Mineriada 1990: Ion Iliescu, un vis urat al istoriei recente

Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 11:23
10168 citiri
Mineriada 1990: Ion Iliescu, un vis urat al istoriei recente

Ion Iliescu a ajuns sa se confrunte cu trecutul. Conflictul pe care l-a creat, violenta polarizare a societatii din iunie 1990, e si astazi una dintre cele mai mari poveri pe umerii romanilor.

Nimic din ce a atins "emanatul Revolutiei", cum ii placea sa spuna, nu a rezistat, iar aceasta confruntare finala cu procurorii si, probabil, cu judecatorii reprezinta lespedea vinovatiei care se va aseza pe mostenirea politica a lui Ion Iliescu.

Fostul presedinte n-a crezut in democratie, ci, la inceput, a crezut in strategia lui Silviu Brucan inspirata de Moscova, aceea de a-l elimina pe Ceausescu si de a ajunge la putere ca salvator al natiunii. Dupa ce a reusit, a facut tot posibilul sa se mentina la putere.

13 iunie 1990 nu a fost o confruntare cu manifestantii din Piata Universitatii, ci a reprezentat punerea in practica a unei strategii de eliminare a oricarei opozitii a partidului unic de atunci, FSN.

Ion Iliescu detesta pluralismul politic, iar teama lui cea mai mare era aceea ca ar putea exista in societatea romaneasca o voce puternica a Opozitiei.

Anihilarea oricarei forme de opozitie

Venirea minerilor in data de 14 iunie la Bucuresti a reprezentat anihilarea acestei voci. Sa ne amintim ca minerii au distrus sediile partidelor istorice, PNL si PNT, au inchis ziare, au redus la tacere orice voce contrara regimului politic instituit dupa alegerile din 20 mai.

Foto: Stirile TVR - Minerii chemati de Ion Iliescu au alungat manifestantii din Piata Universitatii si timp de doua zile au terorizat Bucurestiul

Reteta aducerii minerilor nu a fost testata atunci pentru prima data, ei au venit de cate ori regimul Iliescu a avut nevoie sa distruga opozitia din strada.

Minerii apar in Bucuresti pentru prima data in 28 ianuarie 1990, atunci cand Opozitia formata din partidele istorice si mai multe organizatii studentesti au fost obligate sa accepte formarea CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala), in care FSN avea 50% din locuri, iar restul partidelor, 50%.

In fapt, cei care pusesera mana pe putere dupa executarea sotilor Ceausescu si-au asigurat o majoritate in prima institutie parlamentara de dupa prabusirea regimului comunist.

Era o situatie de criza, iar Ion Iliescu a profitat de ea, inabusind marsul partidelor istorice prin chemarea muncitorilor de la IMGB, iar, a doua zi, pe minerii din Valea Jiului.

Ortacii condusi de Miron Cozma au venit din nou in data de 12 februarie, cand un miting al studentilor din Piata Victoriei s-a incheiat cu ciocniri intre protestatari si fortele de ordine. Deja minerii devenisera o politie privata a regimului Iliescu-Roman.

Urmasii comunismului

Ceea ce s-a intamplat in 14 si 15 iunie nu a fost decat punctul culminant dintr-o serie a strategiei de a folosi o categorie sociala si profesionala pentru a elimina Opozitia. Privind inapoi e usor de sesizat faptul ca aceasta chemare repetata a minerilor facea parte din strategia comunistilor de a ajunge la putere, de a se mentine si de a-si anihila inamicii politici.

Ceea ce a facut Ion Iliescu in anii '90 aduce mult cu ce s-a intamplat in Romania dupa 1946.

Chemarea minerilor, instituirea unei atmosfere de teroare semana mult cu modul in care Partidul Comunist a luat puterea dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Democratia populara a fost inlaturata prin crearea artificiala a unei "democratii muncitoresti", care a fost instigata impotriva restului societatii.

Aceeasi strategie a aplicat-o si Ion Iliescu. Asta stia, asta a facut. I-a instigat pe mineri impotriva intelectualilor, partidelor istorice si a studentilor care i se opuneau la acea vreme.

Foto: Hepta.ro - Ion Iliescu a trait sa se confrunte cu efectul propriilor decizii politice si sa raspunda pentru ele

Liderii actuali ai PSD vor face tot ce le va sta in putinta ca sa opreasca judecarea lui Ion Iliescu, pentru ca trebuie sa ascunda fata de noile generatii intunericul din care a aparut acest partid si legaturile vinovate pe care le are cu comunismul.

Posibila judecare a lui Ion Iliescu ar arata cat de alterata a fost si e politica actuala a social-democratilor, din cauza faptului ca au ramas cantonati in sistemul de gandire comunist, iar guvernarea lor s-a bazat pe dezbinare si eliminarea brutala a adversarilor politici.

E bine ca Ion Iliescu a trait suficient de mult ca sa se confrunte cu propriul trecut si sa realizeze ca in istoria Romaniei nu va ramane decat ca un vis urat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ion Iliescu mineriada, #Miron Cozma mineri, #piata universitatii mineriada, #Ion Iliescu inculpat , #mineriade