ar avea un efect devastator pentru Romania prin eliminarea UDMR din Parlament, in timp ce Ion Iliescu a calificat ideea drept "nastrusnica".

"Ce-a spus presedintele, 10% - un prag, inseamna eliminarea UDMR-ului. Iar aceasta ar avea - chiar daca in Romania ar avea un efect, in strainatate ar avea un efect devastator. Si impreuna ar atarna o stare de divergenta cu Ungaria, cu noul guvern ungar, si ne-ar tari exact intr-o situatie din care noi am dorit sa iesim", a declarat Emil Constantinescu miercuri, in timpul unei intalniri cu Mihail Gorbaciov, citat de Mediafax.

Fostul presedinte a laudat politica dusa in privinta minoritatilor pe timpul sau si al lui Ion Iliescu. "Romania a devenit, in timpul mandatelor noastre, un model pentru intelegerea interetnica si pentru intelegerea regionala. Si acest lucru a fost afirmat, nu de noi, a fost afirmat de presedintele Clinton, de toate structurile internationale. Ori, daca se introduce un astfel de aspect, el va fi citit ca eliminarea partidului. Putem sa nu fim de acord cu ei - nici eu nu sunt de acord cu UDMR-ul, sau am avut conflicte - dar aceasta a fost cheia reconcilierii - prezenta posibila, prezenta in Parlament si posibila in guvernare", a mai spus Constantinescu.

De asemenea, el s-a aratat contrariat si de opinia exprimata de Traian Basescu cu privire la existenta in Romania a doar doua partide mari.

"Romania nu este coapta pentru un regim de doua partide(...)Romania nu este similara cu Statele Unite. Regimul prezidential care este valabil in Statele Unite de 300 de ani, n-a fost valabil nicaieri in lume. In America de Sud, in Asia de sud-est a dus la dictaturi. Deci, practic, nu putem sa facem abstractie de experienta statelor democratice, a statelor cu regimuri autoritare si sa construim si sa experimentam din nou prin incompetenta si necunoastere", a adaugat Constantinescu.

La randul sau, Ion Iliescu a spus ca ideea lui Traian Basescu este "nastrusnica".

"UDMR-ul este partener in Guvernul Boc, patronat de domnul Basescu. Am avut si diferendumuri cu UDMR-ul. Dar eu cred ca prezenta UDMR-ului in viata politica in general, in guvern si in Parlament, a fost un factor de stabilitate, de echilibru. Asa ca nu ne putem juca cu asemenea chestii. E usor sa tot lansezi tot felul de idei nastrusnice, dar trebuie sa vezi si consecintele", a spus Iliescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la B1Tv, ca este un sustinator al pragului electoral de 10% pentru intrarea in Parlament sau a unui sistem electoral care sa permita existenta a doua partide mari, care sa alterneze la guvernare cu sprijinul unui partid mai mic.

Actualul sistem electoral prevede un prag electoral pentru intrarea in Parlament de 5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Constantinescu, #Ion Iliescu, #prag electoral, #Traian Basescu , #Emil Constantinescu
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Sunt extrem de dezamagit, cum *** poate primul presedinte ales tocmai ca sa nu ramana neocoumnistii la putere lauda regimul ion ilici???!!!;-(
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Si de ce, ma rog, ar fi "devastatoare" pentru Romania iesirea UDMR din Parlament?