Protestele din Piata Universitatii: 1990 vs 2012 - Interviu cu Stere Gulea

Joi, 30 Mai 2013, ora 13:15
8821 citiri
Protestele din Piata Universitatii: 1990 vs 2012 - Interviu cu Stere Gulea
Foto: Cinemagia

Fenomenul Piata Universitatii 1990, cunoscut si sub numele de "golaniada", a scos in strada zeci de mii de oameni timp de aproape doua luni.

Fara succes insa - Ion Iliescu a ramas la putere si a inregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile din "Duminica Orbului".

In 2012 la proteste au participat cateva sute de persoane, unii dintre ei se pare ca au fost platiti de PSD, iar Guvernul Boc a picat.

"Atunci nu aveau structuri in spate. Acum au avut. Oculte, dar structuri", a explicat regizorul Stere Gulea intr-un scurt interviu acordat Ziare.com.

Stere Gulea a regizat in 1991 celebrul film documentar "Piata Universitatii", la care unul dintre operatori a fost Sorin Iliesiu, in prezent senator USL. Filmul-manifest, o reactie la manipularea practicata atunci de TVR in favoarea regimului Iliescu, prezinta in imagini si declaratii cele 53 de zile de protest anticomunist din Piata Universitatii, de la debut si pana la finalul violent - mineriada din 13-15 iunie 1990.

Mai intai, care este "adevarul" dvs. despre Revolutie? Ati participat direct evenimentele din decembrie 1989. A fost o revolta spontana sau o actiune premeditata, desfasurata conform unei scenariu scris de Sergiu Nicolaescu?

Cred ca a fost putin din toate. A fost premeditata de catre structurile de Securitate, care aveau informatii ca soarta lui Ceausescu a fost decisa si si-au facut calculul ca lasandu-l din brate au mai mult de castigat. E posibil ca ei sa fi fost in intelegere cu grupul susceptibil de a-i succede lui Ceausescu, respectiv Iliescu.

La asta au suprapus si o organizare de tip film de actiune montat de Sergiu Nicolaescu, in care multimea a fost atatata, dandu-se impresia de revolta spontana.

A urmat fenomenul numit Piata Universitatii. Cum l-ati descrie? Cine erau "golanii" si ce ii facea sa se stranga zilnic in fata balconului de la Universitate?

Piata Universitatii a avut un fenomen in evolutie. La inceput a fost un grup (condus de Dumitru Dinca) format din cei care, cred eu, erau nemultumiti de "impartirea cascavalului".

Apoi, fiindca in societate exista un adanc sentiment de frustrare pentru ca oamenii si-au dat seama ca au fost pacaliti, s-a produs o coagulare a multimii care a crescut destul de rapid. Esenta nemultumirii insa era legata de cursul evolutiei politicii de viitor a Romaniei.

Iliescu si grupul lui nu vroiau mai mult decat un fel de Perestroika, cu Partidul Comunist for conducator. Era teama de un altfel de comunism.

Compozitia era eteroclita, este greu de precizat clar pentru ca nu s-au facut analize sociologice. Insa majoritatea parea sa fie formata din intelectuali.

Primavara araba din 2010-2011 a izbandit. Piata Universitatii din 1990 a esuat. De ce?

Mi-e greu sa spun ca Primavara araba a reusit. Daca ne uitam la ce se intampla in Egipt, nu cred ca putem vorbi de reusita clara. Nici in Maroc nu e o situatie diferita, lucrurile sunt inca tulburi, ca sa nu vorbim de pericolul islamist fundamentalist. De aici ezitarile marilor puteri legate de Siria. Doar viitorul va spune cat si in ce directie a reusit Primavara araba. Dar ca lucrurile nu mai puteau sa mearga inainte cu regimuri dictatoriale, asta este clar.

Problema reala este daca democratia de tip occidental functioneaza in lumea araba. Dupa cum vedem nici in Romania democratia de tip occidental nu se instaleaza usor. Insa o Revolutie reusita integral e un mare pericol. A fost una - cea bolsevica- si a fost un dezastru.

Ion Iliescu continua sa fie un personaj politic de prim rang. Cum va explicati ca nu a fost dat afara de pe scena politica dupa mineriade? Si cum comentati faptul ca Victor Ponta, care sustine ca a fost unul dintre "golani", merge acum, din punct de vedere politic, brat la brat cu Iliescu?

Romania postdecembrista este creatia lui Ion Iliescu. Structurile de putere (partide, servicii secrete, Armata etc), oamenii de la conducerea lor, au fost si sunt oameni selectati pe criterii de apartenta la clan, nu mult diferita de cea de tip mafiot.

Iliescu a fost si a ramas seful clanului. Cand cineva (Traian Basescu) a indraznit sa se instapaneasca el sef, reactia a fost una foarte dura si, ca atare, a dat inapoi. Constantinescu, fiind prea slab, s-a declarat el singur invins.

Nu stiu daca Ponta a fost in Piata Universitatii, poate ca a fost (sau probabil ca da bine sa spui asta) dar, ca orice ins care vrea sa parvina social, a aderat la clan.

Ce impresie v-au lasat protestele din Piata Universitatii 2012? Au avut succes, Guvernul Boc a picat. De ce in 1990 nu s-a putut si acum da?

Pentru ca atunci nu aveau structuri in spate. Acum au avut. Oculte, dar structuri.

Citeste si Exclusiv Lider al protestelor din Piata Universitatii: Jumatate dintre noi erau platiti de PSD

Cat de mult a contat propaganda TVR in 1990 impotriva "golanilor" si cat a contat propaganda Antenei 3 in 2012, in favoarea "protestatarilor"?

La un public care isi ia informatia in proportie de peste 90% de la televizor este evident ca televiziunea are un mare rol. L-a avut si in 1990, si in 2012.

Cum comentati evolutia PNTCD si PNL in acesti 23 de ani?

Desi par sa fi avut evolutii diferite, situatia lor actuala nu pare diferita. Taranistii au fost decimati pentru ca nu au inteles cum stau lucrurile dupa comunism, cine conduce jocul puterii, in timp ce liberalii au inteles si sunt acum in troica puterii, dar nu sunt altceva decat PSD, poarta doar alt nume.

Sorin Iliesiu este senator. Dvs de ce nu ati intrat in politica?

Presupun ca asta si-a dorit, eu nu.

Dar societatea civila cum vi se pare ca a evoluat?

Mi-e greu s-o evaluez. In anii '90 a fost mai prezenta, dar era prea romantica. Acum pare mai anemica, dar unele ONG-uri par mai eficiente, prin proiecte concrete.

V-am zarit la cateva proteste in ultimul an. Protestul ghilimelelor, Protestul papioanelor sau cel de la CSM au strans putini participanti. De ce nu se mai revolta romanii? Nu mai au motive, totul merge struna sau le e pur si simplu lehamite?

N-avem simtul comunitatii. Suntem prea individualisti, credem ca putem sa ne descurcam fiecare pe cont propriu, prin micile aranjamente.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Stere Gulea Piata Universitatii, #Stere Gulea Ion Iliescu, #proteste Piata Universitatii , #mineriade