Marian Munteanu, despre inceperea urmaririi penale impotriva lui Iliescu: Cred ca e doar inceputul

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 21:20
9457 citiri
Marian Munteanu, despre inceperea urmaririi penale impotriva lui Iliescu: Cred ca e doar inceputul
Foto: captura YouTube / B1TV

Marian Munteanu, fostul lider al studentilor in timpul Mineriadei din 1990, batut si arestat in timpul acelor evenimente, spune despre inceperea urmaririi penale impotriva unor fosti demnitari, intre care Ion Iliescu, ca o astfel de decizie i se pare normala si reprezinta "doar inceputul".

Marian Munteanu spune ca nu poate fi vorba, in mod cert, doar de incriminarea unei singure persoane in dosarul Mineriadei, pentru ca a fost vorba despre "o actiune organizata la nivelul conducerii statului si a Guvernului".

"Mi se pare ceva normal, nu ma surprinde acesta ipoteza judiciara lansata de anchetatori (inceperea urmaririi penale impotriva lui Ion Iliescu -n.red.). Banuiesc ca ancheta are o multime de multe alte aspecte, care urmeaza sa fie aflate pe parcursul derularii ei.

O actiune ca cea din 1990, care a angajat forte enorme la nivelul statului roman, va scoate la lumina un numar semnificativ de persoane care au avut pozitii de decizie si care au organizat si derulat acele activitati cu urmari nefericite pentru tara noastra si pentru cetatenii ei. Cred ca este doar inceputul. Nu poate fi vorba in mod cert doar de incrimarea unei persoane sau a doua. Acolo a fost o actiune organizata la nivelul conducerii statului si a Guvernului. Astept si eu clarificarea faptelor din punct de vedere juridic", a declarat, miercuri, Marian Munteanu.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - cum comenteaza ministrul Justitiei

Presedinte al Ligii Studentilor in 1990, Marian Munteanu a fost retinut de doua ori in timpul Mineriadei - in dimineata zilei de 13 iunie, cand a fost ridicat de acasa, si in 18 iunie, cand a fost ridicat din spital, pe o targa, si dus la Penitenciarul Jilava. In 14 iunie, el fusese batut crunt de mineri, intrand in coma. Marian Munteanu a fost eliberat din penitenciar in 2 august 1990.

Presa externa, despre Iliescu "cel educat la Moscova": Pana acum a fost aparat de fostii comunisti din guverne

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Oficiali din Parchetul instantei supreme au declarat ca in dosarul Mineriadei a inceput urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunostinta acuzatiile, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - e acuzat de crime contra umanitatii (Surse)

Miercuri, au fost audiati la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie fostul presedinte Ion Iliescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul general Victor Athanasie Stanculescu.

Bilantul negru al evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990, potrivit datelor vehiculate de-a lungul timpului, indica existenta a zeci de morti, 746 de raniti, sase femei violate si peste 1.000 de "barbosi, intelectuali, studenti din Universitate si Arhitectura" detinuti ilegal, in urma reprimarii violente a manifestatiilor din Piata Universitatii.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Marian Munteanu Iliescu urmarit penal, #Marian Munteanu Iliescu mineriada, #dosar redeschis mineriada , #mineriade