Dan Voinea: SRI-ul s-a ocupat de aducerea minerilor la Bucuresti

Luni, 14 Iunie 2010, ora 14:06
3504 citiri
Dan Voinea: SRI-ul s-a ocupat de aducerea minerilor la Bucuresti
Foto: Arhiva

Fostul procuror militar Dan Voinea afirma ca Mineriada din 13-15 iunie a fost "un act de terorism" din partea institutiilor statului, in care s-a implicat activ SRI si care i-a permis presedintelui Ion Iliescu sa ramana la putere, acesta putand fi inca tras la raspundere pentru ceea ce s-a intamplat in urma cu douazeci de ani.

"Mineriada din 13-15 iunie 1990 este impropriu spus o mineriada, pentru ca de fapt a fost un act de represiune al noii puteri impotriva manifestantilor din Piata Universitatii, care au luat atitudine fata de faptul ca in noile structuri ale puterii anuntate atunci erau de fapt tot fostii comunisti si atunci s-a creat acea Piata a Universitatii, ca o miscare de sensibilizare a populatiei Romaniei impotriva pericolului ca membrii fostei administratii comuniste sa se regaseasca in noile structuri de putere, miscare care a fost inabusita sangeros in zilele de 13-15 iunie 1990 de aceleasi forte represive care au actionat si in decembrie '89"", a declarat generalul Voinea, luni, la RFI.

"Toata acea intrunire a fortelor de represiune a fost in Bucuresti pentru a crea teama populatiei. A fost un act de terorism, daca vreti, din partea institutiilor represive ale statului impotriva unor oameni care au incercat sa schimbe un pic viata politica a Romaniei atunci", a mai spus acesta.

Generalul Voinea mai sustine ca Ion Iliescu le multumeste si astazi minerilor pentru ca "este unul dintre cei care i-au chemat pe mineri si datorita minerilor au ramas atunci la putere".

Fostul procuror militar afirma ca in realitate pe mineri nu ii caracterizeaza violenta la care au participat atunci, ci ei au fost insotiti in permanenta "de cadre de la Interne, de la SRI".

"SRI-ul de-abia se infiintase. SRI-ul de fapt s-a ocupat de conducerea lor in Bucuresti si de multe activitati represive, pe care le-au facut in Bucuresti la sediile Partidului Liberal, Partidului National Taranesc, la sediile unor ziare, cum a fost Romania Libera si la multe alte institutii si ONG-uri abia infiintate, care aveau ceva legatura cu miscarea anti-comunista din Romania".

Contrar unor afirmatii aparute in presa, Dan Voinea spune ca fostul presedinte Ion Iliescu mai poate fi inca tras la raspundere deoarece acuzatia care ii este adusa, lipsirea de libertate in mod ilegal, conform art. 358 din Codul Penal, este o infractiune imprescriptibila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Iliescu mineriade, #generalul Dan Voinea, #mineriada iunie SRI , #mineriade