13-15 iunie 1990 in presa straina: Iliescu a iesit curat din dosarul Mineriadei

Joi, 18 Iunie 2009, ora 23:45
2818 citiri
13-15 iunie 1990 in presa straina: Iliescu a iesit curat din dosarul Mineriadei

Verdictul pe care l-a dat, joi, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania in dosarul "13-15 iunie 1990", prin care fostul presedinte Ion Iliescu este scos de sub urmarire penala, a captat atentia presei internationale.

Romania retrage acuzatia de genocid in cazul fostului presedinte Ion Iliescu, acum in varsta de 79 de ani, in dosarul "13-15 iunie 1990", cand minerii au luat cu asalt Bucurestiul in lunile de tranzitie ale unei tari abia iesite de sub ciocanul si nicovala comunismului, comenteaza Reuters.

Amintind ca fostul presedinte a primit educatie sovietica la o varsta frageda, la noua ani, agentia de presa sugereaza ca Romania incerca sa adere la democratie, insa tot sub un lider comunist.

Procurorii au investigat numarul victimelor din Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie si, potrivit datelor inregistrate la comisiile parlamentare de ancheta, numarul ranitilor este de 746, iar numarul mortilor de sase: patru morti prin impuscare, un decedat in urma unui infarct si o persoana injunghiata.

Asociatiile de revolutionari sustin, insa, ca numarul celor decedati in timpul acelor evenimente se ridica la aproximativ 100, ingropati de autoritati in secret si fara ducumente intr-un cimitir din Bucuresti.

Magistratul Simona Frolu, de la Biroul de Presa al Parchetului General din Bucuresti, a declarat pentru Reuters ca nu exista nicio dovada care sa demonstreze ca Iliescu a ordonat uciderea unui grup de oameni.

In iunie 1990, la o luna dupa ce la Bucuresti au avut loc primele alegeri democratice odata cu inlaturarea dictatorului stalinist Nicolae Ceausescu, Iliescu a chemat in jur de 20.000 de mineri sa salveze Frontul Salvarii Nationale de "o lovitura de stat fascista".

"Ion Iliescu, scos de sub urmarire penala in rascoala minerilor", titreaza Nine oClock: "Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au hotarat sa puna punct cercetarii penale a fostului presedinte Ion Iliescu in dosarul 'Mineriadei'".

Publicatia romaneasca editata in limba engleza subliniaza ca procurorii si-au motivat decizia pe baza acelorasi argumente invocate in cazul "Revolutiei din 1989", cand s-a constatat ca fostul procuror militar Dan Voinea a comis o serie de ilegalitati pe cand era adjunct al Sectiei Parchetelor Militare si se ocupa de dosarele Revolutiei si Mineriadei.

Alaturi de Ion Iliescu, procurorii au decis scoaterea de sub urmarire penala a fostilor generali Mihai Chitac, Victor Athanasie Stanculescu si a fostului sef al SRI, Virgil Magureanu, mentioneaza sursa.

Javno.com puncteaza ca Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire in dosarul Mineriadei, dar ca inca este anchetat in legatura cu rolul pe care l-a avut in revolutia anti-comunista din 1989, cand sute de oameni au fost impuscati in Bucuresti dupa fuga lui Ceausescu.

"Desi Iliescu s-a bucurat de o popularitate sporita dupa ce dictatorul Nicolae Ceausescu a fost detronat si executat, liderii politici oponenti inca il acuza ca le-a furat romanilor revolutia, simbol al infrangerii comunismului", adauga jurnalistii straini.

Potrivit datelor din Dosarul Revolutiei din 1989, 1.200 de oameni au murit si peste 3.300 au fost raniti pe strazile Bucurestiului, cand romanii au iesit in strada sa denunte regimul Ceausescu.

"Candidat din partea FSN, Iliescu a reusit sa castige alegerile din mai 1990 cu o majoritate zdrobitoare de 85%. Romanii i-au dat un impresionant vot de incredere unui om care s-a remarcat cu doar cinci luni inainte de scrutin, in si acum confuza revolta din 1989.

Criticii din tara, dar si cei din afara il acuza pe fostul sef de stat ca, ajutat de alti lideri importanti din Partidul Social Democrat, succesorul fostului FSN, au blocat reformarea Romaniei si au protejat mostenirea politica si elitele sistemului comunist, mai exact dosarele Securitatii si 'securistii', cei acuzati de politie politica", potrivit aceleiasi surse.

"Curatarea" lui Iliescu nu este trecuta cu vederea nici de agentia de presa ANP, citata de Volkskrant, care informeaza ca fostul presedinte nu va fi judecat pentru rolul pe care l-a avut in revolta minerilor, din 1990, de la Bucuresti.

"Procurorii au hotarat ca Ion Iliescu, acuzat de genocid, de crime de razboi, de tratament inuman si de cooperare in materie de tortura, sa fie scos de sub urmarire penala pentru ca nu exista suficiente dovezi incriminatorii. In timp ce, oficial, doar sase oameni si-ar fi pierdut viata intre 13 si 15 iunie 1990, minerii spun ca numarul mortilor depaseste 100", precizeaza agentia de presa.

Publicatia adauga ca, lui Iliescu, care si-a mentinut pozitia de "nevinovat" in cei 20 de ani care au trecut de la masacrul sangeros de la Bucuresti, ii era interzis, din punct de vedere moral, accesul in fruntea unei democratii obtinute prin Revolutia din 1989 tocmai din cauza educatiei sovietice primite.

De ce un om care a fost sustinut de Ana Pauker sa studieze in Rusia nu are dreptul sa conduca o tara scapata de Niculae Ceausescu isi gaseste cea mai buna explicatie in sloganul scandat in Piata Universitatii, in 1990: "Cine a stat cinci ani la rusi nu poate gandi ca Bush".

"Romania a retras acuzatiile impotriva lui Iliescu", anunta si Interia: "Autoritatile romane au hotarat, joi, sa-l scoata de sub urmarire penala pe fostul presedinte Ion Iliescu in legatura cu sangeroasele evenimente care au avut loc la Bucuresti in 1990.

S-a decis scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu si in ceea ce priveste acuzatiile de propaganda pentru razboi, genocid, tratamente inumane si complicitate la tortura".

Nici jurnalistii polonezi nu uita ca mineriada a avut loc la doar cateva luni dupa ce Romania fusese victima Revolutiei de la 1989, cand Ceausescu a fost inlaturat de la putere. Intre 13-15 iunie 1990 au murit aproximativ 100 de oameni, ingropati in secret si fara documente.

Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Iliescu Mineriada, #scoatere urmarire penala, #genocid, #comunism , #mineriade