Tismaneanu: Iliescu, succesor al regimului Ceausescu si uzurpator al Revolutiei

Sambata, 15 Mai 2010, ora 23:50
4972 citiri
Tismaneanu: Iliescu, succesor al regimului Ceausescu si uzurpator al Revolutiei
Foto: Arhiva

In contextul actualelor proteste de strada si al situatiei generale din ce in ce mai tensionate, istoricul Vladimir Tismaneanu reaminteste ce s-a intamplat in timpul mineriadelor si cere ca justitia sa isi spuna cuvantul in cazul lui Ion Iliescu, pentru ca "nimeni nu are dreptul sa se sustraga legii, indiferent de functia pe care a avut-o candva".

"In conditiile in care unii actori politici si unele canale de informatii (televiziuni private) incurajeaza si aplauda forme extra-legale de protest, inclusiv cele care pot degenera in violenta stradala, este bine sa ne reamintim ce s-a petrecut acum doua decenii", scrie Vladimir Tismaneanu pe blog, intr-o postare in care comenteaza pe larg evenimentele care au aruncat oprobriul intregii lumi civilizate asupra Romaniei.

Ponta: PSD se va implica pe fata in protestele de strada

Protest de amploare la Lupeni

Minerii se pregatesc de proteste

"Succesor al regimului Ceausescu si uzurpator al Revolutiei romane, Ion Iliescu a decis ca doar pe cale violenta poate sa mentina puterea unei nomenclaturi insetata de revansa. Societatea civila (asociatiile independente, Liga Studentilor) trebuia agresata, ingenuncheata, la limita aneantizata. Presa libera (in primul rand Romania Libera, Dreptatea si revista 22) era denuntata drept subversiva, creatoare de "instabilitate". Partidele istorice erau diabolizate (in primul rand lideri precum Corneliu Coposu si Ion Ratiu). Fostii disidenti si intelectualii critici (GDS, editura Humanitas) se aflau pe lista neagra", rememoreaza Tismaneanu acele zile in care societatea romaneasca era divizata in interesul celor aflati la putere.

"Mineriadele din 1990 si 1991 au fost actiuni politice ilegale, organizate in chip abuziv si anti-constitutional de catre responsabilii unor structuri de putere din zonele serviciilor secrete, actionand la ordinul celor mai inalti demnitari ai unui regim pseudo-democratic. S-a recurs la forta, au fost molestati si chiar asasinati cetateni absolut inocenti. Au fost maltratati studenti, elevi, simpli trecatori pe strazile Bucurestiului", mai relateaza Tismaneanu, poate pentru cei tineri care nu au trait acele momente de cumpana din istoria Romaniei.

Istoricul nu se fereste sa acuze fatis conducerea de atunci a Romaniei pentru ceea ce s-a intamplat si subliniaza foarte clar care au fost scopurile propuse.

"Cu infinit cinism, echipa Iliescu-Roman a pus in pericol aceste vieti, a creat o stare de quasi-anarhie in care s-au putut comite si s-au comis actiuni barbare (...) Iliescu si partizanii sai stiau ce nu doresc: nu voiau pluralism, nu voiau reforme radicale in economie, nu voiau capitalism liberal, nu voiau televiziuni independente, nu voiau examinarea onesta a trecutului totalitar si aflarea adevarului despre revolutia din decembrie 1989. In plus, pentru oameni formati in cultul violentei istorice propriu statului de nedrept, dintre care unii participasera la acapararea puterii de catre comunisti, recursul la forta si la denigrarea maniacala a opozitiei era ceva firesc", apreciaza Vladimir Tismaneanu.

Tismaneanu despre legea lustratiei: Vor cadea mastile

In aceste conditii, chiar si acum, la doua decenii de prima Mineriada, in opinia sa justitia trebuie sa-si spuna in fine cuvantul.

"Pentru ca sunt convins ca democratia si justitia sunt inseparabile, sustin demersurile Asociatiei "21 Decembrie" legate de adevarul despre revolutia din decembrie 1989 si despre mineriade, inclusiv deschiderea de actiuni legale impotriva celor vinovati de crime. Nimeni nu are dreptul sa se sustraga legii, indiferent de functia pe care a avut-o candva", mai spune istoricul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Tismaneanu Iliescu mineriade, #Tismaneanu mineriade , #mineriade