Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Gelu Voican: Acuzatiile aduse lui Ion Iliescu sunt aberante. E vorba DOAR de patru morti

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 20:47
9710 citiri
Gelu Voican: Acuzatiile aduse lui Ion Iliescu sunt aberante. E vorba DOAR de patru morti
Foto: captura YouTube / Marius Tuca Show

Gelu Voican-Voiculescu a declarat ca acuzatiile aduse lui Iliescu in Dosarul Mineriadei sunt "aberante", el sustinand ca responsabilii pentru ceea ce s-a intamplat atunci sunt "fortele care voiau sa impiedice intrarea in normalitate prin consimtirea alegerilor din mai 1990".

Viceprim-ministrul in primul guvern provizoriu din 1990 si responsabil cu controlul serviciilor secrete, in perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, Gelu Voican-Voiculescu a mai sustinut ca redeschiderea dosarului ar fi o prelungire a unei initiative mai vechi a fostului presedinte Traian Basescu.

"Redeschiderea dosarului s-a facut dupa referendumul pentru invalidarea lui Basescu si Codruta Kovesi a cerut redeschiderea acestui dosar. Pe urma, fostul presedinte Basescu i-a imputat procurorului general Nitu ca intarzie si nu da drumul la redeschiderea acestor dosare. Acum, in acest moment, totul este in inertia acelor initiative, care si-au pierdut obiectul", a mai adaugat Voican apreciind ca ar vrea sa creada ca "actuala putere nu este interesata sa se rafuiasca cu Iliescu, care tine de domeniul trecutului".

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - e acuzat de crime contra umanitatii (Surse)

Potrivit lui Gelu Voican, "mecanica procedurala isi urmeaza mersul", insa acuzatiile care ii sunt aduse lui Ion Iliescu "sunt aberante".

"Este vorba doar de patru morti in conditiile unor evenimente violente de care nu avea niciun fel de responsabilitate noua putere abia aleasa si nevalidata, inca, urma ca pe 14 iunie sa deschidem Parlamentul", a spus Voican.

Gelu Voican reaminteste ca "in epoca au fost sase morti si ancheta generalului Voinea a redus la patru morti", spunand ca "restul sunt rezultatul infruntarilor care au avut loc in conditiile in care fortele de ordine s-au debandat si nu si-au exercitat in niciun fel rolul, de frica de a nu fi acuzati ca au facut represiune pentru ca aveau amintirea proceselor autoritatilor de dinainte, cu oamenii imbracati in haine vargate care reprezentau Ministerul de Interne, Politia, Securitatea si care au produs o anumita impresie".

El a mai spus ca, in contextul de la acea vreme, fortele de ordine au preferat sa nu se implice in mentinerea ordinii care era perfect legala in conditiile societatii post revolutionare.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - cum comenteaza ministrul Justitiei

Fortele potrivnice Revolutiei, de vina

Potrivit lui Gelu Voican, evenimentele din 13 iunie 1990 au fost o incercare a fortelor potrivnice Revolutiei din decembrie 1989 de a intarzia intrarea in legalitate a noii puteri.

"S-a urmarit in mod deliberat sa se impiedice consfiintirea rezultatului alegerilor si inscrierea noastra pe linia unei vieti democratice", a sustinut acesta.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - ce spun Constantinescu, Nastase si Roman

Intrebat care sunt fortele potrivnice Revolutiei din decembrie 1989 care sunt vinovate pentru evenimentele din 13 iunie 1990, fostul viceprim-ministrul in primul guvern provizoriu a acuzat existenta unei "conivente americano-sovietica", nemultumite ca fortele de stanga au castigat primele alegeri libere organizate dupa caderea regimului comunist, carora li s-au alaturat si "fortele opozitiei proaspat create, partidele care erau in opozitie cu FSN erau si ele interesate ca rezultatele alegerilor sa nu aiba urmari, sa intrerupa sirul de evenimente firesti care urmau dupa alegeri".

Presa externa, despre Iliescu "cel educat la Moscova": Pana acum a fost aparat de fostii comunisti din guverne

Potrivit lui Gelu Voican, "daca tot se redeschide un dosar trebuie lamurit cine sunt si ce au fost cei care au actionat in 13 iunie si au provocat atacurile impotriva institutiilor de stat".

Intrebat cine se face vinovat pentru evenimentele din 13 iunie 1990, Gelu Voican a afirmat ca vina nu poate fi imputata noii puteri, ci acelora "care voiau sa impiedice intrarea in normalitate prin consimtirea alegerilor".

"Sunt responsabili numai cei care voiau sa impiedice intrarea in normalitate prin consimtirea alegerilor. Adica, in momentul in care deschidea Parlamentul, puterea era legitima pentru ca, va reamintesc, guvernarea provizorie era una rezultata din revolutie. Ori, revolutia este un act arbitrar, ca el sa fie legitim trebuia sa aibe acoperirea votului popular ori la 20 mai tara a votat pentru cei care au facut revolutia. Din momentul acela noi castigam o legitimitate care ar fi intrat in vigoare prin deschiderea Parlamentului", a mai sustinut Gelu Voican Voiculescu.

Gelu Voican a insistat ca evenimentele tragice din data de 13 septembrie sunt rezultatul unei "conjunctii de interese externe" care erau nemultumite de rezultatul alegerilor interne, pe de-o parte, si fortele revansarde ale fostilor exponenti comunisti care au fost dati la o parte si proaspetele partide de opozitie care intr-un fel erau nemultumite ca au pierdut alegerile.

"Pe de alta parte va amintesc ca la BBC s-au difuzat in seara de 13 iunie 1990, imagini cu Bucurestiul in flacari, fiind de fapt imagini din Sofia. Niciodata nu s-au dezmintit aceste transmisii. Exista un fel de coniventa occidentala impotriva rezultatului alegerilor de la noi. Asta dupa incercarea de dezmembrare a Romaniei din martie 1990, cu evenimentele de la Targu Mures, care au reprezentat un lucru pus la cale in laboratoarele serviciilor secrete occidentale germane, care aveau interes sa destabilizeze Romania, dupa ce nu s-a reusit asta cu ocazia revolutiei", a mai sustinut Voican.

El a mai precizat ca CEDO nu a dat nicio decizie de redeschidere a acestui dosar, pentru ca nu are cum sa cenzureze viata juridica din Romania. CEDO nu a facut decat sa acorde despagubiri si reparatii morale victimelor evenimentelor din iunie 1990. CEDO nu putea sa sugereze macar redeschiderea dosarului.

Intrebat daca a luat legatura cu Ion Iliescu, dupa ce aceasta a mers, miercuri, la PICCJ, Gelu Voican a afirmat ca nu a avut timp sa faca acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Gelu Voican Iliescu dosar mineriada, #dosar mineriada Iliescu redeschis , #mineriade