Actrita Florina Cercel a fost audiata ca martor in dosarul Mineriadei

Joi, 16 Martie 2017, ora 13:50
4526 citiri
Actrita Florina Cercel a fost audiata ca martor in dosarul Mineriadei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Actrita Florina Cercel a fost audiata, joi, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in calitate de martor in dosarul Mineriadei, in care au fost puse sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu si Miron Cozma.

Florina Cercel a declarat, dupa ce a fost audiata timp de aproximativ o ora, ca le-a spus procurorilor ce stia despre fostul sau coleg Ovidiu Iuliu Moldovan, care a fost batut in timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990.

Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, decedat in 2008, a vorbit, in 1990, din balconul de la Universitate, alaturi de alte persoane care au contestat puterea de atunci de la Bucuresti, printre acestia fiind Ana Blandiana, Victor Rebengiuc, Gheorghe Zamfir, Doina Cornea si Gabriel Liiceanu.

In dosarul Mineriadei, marti a fost audiat, in calitate de martor, Dumitru Mazilu, fost prim-vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale.

Incepand din 11 ianuarie au fost la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a lua la cunostinta ca sunt inculpati in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sarbu, Virgil Magureanu, Emil "Cico" Dumitrescu si Miron Cozma.

Si Andrei Plesu, fost ministru al Culturii in iunie 1990, a fost audiat in calitate de martor in acest dosar.

Procurorii au publicat, in ianuarie, fotografiile a peste 100 de persoane retinute in 13 iunie 1990, la Mineriada, incercand sa le gaseasca cu ajutorul populatiei. Ministerul Public arata atunci ca nu are date suficiente care sa poata duce la identificarea acestora intrucat au fost indicate in albumele foto realizate in incinta U.M. Magurele numai cu nume si prenume, fara alte date suplimentare.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, in 23 decembrie 2016, ca in dosarul cunoscut sub numele de "Mineriada 13 - 15 iunie 1990" s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale, pentru infractiuni contra umanitatii, fata de mai multi fosti demnitari si lideri de sindicat, printre care si Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si presedinte al Romaniei, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii sau Miron Cozma.

In aceeasi cauza, procurorii militari efectueaza in continuare urmarirea penala fata de alti 18 suspecti, tot pentru infractiuni de crime impotriva umanitatii.

Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca, in perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpatii au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti, atac in care au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

In urma atacului au fost ucise prin impuscare patru persoane si au fost ranite prin impuscare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vatamari ale integritatii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Florina Cercel audiata dosar Mineriada , #mineriade